Ο φόβος του «Κανένας» για το Μαξίμου και οι ψηφοφόροι της ΝΔ που μετακινούνται στο «Δεν Ξέρω, Δεν Απαντώ»

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το φάντασμα του… Κανενός. Στη γνωστή ερώτηση των δημοσκοπήσεων για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός για τη χώρα, καταγράφεται διαδοχικά, βάσει των στοιχείων της GPΟ, σταθερά πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Ιούνη του 2023 και με στοιχεία ανθεκτικότητας. Καταγράφεται όμως και μια αυξανόμενη τάση στην απάντηση «Κανένας» που έχει σταθερά τη δεύτερη θέση – μετά έρχονται οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Συνδυαστικά με την τάση απομείωσης της δημοφιλίας του Πρωθυπουργού, αυξάνεται αισθητά ο Κανένας ως αντίπαλός του. Μαζί με αυτό παρατηρείται και κάτι ακόμη που προκαλεί πονοκέφαλο στους κυβερνώντες. Ένα μέρος των ψηφοφόρων που επέλεξαν τη ΝΔ στις διπλές εκλογές του 2023 δείχνουν να μετακινούνται στην γκρίζα ζώνη των «Δεν Ξέρω, Δεν Απαντώ». Μια τάση που επίσης έχει αυξητικά στοιχεία και που επίσης ξεκλειδώνει πολλές από τις τωρινές στρατηγικές του Μητσοτάκη.

Η τάση αυτή παρότι είναι ανησυχητική, είναι αυξανόμενη επειδή ακριβώς εκδηλώνεται πιο εύκολα λόγω της απόστασης ακόμη από τις ευρωκάλπες. Παρ’ όλα αυτά ο Μητσοτάκης, όχι τυχαία, είναι ο πρώτος που εκίνησε την προεκλογική κούρσα με περιοδείες και επαφή με τους πολίτες ξορκίζοντας τη «χαλαρή ψήφο» που συνήθως χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές. Εδώ όπως λέει το ρεπορτάζ δεν φοβούνται από το Μαξίμου τόσο τις διαρροές εκ δεξιών, όσο μια προειδοποιητική βολή της γαλάζιας δεξαμενής. Η έλλειψη σήμερα αντίπαλου πόλου διευκολύνει επίσης μέρος του γαλάζιου εκλογικού σώματος του 2023 να πάει σε ψήφο διαμαρτυρίας με αποχή ή κάτι άλλο. Τα τρέχοντα μέτωπα – κυρίως αυτό των αγροτών – επιτείνουν το σενάριο μιας ψήφου τέτοιου τύπου. Με μήνυμα για την κυβερνητική πολιτική.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*