Ηχηρό ΟΧΙ στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών από τους πολίτες. «Εμμονική διοικητική μεταρρύθμιση» δηλώνει ο Δήμαρχος Πέλλας

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στα Γιαννιτσά, η μεγάλη συγκέντρωση φορέων και πολιτών του Δήμου Πέλλας με θέμα συζήτησης την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών. Μία πρωτοβουλία του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη, η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση από φορείς και πολίτες που κατέκλυσαν τον χώρο της αίθουσας, έστειλε ένα μήνυμα δυναμισμού και αποφασιστικότητας κατά το οποίο κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε στο ελάχιστο η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου, με το φερόμενο νέο δικαστικό χωροταξικό χάρτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είναι πραγματικά παράδοξο για μια πολιτεία να προσπαθεί να κρατήσει τους νέους στον τόπο και από την άλλη να υποβαθμίζει συνεχώς την επαρχεία οδηγώντας τις περιοχές στην ύπαιθρο σε ανέχεια και μιζέρια. Υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού και την ασφάλεια των πολιτών συνεχώς υποβαθμίζονται. Με την συνένωση των δήμων κάποιοι στα κέντρα εξουσίας νομίζουν πως οι αποστάσεις και οι συνθήκες μετακίνησης στην ύπαιθρο είναι οι ίδιες όπως σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο.

Την συζήτηση άνοιξε ο ίδιος ο Δήμαρχος λέγοντας ότι «τα σχέδια περί συγχωνεύσεων και αλλαγών φημολογούνται από πολύ παλιά ακόμα πολύ πριν από την δική του θητεία ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, φτάνοντας στο σήμερα επί προεδρίας του καλού φίλου και συναδέλφου μου Χρήστου Τανάσκου όπου πήραν πιο επίσημο χαρακτήρα». Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ως μία «εμμονική διοικητική μεταρρύθμιση που δεν έχει καμία διοικητική και οικονομική λογική με την πραγματικότητα», ενώ αναφέρθηκε ότι και στην πρόσφατη κάθοδο στο Υπουργείο (την περασμένη Πέμπτη μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ.) έκανε αναφορά στον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγα για το λανθασμένο σκεπτικό μετατροπής του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών σ ́ ένα Περιφερειακό δικαστικό φορέα, τονίζοντας ότι «ο Δήμος Πέλλας είναι αποφασισμένος να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εφόσον παραμείνει με την υπάρχουσα μορφή του».Τόνισε επίσης ότι «είμαστε αποφασισμένοι ως Δήμος Πέλλας, αλλά και ως τοπική κοινωνία ν ́ αναλάβουμε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία άμεσα από την ερχόμενη εβδομάδα με συμβολική κατάληψη του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών και ότι άλλο κριθεί σκόπιμο, ώστε να καταστήσουμε σαφή την αποφασιστικότητά μας για την αποτροπή μιας άδικης απόφασης υποβάθμισης του Πρωτοδικείου». Κλείνοντας επισήμανε ότι «κρατάω την αισιοδοξία των κυβερνητικών βουλευτών ότι τελικά δεν θ ́ αλλάξει κάτι για το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον δήμαρχο και σε κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Καστερίδη και Στάμκου, τονίζοντας ότι με μία ενδεχόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη και στο θέμα της κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου.

Μετά τον κ. Φουντουκίδη τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ. Χρήστος Τανάσκος ο οποίος, έκανε μία ιστορική αναφορά στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, στις συνέπειες που θα υπάρξουν για την τοπική κοινωνία με μία ενδεχόμενη υποβάθμιση του, ενώ αντίθετα αυτό που περιμέναμε από την ηγεσία του Υπουργείου ήταν η περεταίρω αναβάθμιση των παρεχόμενων δικαστικών υπηρεσιών του Πρωτοδικείου προς τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών επεσήμανε πως «βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Πρέπει δε να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι η με οποιοδήποτε τρόπο υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατάργησή του τα αμέσωςεπόμενα χρόνια.Με μια πρώτη ανάγνωση η εξέλιξη αυτή φαίνεται, πως πρόκειται για ζήτημα, που αφορά την επιβίωση των δικηγόρων της πόλης. Μεγαλύτερο λάθος δεν θα μπορούσε να υπάρξει!

Και συνέχισε «θα επιφέρει μη αναστρέψιμη και ανεπανόρθωτη βλάβη σε όλη την πόλη και τους πολίτες της, θα οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα την τοπική κοινωνία, θα επιφέρει αδικαιολόγητη περιστολή θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων, θα απορρυθμίσει την ίδια την Δικαιοσύνη και εν τέλει θα δημιουργήσει πολίτες, δικαστές και δικηγόρους δύο διαφορετικών ταχυτήτων, δηλαδή Δικαιοσύνη δύο διαφορετικών ταχυτήτων.

  • Θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, καθώς μετά την υποβάθμιση της ΔΟΥ Γιαννιτσών, την απώλεια της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και την αφαίρεση και μετακίνηση πλήθους άλλων υπηρεσιών, θα σημάνει την παντελή αποψίλωση της πόλης από δημόσιες υπηρεσίες.
  • Θα επιφέρει απώλεια εσόδων, καίριο πλήγμα στην τοπική οικονομική αλυσίδα και θα επέλθει οικονομικός μαρασμός. Οι συμπολίτες μας θα αντιμετωπίσουν δυσχέρεια άσκησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος πρόσβασης στην δικαιοσύνη, καθώς θα εξαναγκαστούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε ένα ιδιαίτερα προβληματικό οδικό δίκτυο, προκειμένου να φτάσουν στον πλησιέστερο δικαστικό σχηματισμό, ενώ ταυτόχρονα θα έρθουν αντιμέτωποι με τεράστια αύξηση του κόστους πρόσβασης στην δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερα μνεία θα πρέπει να γίνει και στις αρνητικές συνέπειες από την κατάργηση του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, μιας και όπως προανέφερα, εκ του νόμου δεν υφίσταται δικηγορικός σύλλογος, δίχως πρωτοδικείο. Επομένως, εάν καταργηθεί ή μετατραπεί σε περιφερειακό δικαστήριο το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών θα καταργηθεί. Όμως, λάβετε υπόψη, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών κατά το πέρασμα των χρόνων έχει επιδείξει έμπρακτα έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις του κοινωνικού, πολιτικού και πνευματικού βίου της περιοχής μας.

Χρόνια τώρα οι δικηγόροι των Γιαννιτσών επιβεβαιώνουμε στην πράξη καθημερινά τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της πόλης, μέσα από την έντονη κοινωνική παρουσία, τις παρεμβάσεις σε τοπικά ζητήματα, τη συμμετοχή σε κάθε είδους αγώνα και κινητοποίηση, την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Με κάθε σεμνότητα και δίχως να θέλω να υποτιμήσω κανέναν πιστεύω ακράδαντα ως πολίτης της πόλης μας και όχι ως μέλος του ΔΣΓ, ότι η μικρή τοπική κοινωνία μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τον ΔΣΓ και το έργο του, την φωνή του, την δράση του, τη δυναμικότητά του.

Θεωρώ, ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περισσότερο για τις συνέπειες, που θα επιφέρει η κατάργηση ή υποβάθμιση του Πρωτοδικείου, στην τοπική κοινωνία, οι οποίες είναι αυτονόητες και δυστυχώς θα είναι οδυνηρές. Με απλά λόγια η ευρύτερη τοπική κοινωνία μας θα απωλέσει μία βασική δημόσια δομή, που της δίνει ζωή. Θα χάσουμε έναν από τους μοναδικούς πνεύμονες μας. Και δυστυχώς δεν έχουμε πολλούς ως πόλη. Η εμπειρία διδάσκει, ότι οποιαδήποτε πόλη υπέστη ανάλογη αποψίλωση δημόσιων υπηρεσιών, υποβαθμίστηκε και δεν κατόρθωσε να επανακάμψει.

Η ζημία που θα υποστεί η τοπική μας κοινωνία θα είναι ανυπολόγιστη!!!

Λαμβάνοντας επομένως υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι το αίτημα για την διατήρηση ενός αυτοτελούς και ανεξάρτητου Πρωτοδικείου Γιαννιτσών δεν είναι αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, αλλά όλης της τοπικής κοινωνίας. Ο αγώνας για την διατήρηση ενός αυτοτελούς και ανεξάρτητου Πρωτοδικείου Γιαννιτσών είναι αγώνας, που πρέπει να δοθεί απ’ όλους μας.

Οφείλουμε όλοι μας να αντιδράσουμε δυναμικά, μαζικά και οργανωμένα και να αποτρέψουμε τον τεράστιο κίνδυνο, που διατρέχει η πόλη μας. Να είστε βέβαιοι, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, πιστός στην ιστορία του, θα είναι παρών και πρωτεργάτης του αγώνα αυτού, όπως έχει πράξει όλα αυτά τα χρόνια για όσους χρειάστηκαν την βοήθειά του.

Όμως, είναι η στιγμή, που πρέπει να ακουστεί ένα ΠΑΝΔΗΜΟ, ΜΑΖΙΚΟ και ΗΧΗΡΟ «Φτάνει ως εδώ η απαξίωση της πόλης μας!!!».

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στα Γιαννιτσά και στον δήμο Πέλλας έκλεισαν τα γραφεία ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ και τώρα όλοι οι επαγγελματίες ταλαιπωρούνται στον ΕΦΚΑ. Ειδικά έφερε δυσλειτουργία στους πρώην ασφαλισμένους του ταμείου, που δεν υπήρχε ηλεκτρονική καταγραφή στοιχείων. Για τα Γιαννιτσά χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικά τμήμα του νομού. Το ίδιο και με την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία την Εφορία που υποβαθμίστηκε όσων αφορά την συναλλαγή με τις επιχειρήσεις παρά το ότι η περιφέρεια Γιαννιτσών έχει τις περισσότερες. Στην Κρύα Βρύση έκλεισε το Υποθηκοφυλακείο, υποβαθμίστηκε το Αστυνομικό Τμήμα, έκλεισε το Υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και έκλεισαν όλα τα υποκαταστήματα τραπεζών. Και τώρα υποβαθμίζουν το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών που ιδρύθηκε το 1984 λόγω της ανάγκης που υπήρχε και για τις υπηρεσίες του, αλλά και για τον σημαντικό σύλλογο δικηγόρων που έφερνε εδώ μεγάλες υποθέσεις. Η επαρχία Γιαννιτσών είναι μια μεγάλη επαρχία και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται έτσι

Παρέμβαση στην ανοιχτή συνέλευση στηρίζοντας με τις τοποθετήσεις τους την αυτόνομη λειτουργία του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών έκαναν οι βουλευτές Λάκης Βασιλειάδης, Γιώργος Καρασμάνης (εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την θετική έκβαση του θέματος) και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ αναγνώστηκε σχετική επιστολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη. Επίσης τοποθετήθηκαν οι δικηγόροι Θέμης Αχτσιόγλου, Νίκος Καρατζίκος, Μηνάς Γρηγοριάδης, Ιωακείμ Χαραμίδης, Χάρης Αγγελίδης, Μελίνα Λαζαρίδου, η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαβριήλ Τεκτερίδης και ο Στ. Γρηγοριάδης. Να σημειωθεί ότι αναγνώσθηκε ψήφισμα των εργαζομένων των Δικαστικών Υπαλλήλων των υπηρεσιών Γιαννιτσών.

Μετά από πρόταση του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος που θα υπογραφεί από όλους τους φορείς που παραβρέθηκαν στην ανοιχτή συνέλευση, ενώ, ανάλογα με την έκβαση του ζητήματος, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν την έναρξη της συγκέντρωσης έξω από τον χώρο του Δημαρχείου μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας παράταξαν τα τρακτέρ τους, σε ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας ταυτόχρονα, στην επικείμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*