Η στρατολόγηση, η εκπαίδευση και πώς ξεσκεπάστηκε η Ρωσίδα κατάσκοπος

Η «Μαρία Τσάλλα» στρατολογήθηκε και εκπαιδεύτηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και ανήκει στους «Illegals», την ειδική κατηγορία κατασκόπων που τοποθετούνται σε χώρες του εξωτερικού έχοντας συγκεκριμένη απόρρητη αποστολή. Το «στήσιμο» του χαρακτήρα της κόστισε 5 εκατ. ευρώ.

Η «Μαρία Τσάλλα» έφυγε το 2017 από τη Ρωσία με προορισμό το Μεξικό. Το 2018 έφυγε από το Μεξικό και ήρθε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας διαβατήριο της συγκεκριμένης χώρας.

Στην Ελλάδα και σε όσους τη γνώριζαν παρουσιαζόταν ως «Μαρία Τσάλλα», παιδί μεταναστών από τη Μόσχα που είχε έρθει στη χώρα μας το 2018 και ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε ένα κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι.

Ακόμα λάμβανε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας κάτι που εμφάνιζε ως χόμπι, ενώ είχε συνάψει σχέση με Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου με τον οποίο ετοιμαζόταν να παντρευτεί και ο οποίος όπως και η υπάλληλος της στο κατάστημα δεν είχαν καταλάβει τίποτα για την πραγματική της ταυτότητα και κυριολεκτικά έπεσαν από τα σύννεφα.

Πώς ξεσκεπάστηκε

Στις Αρχές του 2023 έφτασαν στην ΕΥΠ απόρρητες πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για την κατασκοπευτική δράση μιας γυναίκας με το όνομα «Μαρία Τσάλλα». Παράλληλα στη Σλοβενία συνελήφθη μία άλλη γυναίκα πράκτορας με την οποία φέρεται να είχε επαφές η Σμίρεβα.

Έτσι οι Ρώσοι αποφασίζουν να την αποσύρουν με την ίδια να φεύγει ξαφνικά δηλώνοντας  στους οικείους της ότι πάει ταξίδι αναψυχής, με το τελευταίο στίγμα από το κινητό της στην Ελλάδα να εντοπίζεται στις 4 Ιανουαρίου.

Το λάπτοπ και η επικοινωνία για τη γάτα της

Στη συνέχεια ενημέρωσε την κοπέλα που δούλευε στο μαγαζί και τον σπιτονοικοκύρη της ότι δεν θα επιστρέψει, ενώ είχε κάποιες επικοινωνίες με οικείους για να της στείλουν τη γάτα της κάτι που δεν πέτυχε καθώς χρειαζόταν ειδική άδεια.

Έκτοτε η «Μαρία Τσάλλα» εξαφανίζεται εντελώς. Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λαπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.

Η κατάσκοπος δρούσε ανεξάρτητα στην Ελλάδα χωρίς να έχει καμία επαφή με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και πλέον η έρευνα των ελληνικών Αρχών στρέφεται στο να διαπιστωθεί ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας.

Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα δε, της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι δεν αποκλείεται η δράση της να έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο επίκεντρο τα ταξίδια της «Μαρίας Τσάλλα»

Στο «στόχαστρο» των Αρχών έχουν μπει και τα ταξίδια της κατασκόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ως «Μαρία Τσάλλα» φαίνεται να έχει κάνει ένα ταξίδι στη Γαλλία και τρία εντός της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον Alpha, στο στόχαστρο μπαίνει η επίσκεψη που έκανε σε ακριτικές περιοχές και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό την Ουκρανία και είναι κάτι που απασχολεί την τελευταία διετία τη Ρωσία.

Η ΕΥΠ έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τον κύκλο επαφών και γνωριμιών της Ρωσίδας κατασκόπου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ότι προσπάθησε να παρεισφρήσει σε πολιτικούς και στρατιωτικούς χώρους προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες.

Πηγή

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*