Μαξίμου σε αγρότες«Ακούμε τα αιτήματά σας αλλά γίνεστε αχάριστοι»

Μηδέν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί βαρύτατα, προέκυψαν από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/01/2024) στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε για κύριο θέμα τις κινητοποιήσεις των πληγωμένων από τις καταστροφές και την κρίση.

Χωρίς ουσία, αλλά μ’ επικοινωνιακή επάρκεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε απλά και μόνο απολογισμό σε αυτή την «ευρείας κλίμακας» σύσκεψη, όπως τη χαρακτηρίζουν με στόμφο κυβερνητικές πηγές, θέλοντας να δείξουν ότι στο Μαξίμου δίνουν σημασία στο θέμα.

«Σας ακούμε αλλά… δείτε πόσα έχουν γίνει»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λοιπόν, «έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή». Τονίζουν, δε, ότι «δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα» ενώ επισημαίνουν ότι «η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά».

Όπως υπογραμμίζουν, στην ευρεία σύσκεψη δεν συζητήθηκαν μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά έγινε μια συνολική επισκόπηση, όπως σε κάθε αντίστοιχη σύσκεψη, όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής.

Αξιολογούν, επιπλέον, την πορεία των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία και τα μέτρα στήριξης των αγροτών, θέλοντας να δείξουν ότι ήδη έχουν γίνει πάρα πολλά για το καλό των αγροτών, σημειώνοντας ότι, για τους αγρότες, για από το 2019 ως και σήμερα, η κυβέρνηση:

1. Μείωσε τη φορολογία των αγροτών και έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Με τον νόμο 4935/2022 δόθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.

2. Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Επίσης, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις,

3. Με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδέοντας τες από το εισόδημα του παραγωγού.

4. Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δύο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 290.000 αγρότες.

5. Έδωσε 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευ στότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι, εξορθολόγησε τη λειτουργία του Οργανισμού και επανέφερε το καθεστώς αποζημιώσεων σε μια εφάπαξ πληρωμή, εντός 12 μηνών από την εκδήλωση της ζημίας, σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που κατέβαλε την αποζημίωση σε τρείς δόσεις (70-20-10) και εξοφλούσε τον παραγωγό έως και 18 μήνες μετά την εκδήλωση της ζημίας.

6. Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις.

Παράδειγμα: Κάλυψε τον παγετό της Άνοιξης 2021 με προκαταβολές και αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.

7. Δαπάνησε πάνω από 600 εκατ. Ευρώ, για άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης στους αγρότες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 με άμεσα μέτρα στήριξης 473 εκατ. € κατά τη διάρκεια της πανδημίας στους αγρότες και 141 εκατ. ευρώ μέσω κρατικών ενισχύσεων.

8. Χορήγησε 264 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

9. Προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε απορρόφηση 80-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.

10. Μείωσε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.

11. Εκσυγχρόνισε και ψηφιοποίησε τη διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, καθιερώνοντας παράλληλα το εργόσημο.

12. Διευκόλυνε μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

13. Ίδρυσε την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύς σε θέματα πιστοποίησης του εθνικού μας προϊόντος.

14. Θέσπισε το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών συνολικού ποσού άνω των 600 εκατ. €, δηλαδή έως 40.000 € ανά δικαιούχο που είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί. Εξάντλησε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα μέσα από την ένταξη επιπλέον 2.200 επιλαχόντων της τελευταίας πρόσκλησης με επιπλέον 81 εκ. €.

Συνεχίζει να στηρίζει την ηλικιακή αναδιάρθρωση του πρωτογενή μας τομέα με την προδημοσίευση ύψους 410 εκ. €, για το τρέχον έτος, του προγράμματος Νέοι Γεωργοί.

15. Μείωσε από το 24% στο 13% τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων.

16. Κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

17. Πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0: Μόχλευση πόρων της τάξης των 4 δις ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την Επικράτεια για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων, δεδομένης και της ανάγκης αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η νέα πρόσκληση η οποία είναι στην παρούσα φάση ενεργή είναι του ύψους των 124 εκ. €.

18. Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ): Ενισχύσεις για νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα, Ομάδες Παραγωγών και Εταιρείες που αξιοποιούν Συμβολαιακή Γεωργία. Περιλαμβάνει τους εξής τομείς:

Α. Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα: 1) Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων: ύψους 178.205.096,00 €, 2) Εκσυγχρονισμός πρωτογενούς τομέα ύψους 146.419.084,54 €, 3) Πράσινος Αγροτουρισμός: €64.304.973,82 (Αφορά νομικά πρόσωπα), 4) Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών: €10.971.657,53, 5) Γενετική Βελτίωση Ζώων: €20.290.117 (αφορά Ομάδες Παραγωγών, ΑΕΣ, Διεπαγγελματικές, Συνεργατικά Σχήματα, Οργανισμούς Ερευνών, Κοιν.Σ.Επ.),

Β. Επενδύσεις στις Υδατοκαλλιέργειες: 6) Υδατοκαλλιέργειες: €18.578.643,15 (αφορά Νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, Συλλογικούς φορείς και Συνεργατικά Σχήματα).

19. Γεωργικοί Σύμβουλοι: Ολοκληρώθηκαν οι εντάξεις στο μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων με 94 εκ. €, μέσω του οποίου παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους από εξειδικευμένους παρόχους – δομές γεωτεχνικών και λοιπών επιστημόνων.

Οι αγρότες, από την πλευρά τους, που δεν είδαν ούτε σήμερα κάτι το χειροπιαστό ή το καινούργιο, έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα και έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Από τα θεμελιώδη αιτήματά τους είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανά Kwh για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζητούν και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες – και γενικότερα κάτι το κυριολεκτικά απτό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μερικά από τα βασικά αιτήματα των αγροτών:

  • Πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,
  • Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,
  • Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους -σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο- σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου,
  • Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,
  • Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος,
  • Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Menu