Καρασμάνης: Οι παραγωγοί απαιτούν άμεσες λύσεις στα “καυτά” προβλήματα τους

Karasmanis-Giorgos

Ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή για το αγροτικό νομοσχέδιο.

Ο πρώην Υπουργός εστίασε:

ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΣΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΩΣ 25.000 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

ΣΤΑ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΤΗΣ 24ης ΚΑΙ 26ης ΜΑΡΤΙΟΥ – ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΔΗΛΩΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ – ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΑΓΓΟΥΡΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

ΣΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΎΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ¨ΟΨΙΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ¨ – ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΩΤΟΥΣ

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΑ ¨ DE MINIMIS¨ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΣΤΗΝ ΑΔΗΡΙΤΗ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΜΕ ΤΡΙΜΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ακόμη, ο Γιώργος Καρασμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ (ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ 30 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΖΙΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΕΥΡΩ)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας 633 του 2019, αποτελεί ασφαλώς ένα χρήσιμο εργαλείο στον ευρύτερο τομέα εμπορίας και μεταποίησης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μας, με την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών, ώστε να προστατεύονται τόσο η παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών, όσο και τα συμφέροντα του καταναλωτή.

Δεν θα επεκταθώ στην κοινοτική οδηγία, έχουν αναφερθεί αναλυτικά ο εισηγητής όπως και ο Υπουργός στην Επιτροπή όπως και στην ολομέλεια αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα και επεξηγηματικά αλλά και ο υφυπουργός ο κος Οικονόμου και η υφυπουργός η κα Αραμπατζή.

Μετά τις βελτιώσεις που έκανε ο Υπουργός να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την απόφασή του να προσαρμόσει τις διατάξεις της Οδηγίας στις εγχώριες ανάγκες και συνήθεις πρακτικές, ώστε να προστατευτούν πραγματικά οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη σύσταση και λειτουργία ενός ισχυρού μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής των διαδικασιών, που προβλέπονται στην υπό υιοθέτηση κοινοτική Οδηγία, ευελπιστώ ότι, τα πραγματικά οφέλη από τις κανονιστικές της ρυθμίσεις, θα έχουν πραγματική θετική επίδραση στην καθημερινότητα του Έλληνα αγρότη.

Ως σημαντικό εκτιμώ το άρθρο 18 για την παραχώρηση της χρήσης των ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο, πλέον θα παραχωρούνται με απόφαση του Υπουργού αντί του Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή χωρίς τις γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες του προηγούμενου νομικού καθεστώτος. Και προτείνω να προηγούνται οι Νέοι Αγρότες.

Όπως επίσης το άρθρο 19 που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να συνάπτουν δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς την υποχρέωση να προσκομίζουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας – κάτι που βέβαια ήδη προβλέπεται και, παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους λόγω της πανδημίας.

Θα σταθώ όμως περισσότερο στο άρθρο 20 που αναφέρεται περισσότερο στο πρόγραμμα – Μέτρο Μ2 με συνολικό προϋπολογισμό 125 εκ ευρώ που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν. Δ. επί Yπουργίας μου και αναφέρεται στους γεωργικούς συμβούλους και προβλέπει την δωρεάν μετάδοση της γνώσης στην ύπαιθρο, με τη σωστή επιστημονική καθοδήγηση και ενημέρωση για τις νέα τεχνολογίες και γνώσεις. Συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής. Ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε 125 εκ. , όμως έχει περιοριστεί στα 80 εκ. λόγω των ενισχύσεων που δαπανήθηκαν και ορθώς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στον Αγροτικό τομέα.

Θα πρέπει όμως να δοθεί η δυνατότητα στους πιστοποιημένους γεωτεχνικούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να παρέχουν τις συμβουλές τους στους αγρότες, αποδίδοντας λογαριασμό απευθείας στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως άλλωστε προέβλεπε και ο αρχικός σχεδιασμός μας. Έτσι δεν θα επωφεληθούν των κονδυλίων του προγράμματος μόνο ορισμένοι μέσω της δημιουργίας εταιρειών συμβούλων, όπως προβλέφθηκε να γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι σήμερα γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, που νομοτελειακά θα συμβάλλει στη σημαντική στήριξη και προστασία της υπαίθρου, και του κοινωνικού ιστού σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.

Ταυτόχρονα όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι έχει φθάσει η ώρα αυτό το δίχτυ θωράκισης του αγροτικού εισοδήματος και της υπαίθρου να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Γιατί δεν μπορεί να λέμε στους αγρότες μας να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα, διασφαλίζοντας μόνο τις ορθές καλλιεργητικές, παραγωγικές και συναλλακτικές πρακτικές. Πρέπει ταυτόχρονα να τους παρέχουμε και τα εφόδια διασφάλισης των καλλιεργειών, της σοδειάς τους, από αντίξοες καιρικές συνθήκες και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που όλο και συχνότερα πλήττουν και τη Xώρα μας – ειδικότερα δε την ύπαιθρο.

Παραγωγοί μας αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα προβλήματα. Έχουμε καλλιεργητές που τα δέντρα τους χτυπήθηκαν από τον παγετό στις 24-26 Μαρτίου, αλλά οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις ζημιές. Και ο λόγος εντοπίζεται στη διχογνωμία ανάμεσα στους παραγωγούς που ξέρουν ¨από πρώτο χέρι¨ ότι τα δέντρα τους χτυπήθηκαν σε πλήρη ανθοφορία, και στον ΕΛΓΑ που ισχυρίζεται ότι βρίσκονταν στο ¨προανθικό¨ στάδιο.Τέτοιου είδους διχογνωμίες και ¨κόντρες¨ δεν είναι δυνατό να συνεχίζονται και να διαιωνίζονται.

Η λύση υπάρχει: Είναι το άρθρο 71 του Νόμου 4235/2014 μια δική μου τροπολογία η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, που καλύπτει όλες τις ζημιές από δυσμενή καιρικά φαινόμενα – όπως ακαρπία κλπ. Είχαμε μάλιστα συνδέσει αυτό το άρθρο με το μέτρο Μ17 των 200 εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλίων που, δυστυχώς, η προηγούμενη Κυβέρνηση κατήργησε.

Ο Νόμος όμως και το άρθρο υφίστανται. Και μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε. Και επειδή το ίδιο πρόβλημα υπήρξε και πέρσι, ας αναλογιστούμε τη θέση αυτών των ανθρώπων που είναι ορισμένοι εξ’ αυτών μονοκαλλιεργητές, χωρίς εισόδημα δυο χρόνια και χωρίς αποζημιώσεις. Πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους;Βέβαια, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει πει ότι θα φέρει Νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές, όπου θα υπάρξει διάταξη που θα καλύπτει τις ζημιές από ακραία φαινόμενα, συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είναι μια ελπίδα για τους παραγωγούς και το περιμένουν.

Επίσης, από πέρσι υπάρχει πρόβλημα με πληγέντες παραγωγούς που μέσα στο αρχικό χάος της πανδημίας, με την καραντίνα, τα μέτρα και την κλεισούρα, δεν μπόρεσαν να κάνουν προσωρινές δηλώσεις για τις ζημιές στα δέντρα από τον παγετό της 17ης Μαρτίου γιατί, μη έχοντας ευχερή πρόσβαση ή και εξοικείωση με το διαδίκτυο δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες. Έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Έρχονται και μου λένε: «Έχω τα δέντρα μου δηλωμένα στον ΟΣΔΕ. Έχω πληρώσει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές μου. Μέσα στο χαμό της καραντίνας δεν πήρα χαμπάρι ότι έπρεπε να πάω να ρίξω σε ένα κουτί την προσωρινή δήλωση που ήταν ένα πρόχειρο χαρτί και με αποκλείετε από την αποζημίωση. Κι’ από πάνω μου λέτε ως Κυβέρνηση πως δεν θα αφήσετε ούτε έναν Έλληνα χωρίς στήριξη. Αλλά εμένα μ’ αφήνετε. Δεν έχω άλλο εισόδημα. Πέστε μου λοιπόν πώς να ζήσω την οικογένειά μου».Τι απαντάμε σ’ αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους κύριε Υπουργέ;

Και δεν είναι μόνον αυτοί. Είναι και εκείνοι που, ενώ έκαναν προσωρινές δηλώσεις, μέσα στον ίδιο χαμό δεν έκαναν τις οριστικές. Και όσοι στη σύγχυση άλλες ποικιλίες δήλωσαν στις προσωρινές και άλλες στις οριστικές δηλώσεις. Αποκλείονται και αυτοί! Ενώ ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει τις εκπρόθεσμες δηλώσεις λόγω απρόβλεπτου γεγονότος, εν προκειμένω της πανδημικής κατάστασης, αλλά, αλλά…εδώ σταματώ.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξε σημαντική ανακούφιση με την απόφαση που πήρατε να ενισχυθούν με 24,2 εκατομμύρια η ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή πατάτα, η ντομάτα, το αγγούρι και υπαίθριο καρπούζι. Πολύ σωστά και στοχευμένα. Και ελπίζω να δοθούν οι αποζημιώσεις το ταχύτερο δυνατόν.

Πρέπει όμως να αποζημιωθούν και εκείνοι που καλλιεργούν εξωχώραφα με πράσινα κηπευτικά. Διότι εκείνη την περίοδο της πανδημίας η παραγωγή ήταν στο φουλ, η σοδειά τους αδιάθετη οψίμισε και σάπισε.

Έχω στείλει όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί. Όπως είχα στείλει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία με τα κηπευτικά θερμοκηπίου. Άλλωστε, ένα ακριβοδίκαιο κριτήριο για την απώλεια εισοδήματος είναι οι δηλώσεις των ΟΣΔΕ και μπορεί αυτό να διαπιστωθεί απόλυτα.

Όπως επίσης περιμένουν αποζημιώσεις και οι παραγωγοί σταφυλιών της Κρύας Βρύσης και το ¨όψιμο της Έδεσσας¨, που λόγω της μεγάλης μείωσης του τουρισμού και της κλειστής εστίασης οι σοδειές έμεινα αδιάθετες.

Αλλά και τους λωτούς, ολόκληρα κτήματα έμειναν ασυγκόμιστα. Έχω στείλει αποδεικτικά στοιχεία μαζί με φωτογραφίες που αποδεικνύουν την ασυγκόμιστη παραγωγή. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανάλογη απόφαση για αποζημιώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους.

Όπως επίσης πιστεύω και οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καπνοπαραγωγοί που οι συλλογικοί τους φορείς έχουν στείλει όλα τα στοιχεία πιστεύω ότι θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή, και εφόσον αποδειχτεί ότι υπάρχει ζημιά είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουμε σε αποζημίωση μέσα βέβαια στα στενά περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου.

Θεωρώ τέλος ως μεγάλο λάθος, την αποζημίωση των παραγωγών ροδακίνων για τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου μέσω de minimis. Έχω αποδείξει από την αρχή ότι θα υπάρξουν αδικίες. Έχω αποδείξει ότι βάση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως η Υφυπουργός κα Αραμπατζή, ότι οι ζημιές αυτές είναι άμεσες και καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, και δεν θα έπρεπε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν όσα απαράδεκτα μεθόδευσε η προηγούμενη Κυβέρνηση το 2017 και 2018.

Αν ο Υπουργός ο κος Λιβανός, ο Θοδωρής Σκυλακάκης Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών δεν είχαν την ευθυκρισία, την ευαισθησία και την ευελιξία να πάρουν αυτή την απόφαση της αποζημίωσης, κόντρα στους ΚΑΔ του εισοδήματος ροδακίνων του 19 με το 20, αντιλαμβάνεται όμως ο Υπουργός τι εννοώ, σήμερα οι παραγωγοί ροδακίνων θα ήταν ακάλυπτοι.

Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να καταστήσουμε τον ΕΛΓΑ οικονομικά εύρωστο, αποτελεσματικό, ευέλικτο που να ανταποκρίνεται απόλυτα στην αποστολή του που δεν άλλη από την προστασία του αγροτικούς εισοδήματος. Κι’ αυτό μπορεί να γίνει με τριμερή χρηματοδότηση: Ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως κάναμε με το μέτρο Μ17 με τα 200εκ και πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για το τελευταίο σκέλος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την καθοριστική απόφαση του Πρωθυπουργού, να ενισχύσει τον Οργανισμό – για πρώτη φορά από το 2010 – με 70 εκατομμύρια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, και οι αποζημιώσεις καταβάλλονται πλέον στο 100% και όχι με δόσεις. Αυτή η απόφαση, μας δείχνει το δρόμο.

https://www.facebook.com/NDkarasmanis/videos/3666410743481828

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*