Ισπανία: Στα δικαστήρια η Novartis για να μην δημοσιευτούν τα κριτήρια έγκρισης φαρμάκου της

novartis

Σε περιπέτειες έχει μπει η Novartis και στην Ισπανία σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, σχετικά μια θεραπεία για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας.

Στα τέλη του 2018, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκρισή για μια καινοτόμου θεραπευτικής διαδικασίας που εμπίπτει στις λεγόμενες κυτταρικές ανοσοθεραπείες (CART) και εκμεταλλεύεται την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αναγνωρίζει και να προσβάλλει όγκους. Η συγκεκριμένη θεραπεία με την ονομασία Kymriah λανσαρίστηκε από τη Novartis.

Ωστόσο μέλη της καμπάνιας «No es Sano» και ο Οργανισμός Καταναλωτών της Ισπανίας ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας να ενημερωθούν για την τιμή του και τα θεραπευτικά και οικονομικά κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσει την έγκρισή του. Τον Ιανουάριο του 2019, η ισπανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην καμπάνια παρέχοντας πληροφορίες μόνο για το κόστος της θεραπείας το οποίο ανέρχονταν σε 320.000 ευρώ. Δεν παρείχε όμως πληροφορίες για τα κριτήρια έγκρισης του παρά μόνο κάποιες «γενικές και ελλιπείς».

Το αποτέλεσμα ήταν η καμπάνια και ο Οργανισμός Καταναλωτών της Ισπανίας να καταφύγουν στο Κεντρικό Συμβούλιο Διαφάνειας της Ισπανίας, μία ανεξάρτητη αρχή υπεύθυνη για τη διασφάλιση της διαφάνειας της δημόσιας δραστηριότητας. Το Συμβούλιο Διαφάνειας αποφάσισε ότι το υπουργείο πρέπει να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες, καθώς αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Από την πλευρά της η Novartis προσέφυγε στα δικαστήρια με σκοπό να καθυστερήσει τη διαδικασία. Nα εμποδίσει δηλαδή την κρατική υπηρεσία να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες και, ως εκ τούτου, να την γνωστοποιήσει στο κοινό. Η υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*