Ισραήλ: Ποιες είναι η Χαμάς και ποια η Χεζμπολάχ;

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει ο πόλεμος που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Το Ισραήλ ωστόσο δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την Χαμάς, που για κάποιους είναι μαχητική οργάνωση και για άλλους τρομοκρατική, αλλά και την Χεζμπολάχ που έσπευσε να δηλώσει συμπαράσταση στη Χαμάς.

Το Ισραήλ βρίσκεται μεταξύ πυρών και επιχειρεί τώρα να πάρει εκδίκηση καθώς δηλώνει ότι έχουν εξολοθρευτεί οι πολεμιστές της Χαμάς μετά την εισβολή τους στο Εβραϊκό κράτος. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν σκοπό της ύπαρξής τους την εξαφάνιση του Ισραήλ από τον χάρτη και δεν το κρύβουν. Ο πόλεμος που ξέσπασε έβαλε και πάλι μπουρλότο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η Χαμάς έκανε την αρχή στις 7 Οκτωβρίου εξαπολύοντας χιλιάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ έσπευσε να θέσει στη διάθεση της Χαμάς τα δικά της όπλα και τις ρουκέτες, στον κοινό πόλεμο εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Ισραήλ: Ποιες είναι η Χαμάς και ποια η Χεζμπολάχ; Ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις, πώς δημιουργήθηκαν και γιατί στρέφονται κατά του Ισραήλ;

Η Χαμάς είναι μία ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, η ονομασία της οποίας προέρχεται από το ακρώνυμο του πλήρους ονόματός της που σημαίνει Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.

Ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ. Αποτελεί μια προέκταση της ιδεολογίας και της πρακτικής του κινήματος της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Χαμάς αποτελείται από μια πολιτική και από μια στρατιωτική πτέρυγα. Η στρατιωτική της πτέρυγα φέρει την ονομασία «Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασσάμ». Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 20.000 μαχητές στους κόλπους της.

Έχει τη βάση της στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η πολιτική ηγεσία βρίσκεται τόσο στη Συρία όσο και στη Γάζα. Χρηματοδοτείται, οπλίζεται και εκπαιδεύεται από το Ιράν, ενώ υποστηρίζεται από το καθεστώς της Συρίας.

Η Χαμάς απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και την ύπαρξη του Ισραήλ.

Τον Αύγουστο του 1988, η Χαμάς δημοσίευσε τον καταστατικό της χάρτη που ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωση αντιτίθεται στην ύπαρξη του Ισραήλ με οποιονδήποτε τρόπο. Αναφέρει ότι δεν υπάρχει «καμία λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα πέρα από την Τζιχάντ (τον ιερό πόλεμο). Η πλατφόρμα της Χαμάς προβλέπει την ίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας στην Παλαιστίνη που θα αντικαταστήσει το Ισραήλ.

Για την επίτευξη των στόχων της η Χαμάς υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών.

Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά (αραβικά: حزب الله, κυριολεκτικά: «Κόμμα του Θεού»)

Η Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά (αραβικά: حزب الله, κυριολεκτικά: «Κόμμα του Θεού») αποτελεί σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με ορμητήριο τον Λίβανο. Συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν, ενώ πολιτική στήριξη παρέχει και η Συρία. Οι ένοπλες μονάδες της οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τμήμα του ιρανικού στρατού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Το στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης παρέχει υποστήριξη με μαχητές στις δυνάμεις του Άσαντ στην Συρία κατά του Ισλαμικού κράτους.

Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε με αφορμή την ισραηλινή επέμβαση στο Λίβανο το 1982, ενώ η επίσημη ίδρυσή της ως πολιτική οργάνωση έγινε το 1985.

Οι Μουτζαχεντίν μαχητές της Χεζμπολάχ πολέμησαν εναντίον σερβικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Τον Μάρτιο του 2016, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέταξε τη Χεζμπολάχ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο πρώτος αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ο Αμπάς αλ Moυσσάβι, ένας Λιβανέζος σιίτης κληρικός, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 είναι ο Χασάν Νασράλα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*