Γιατί η κυβέρνηση… επιστρέφει στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ

kyriakos-mitsotakis-syn-typoy

Τον σταδιακό απεγκλωβισμό της κυβερνητικής πολιτικής από τη διαχείριση της πανδημίας και την επιστροφή στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιμένουν να είναι σε υψηλά επίπεδα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι με «αιχμή του δόρατος» τους μαζικούς εμβολιασμούς, παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες, η κοινωνία και η οικονομία θα επανεκκινήσουν οριστικά πλέον το επόμενο διάστημα και μαζί τους και η νέα κυβερνητική στρατηγική.

«Για περισσότερο από έναν χρόνο, η υγειονομική κρίση μας ανάγκασε να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτήν και να αφήσουμε για πιο πίσω χρονικά κάποιες από τις δεσμεύσεις μας για τις οποίες μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες τον Ιούλιο του 2019», σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και επισημαίνει ότι από εδώ και πέρα «κτίζεται μεθοδικά η επόμενη μέρα μετά την πανδημία».

Ήδη, τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν αρχίσει να επαναφέρουν τον προ διετίας σχεδιασμό, με έμφαση στην πολυσυζητημένη μεσαία τάξη που συνήθως διαμορφώνει το πολιτικό τοπίο στον τόπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Πέμπτη μια δέσμη μέτρων φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης, σημειώνοντας ότι «είχα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση».

Παράλληλα, χθες από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των δύο σημαντικών οδικών αξόνων στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία, όπως είπε, περιλαμβάνοντας στις προεκλογικές του εξαγγελίες, όπως τις είχε διατυπώσει σε τότε περιοδείες του. Σημείωσε δε τη μεγάλη συμβολή των δύο έργων τόσο στην απασχόληση, όσο και στην ανάπτυξη των χερσαίων μεταφορών, αμφότεροι τομείς στους οποίους δίνει έμφαση η κυβέρνηση, με φόντο τη βούληση για την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

«Σε συνεργασία με την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρισκόμαστε στην έναρξη ενός ενάρετου κύκλου γρήγορης ανάκαμψης για τη χώρα μας, ενός κύκλου ανάκαμψης ο οποίος μετά την πανδημία θα ωφελήσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος του καλοκαιριού

Πολλά επενδύει, για την επίτευξη αυτού του στόχου, στα χρήματα που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τη Μεγάλη Τρίτη. Το σχέδιο, όπως έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργικό, ενώ συζητήθηκε και με τους θεσμούς.

Στη συνέχεια, βάσει του σχεδιασμού (και εάν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να το αξιολογήσει εντός δύο μηνών και ακολούθως το Συμβούλιο των Υπουργών θα χρειαστεί περίπου έναν ακόμα μήνα για να το εγκρίνει. Η κυβέρνηση προσδοκά να εκταμιευθεί η πρώτη προκαταβολή έως το τέλος του καλοκαιριού, με το ποσό να προσδιορίζεται περί τα 4 δισ. ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά την οικονομία, το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει την ικανοποίησή του από την αναβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο Standard & Poor’s, πιστοποιώντας και με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού, «την εμπιστοσύνη που οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν στην προοπτική της Ελληνικής οικονομίας».

Όλο αυτό το πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, κατά κάποιους παραπέμπει σε «επιτάχυνση των ρυθμών και σε τελική ευθεία προς τις κάλπες». Κατά τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, μετά τον κύκλο της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να κάνει σαφές ότι τα δύσκολα πέρασαν και πλέον η κανονικότητα απ’ όλες τις πλευρές επιστρέφει.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντα σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, θα ζητήσει να συναφθεί μέσω των εκλογών νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ενόψει των αντικειμενικών μεγάλων δυσκολιών που βρίσκονται μπροστά και για να «κάψει» την απλή αναλογική, με την οποία θα στηθούν οι επόμενες κάλπες. Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία, απορρίπτουν εμφατικά κάθε τέτοια σκέψη και διαβεβαιώνουν ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Άλλωστε η πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν προαναγγέλλεται ποτέ…

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*