Λαϊκή δεξιά και Εκκλησία καθιστούν «Γρίφο» την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα” απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν σχετικά για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι ενστάσεις εντός της Ν.Δ., τόσο σε επίπεδο υπουργών (βλέπε Μάκης Βορίδης), όσο και από την πλευρά της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς (βλέπε Αντώνης Σαμαράς και ομάδα βουλευτών που βρίσκονται κοντά του), αλλά και άλλων μελών της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βάζουν “φρένο” στις φωνές που λένε πως η μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς ετοιμάζονται για… ισχυρές “αναταράξεις” και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη “ζυμώσεις” με όσους αντιδρούν.

H κυβέρνηση σχεδιάζει να επικοινωνήσει προς πάσα κατεύθυνση (όχι μόνο προς το εσωτερικό της αλλά και προς την εκκλησία και την κοινωνία) την αναγκαιότητα και η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική για απαγόρευση των διακρίσεων.

Μέχρι σήμερα 15 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. έχουν κατοχυρώσει νομικά τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα γίνει και στην Ελλάδα μέσα στην δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης της Ν.Δ..

“Αγκάθι” η τεκνοθεσία

Σημείο “αγκάθι” είναι κυρίως το θέμα της τεκνοθεσίας. Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας πάντως διεμήνυσε καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης… “Γάμος και τεκνοθεσία πάνε μαζί” δήλωσε (Ant1).

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τονίσει πως η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν απειλεί τον χαρακτήρα της παραδοσιακής οικογένειας, αλλά έρχεται για να καλύψει το κενό για τα παιδιά.

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρεται το γεγονός ότι αν ο βιολογικός γονέας πεθάνει, ο έτερος γονέας δεν έχει κανένα δικαίωμα και η ευθύνη του παιδιού πηγαίνει στις υπηρεσίες πρόνοιας.

Μήνυμα στην Εκκλησία

Τόσο ο κ. Τσιόδρας, όσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τις τελευταίες ημέρες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν στους παράγοντες της Εκκλησίας που αντιδρούν, ότι πρόκειται αποκλειστικά για “θέμα της εκτελεστικής εξουσίας”. “Νομοθετεί η κυβέρνηση και όχι η εκκλησία” είναι το μήνυμα τους.

Και ψήφος κατά συνείδηση και… κομματική πειθαρχία;
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, σημειώνοντας με νόημα ότι ο πρωθυπουργός “δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος”.

Όλα δείχνουν ότι όταν έρθει η ώρα της Βουλής, θα ισχύσει η ψήφος κατά συνείδηση για όλους, πλην των υπουργών για τους οποίους θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση από τώρα σπεύδει να ξεκαθαρίσει – με αποδέκτη τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν επιβληθεί κομματική πειθαρχία – ότι δεν νοείται υπουργοί να μην στηρίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Στο κυβερνητικό “ραντάρ” βρίσκεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει την αντίθεσή του, αλλά και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Δεξιά vs Κέντρο

Για το πότε τελικά θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες τηρούν… “σιγή ιχθύος”. Πάντως είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι αν το νομοσχέδιο δεν κατατεθεί ως τον Φεβρουάριο, τότε θα πρέπει να έρθει προς ψήφιση μετά τις ευρωεκλογές.

Το επιχείρημα όσων εισηγούνται η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι ότι οι όποιες απώλειες από την δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. θα καλυφθούν από τη θετική ανταπόκριση που θα έχει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο κέντρο.

Πηγή: newsit.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*