Πώς η Χαριλάου Τρικούπη στοχεύει στη δεύτερη θέση με ειδικό πλάνο ανά εκλογική περιφέρεια και προωθητική ενέργεια από έξι νομούς
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξέρουν ότι έχουν βρεθεί μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να επανακτήσουν το χαμένο έδαφος περίπου δέκα ετών. Και για να το καταφέρουν, το επόμενο διάστημα θέλουν να δουλέψουν σκληρά σε δύο πεδία: αφενός στην ενίσχυση του ποσοστού τους στην Αττική και αφετέρου την εντατική οργανωτική δουλειά σε περιφέρειες που το κόμμα πλησίασε μια ανάσα από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσουν να «γυρίσουν» τους συσχετισμούς ανάμεσα στα δύο κόμματα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ήδη αυτή η αλλαγή συσχετισμών επετεύχθη σε έξι περιφέρειες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής: Λασίθι και Ρέθυμνο, Χίος, Δράμα, Λακωνία και Κιλκίς έδειξαν τον δρόμο για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση – αν όχι για τη διεκδίκηση περισσότερων εδρών, σίγουρα για την περαιτέρω μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα.
Κιλκίς, Δράμα και Λακωνία
Το μοντέλο στο Κιλκίς έχει το δικό του ενδιαφέρον. Εκεί το ψηφοδέλτιο και η μάχη ανάμεσα στους υποψηφίους ήταν ιδιαίτερα σκληρά – ο πρώην βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης ήταν αντιμέτωπος με τον πρώην γραμματέα οργανωτικού Στέφανο Παραστατίδη.
Οι δυο τους απευθύνονταν στο ευρύτερο πασοκικό κοινό της περιοχής, από το Κέντρο έως τη σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά, ενώ ο Παραστατίδης, που τελικά κέρδισε στη μάχη των σταυρών και πήρε την έδρα, έκανε σύνθημα την «αλλαγή παραδείγματος», στο πλαίσιο της θετικής καμπάνιας που έκανε η Χαριλάου Τρικούπη, με στόχο την ανάδειξη αλλά και τη σημασία της αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης.
Στη Δράμα, οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων και το δυνατό ψηφοδέλτιο καθόρισαν και το αποτέλεσμα, ενώ στη Λακωνία το «δυνατό» όνομα της Νάγιας Γρηγοράκου δημιούργησε μια δυναμική στην περιοχή – υπενθυμίζεται πως ο πατέρας της Λεωνίδας, στα δύσκολα χρόνια του κόμματος, είχε καταφέρει να περάσει τη Χρυσή Αυγή στην περιοχή.
Λασίθι, Ρέθυμνο και Χίος
Στην Κρήτη, το τρέξιμο των υποψηφίων ήταν σχετικά αθόρυβο σε κεντρικό επίπεδο, όμως τα στελέχη της περιοχής διέκριναν συσπείρωση στις περιφερειακές συγκεντρώσεις που λάμβαναν χώρα, ενώ οι απανωτές εμφανίσεις του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη στη γενέτειρά του δημιούργησαν ένα ρεύμα που δεν μπορούσε να αγνοηθεί – βοηθάει το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρά αυτοδιοικητικά ερείσματα στην περιοχή, με την παρουσία και του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το ίδιο συνέβη και στη Χίο, όπου η οργανωτική δουλειά είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με επίκεντρο και την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ζήτημα που στη Βουλή είχε αναδείξει ο Γιώργος Καμίνης.
Κινητοποίηση για τις δεύτερες κάλπες
Για την επιτυχία των έξι περιφερειών, το ενδιαφέρον είναι ότι «έτρεξαν» όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ – στα ψηφοδέλτια χώρεσαν όλοι οι υποψήφιοι που σάρωσαν τις περιφέρειές τους στη λογική του διμέτωπου απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού στοχεύουν πλέον; Σε περιοχές που αποτελούν τη μήτρα του κόμματος, σε παραδοσιακά δηλαδή κάστρα που θα μπορούσαν να κερδηθούν και πάλι, όπως (για τους πιο αισιόδοξους) θα μπορούσε να είναι και το Ηράκλειο.
Σε κάθε περίπτωση, ειδική προετοιμασία γίνεται για την Αττική, όχι όμως για να επιτευχθεί η δεύτερη θέση, αλλά η τρίτη. Παρότι η άνοδος σε όλες τις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου ήταν αξιοσημείωτη για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών, καθώς σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής το ΚΚΕ τους «έκλεψε» την τρίτη θέση, φέρνοντάς τους στην τέταρτη – γι’ αυτό και αυτές τις μέρες οι επόμενες κινήσεις για το Λεκανοπέδιο συζητιούνται στους οργανωτικούς ορόφους του κόμματος, με εκπροσώπους από τις κατά τόπους περιοχές και στελέχη με δυναμική παρουσία στην Αττική.
Η κινητοποίηση αναπόφευκτα έχει κι άλλα κίνητρα πέραν του αμιγώς πολιτικού για κάποιους που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν: αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μεγαλώσει κι άλλο, τότε υπάρχει πιθανότητα επιπλέον έδρας σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες στην Αθήνα. Κι αυτό δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στους βουλευτές που βρίσκονται στις δεύτερες θέσεις της λίστας ώστε να «τρέξουν» και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, παρότι αυτή δεν θα διεξαχθεί με σταυρό, αλλά με λίστα.
Και επειδή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μιλάμε και για «βαριά» πασοκικά ονόματα που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή, η προσπάθεια στο σύνολό της γίνεται ακόμα πιο εντατική.
Κάντε το πρώτο σχόλιο