Γιορτή της Μητέρας: Πότε γιορτάζεται και πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, είναι η μέρα προς τιμήν της μητρότητας. Η μαμά, η μανούλα, η μητέρα, η μάνα…είναι πάντα δίπλα στην οικογένειά της, στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες… Και το όνομα κοινό σε όλους και κατανοητό από τις πρώτες μας συλλαβές. Μαμά…

Γιορτάζεται πάντα την δεύτερη Κυριακή του Μάη. Φέτος, λοιπόν, η γιορτή της μητέρας είναι Κυριακή, 12 Μαΐου.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Η Γιορτή της Μητέρας θεωρείται ένας καλός λόγος για εκδηλώσεις ειλικρίνειας για την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουμε προς το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Και όπως λέμε να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία.

Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (σαραντισμός του νεογέννητου). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτική συνήθεια της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου.

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία η «Ημέρα της Μητέρας» καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Από τότε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας την συγκεκριμένη Κυριακή.

Κυριακή 12 Μαΐου 2024 – ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ η Μητέρα, η Μάνα, η Μαμά

Μητέρα, μια λέξη που σε όλες τις γλώσσες η σημασία της είναι η ίδια, μια λέξη που αποπνέει την ίδια τρυφερότητα, την ίδια ζεστασιά και στοργή σε όλες τις χώρες, πόλεις, ηπείρους.

Μητέρα, ο άνθρωπος που θα είναι πάντα δίπλα σου, να σε προστατεύει και να σε αγαπά άνευ όρων. Το πρώτο άτομο που αντίκρισες όταν άνοιξες τα μάτια σου για πρώτη φορά, το άτομο που θα θυσίαζε τα πάντα και θα έκανε τα πάντα για σένα.

Η αγάπη που νιώθει μία μητέρα για το παιδί της είναι ένα συναίσθημα που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξανανιώσει. Είναι κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικά δυνατό.

Μια μητέρα έχει πάντοτε ως προτεραιότητα τα παιδιά της, τα βάζει πάνω από όλους και όλα, ακόμη κι από τον ίδιο της τον εαυτό. Γι’ αυτό το λόγο, η αγάπη της είναι μοναδική, ανεκτίμητη, αληθινή και ανιδιοτελής και την αναζητούμε όσο χρονών κι αν είμαστε.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες, που μπορεί να μην μας γέννησαν, αλλά μας μεγάλωσαν με όλη τους την αγάπη, που μπορεί να μην είναι εδώ πια μαζί μας, αλλά πάντα θα μας προστατεύουν, που είναι και πατέρες και μητέρες μαζί.

Χρόνια πολλά σε όλες εκείνες που μας έφεραν στον κόσμο, που μας προσέφεραν απλόχερα τα πάντα, που αποτέλεσαν αστείρευτη πηγή αγάπης και που θα έδιναν και τη ζωή τους για μας.

Στους καιρούς που διανύουμε όμως οι ευχές είναι ακόμη πιο σημαντικές

Για τις Μητέρες όσων παιδιών είναι άρρωστα και παλεύουν στα νοσοκομεία για να σηκωθούν ξανά υγιή.

Για τις Μητέρες των Τεμπών

Τις Μητέρες της προσφυγιάς σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Τις Μητέρες στην Γάζα της Παλαιστίνης

Τις Μητέρες που έχασαν το παιδί τους και

Τις Μητέρες που ψάχνουν δικαίωση για το άδικο χαμό τους

Σε όλες αυτές και χιλιάδες άλλες σε όλο τον κόσμο, η μέρα είναι δική τους.

Γεμάτη με λίγο παραπάνω αγκαλιά.

Χρόνια Πολλά…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*