Μεγάλες οι ζημιές στις καλλιέργειες Πέλλας και Ημαθίας λόγω παγετού

rodakina zimia

Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου 400.000 στρέμματα με πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα και ακτινίδια φαίνεται να παραδόθηκαν στο έλεος του παγετού, που έπληξε τις περιοχές αυτές στις 24-26 Μαρτίου και 8-9 Απριλίου.

Η ζημιά στις καλλιέργειες, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραγωγοί των δύο περιοχών, υπολογίζεται συνολικά σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση πως η εγχώρια αγορά φέτος το καλοκαίρι θα είναι ελλειμματική σε φρούτα. Μάλιστα, η διαμορφωθείσα κατάσταση αναμένεται να έχει, όπως επισημαίνουν, αντίκτυπο και στις εξαγωγές.

«Δεν υπάρχει προϊόν να συγκομίσουμε και να διαθέσουμε στην αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, επισημαίνοντας πως οι αγρότες έχουν ήδη καταβάλει το 90% των εξόδων παραγωγής.

«Η ζημιά στα χωράφια μου λόγω παγετού, φτάνει στο 99%», εξηγεί, από την πλευρά του, ο παραγωγός Θανάσης Αντωνίου, επίσης από τη Σκύδρα, ο οποίος καλλιεργεί 90 στρέμματα με κεράσια, βερίκοκα, συμπύρηνα και επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. «Ό,τι έμεινε πάνω στα δέντρα είναι μόνο τροφή για τα πτηνά», σημειώνει ο παραγωγός, υποστηρίζοντας πως αν και η ετήσια παραγωγή του ξεπερνά συνολικά τους 150 τόνους, φέτος «δεν βλέπω να βγάζω ούτε έναν τόνο προϊόντος». 

Τόσο ο κ. Πασάκης όσο και ο κ. Αντωνίου ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις των αγροτών, υπογραμμίζοντας πως «μόνο με την ανάληψη πολιτικής βούλησης θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι για την επόμενη χρονιά καθώς η φετινή είναι τελειωμένη».

Πολιτική παρέμβαση ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ και να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι αγρότες, ζητά και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης, σύμφωνα με τον οποίο η ζημιά που προκάλεσε ο παγετός στην πλειονότητα των καλλιεργειών στο νομό ξεπερνά το 80%.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία ζητούν επίσπευση διαδικασιών για άμεσες αλλά και δίκαιες αποζημιώσεις, να δοθούν προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί και να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις. Παράλληλα, ζητούν αύξηση του ποσού αποζημίωσης της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής και αναστολή πληρωμών σε ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κ.ά.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*