Η κορυφή του Καϊμακτσαλάν όπου οι Σέρβοι νίκησαν τους Βούλγαρους και πήραν πίσω την πατρίδα τους. Η βοήθεια των Ελλήνων.

profitis ilias servoi

Το 1915 ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και υπήρχαν τρία ανοιχτά μέτωπα συγκρούσεων. Το δυτικό, όπου οι Βρετανοί με τους Γάλλους είχαν εμπλακεί σε ένα πόλεμο χαρακωμάτων κόντρα με τον γερμανικό στρατό.

Το Ανατολικό, όπου οι Γερμανοί πολεμούσαν εναντίον των Ρώσων και το μέτωπο στα Βαλκάνια με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, όπου οι δυνάμεις της Αντάντ είχαν στραφεί εναντίον των Βουλγάρων.

Το αποκαλούμενο Μακεδονικό μέτωπο βόρεια της Θεσσαλονίκης σχηματίστηκε μετά την προσπάθεια των Αγγλογάλλων να βοηθήσουν τους Σέρβους να αποκρούσουν την συντονισμένη επίθεση Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας και Βουλγαρίας.

Η Στρατιά της Ανατολής όπως ονομαζόταν ο συμμαχικός στρατός της Αντάντ έφθασε καθυστερημένα και δεν μπόρεσε να αποτρέψει την πτώση της Σερβίας. Έτσι οι σύμμαχοι παρατάχθηκαν στη βόρειο Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν τον Βουλγάρικο στρατό, ο οποίος κατάφερε εκτός από τη Σερβία και τα Σκόπια να εισχωρήσει στην Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Καβάλα.

servoi

Η Σόφια είχε παρατάξει στο βόρειο τομέα του μετώπου μια στρατιά συνολικής δύναμης 300.000 αντρών. Τους Βουλγάρους ενίσχυσαν μονάδες του Γερμανικού στρατού και της Αυστροουγγαρίας, οι οποίες όμως είχαν βοηθητικό ρόλο. Απέναντι τους είχε παραταχθεί η στρατιά της Ανατολής, υπό Γαλλική διοίκηση.

Στη συμμαχική στρατιά πέρα από τις Γαλλικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνονταν Σέρβικες, Αγγλικές, Ρώσικες, Ιταλικές και από το 1916 και Ελληνικές, με στρατεύματα της Εθνικής Άμυνας.

Η μάχη στο Καϊμακτσαλάν, κορυφή Προφήτης Ηλίας

Η μάχη στο Καϊμακτσαλάν αποτελεί σπάνια περίπτωση στην στρατιωτική ιστορία, όπου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συγκρούστηκαν σε τόσο μεγάλο υψόμετρο.

Το Καϊμακτσαλάν αποτελεί τη 3η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδος με υψόμετρο 2.524 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα με τα Σκόπια, ΒΔ της Έδεσσας.

Η ευρύτερη περιοχή είχε καταληφθεί το 1916 από τον Βουλγαρικό στρατό, που είχε εγκαταστήσει σειρές χαρακωμάτων. Ταυτόχρονα δημιούργησε και βάσεις πυροβολικού. Η κορυφή του Προφήτη Ηλία άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι να την καταλάβουν οριστικά οι Σέρβοι στις 30 Σεπτεμβρίου του 1916.

Η Σέρβοι έχασαν περίπου 10.000 στρατιώτες και οι Βουλγάρικες μονάδες 3.000 άνδρες. Στρατηγικά η μάχη δεν ενίσχυσε τον αγώνα των συμμάχων εξαιτίας του επικείμενου χειμώνα που καθιστούσε περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδόν αδύνατες. Οι Σέρβικες μεραρχίες αποδεκατίστηκαν.

profitis ilias kaimak

Όταν το 1918 ανατέθηκε στον Γάλλο στρατηγό Φρανσέτ ντ’ Εσπερέ η διοίκηση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Μακεδονία, κατάρτισε νέο σχέδιο επίθεσης κατά των Βουλγάρων. Για το σκοπό εισηγήθηκε στον Γάλλο πρωθυπουργό Κλεμανσώ να χορηγήσει δύο σημαντικά δάνεια στην Ελλάδα για την ενίσχυση και ανασυγκρότηση του στρατού της. Στη συνέχεια έλαβε άδεια να προχωρήσει στην μεγάλη επίθεση.

Ο ντ’ Εσπερέ αποφάσισε να μεταφέρει βαρύ Γαλλικό πυροβολικό στην κορυφή Φλόκα σε ύψος 2.300 μέτρων!

Στις 14 Σεπτεμβρίου οι Σύμμαχοι προχώρησαν σε κανονιοβολισμό και ξεκίνησαν τη μάχη του Ντόμπρο Πόλε (Καλή Πεδιάδα) στο Καϊμακτσαλάν. Την επίθεση ανέλαβε να φέρει σε πέρας δύο Γαλλικές Μεραρχίες Πεζικού και η Σέρβικη Μεραρχία Σουμάντια. Στη δεύτερη γραμμή παρατάχθηκαν ακόμα δύο Σέρβικές μεραρχίες η Τιμόκ και η Γιούγκοσλαβ.

Οι Σέρβοι έδινα υπό τον στρατηγό Ζιβόιν Μίσιτς την πιο κρίσιμη μάχη του πολέμου και έπρεπε  να υπερκεράσουν την άμυνα της Βουλγάρικης στρατιάς για να ξαναπάρουν πίσω την πατρίδα τους. Και τα κατάφεραν.

ostajpg

Μετά την ήττα τους στο Ντόμπρο Πόλε και τη συμμαχική προώθηση, ο Βουλγάρικος στρατός επιχείρησε οργανωμένη υποχώρηση. Το Βουλγαρικό μέτωπο δυτικά του Αξιού και της Δοϊράνης άρχισε να καταρρέει.

Η Βρετανική αεροπορία τους καταδίωκε και ο Ελληνικός στρατός τους έτρεπε σε φυγή. Χάρη στην Ελληνική διείσδυση οι σύμμαχοι κατάφεραν να μπουν στα Σκόπια και να εγκλωβίσουν τους αντίπαλους.

Η Βουλγαρία αναγκάστηκε να υπογράψει στη Θεσσαλονίκη ανακωχή, πρώτη από τις κεντρικές δυνάμεις που αντιμάχονταν την Αντάντ. Συμφώνησε να εγκαταλείψει όλα τα Σέρβικα και Ελληνικά εδάφη που κατείχε ο στρατός της.

Οι Σέρβοι πήραν πίσω την πατρίδα τους και οι Γάλλοι αφού κατέλαβαν τη δυτική Θράκη διέταξαν την οριστική εκκένωση της περιοχής από τους Βούλγαρους.

Πηγή mixanitouxronou.gr

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*