Ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για τις τηλεφωνικές απάτες – Δείτε τις οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.

Το τελευταίο διάστημα έχει επιστρέψει και πάλι το φαινόμενο με τις τηλεφωνικές απάτες. Η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στα τηλέφωνα από αγνώστους που δέχονται συνήθως με απόκρυψη.

Ήδη έχουν γίνει και συλλήψεις μελών συγκεκριμένης σπείρας που δρούσε με αυτόν τον τρόπο σε νομούς της Μακεδονίας και κατάφερε να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά κυρίως ηλικιωμένων που ζούνε μόνοι τους.

  • Πρέπει να γνωρίζεται ότι στα τροχαία ατυχήματα, που συνήθως επικαλούνται οι δράστες κλαίγοντας ή απειλώντας στο τηλέφωνο, οι αστυνομικές αρχές δεν ζητούν ποτέ την καταβολή χρηματικών ποσών και προχωρούν πάντα στις νόμιμες ενέργειες.
  • Επίσης και τα νοσοκομεία ή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν ποτέ υπαλλήλους τους σε σπίτια ή ραντεβού με πολίτες για να ζητήσουν καταβολή χρημάτων από πολίτες.

Με το πρόσχημα της πρόκλησης ατυχήματος ή του τραυματισμού δικού μας προσώπου, προσπαθούν προκαλώντας πανικό στο τηλέφωνο να ζητούν χρήματα…

  1. Προσποιούνται τους αστυνομικούς, τους δικηγόρους ή τους γιατρούς
  2. Υποστηρίζουν ότι το παιδί σας ή κάποιος συγγενής σας έχει προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου ή έχει τραυματιστεί το ίδιο
  3. Ζητούν χρήματα για να μην βάλουν φυλακή τον άνθρωπό σας που δήθεν έχει μπλέξει ή για τα νοσήλια του νοσοκομείου
  4. Συνήθως ακούγονται φωνές από συνεργάτες τους την ώρα που σας μιλούν οι οποίες εκλιπαρούν για βοήθεια
  5. Σας ζητούν να έρθουν σπίτι σας να πάρουν τα χρήματα ή σας κλείνουν ραντεβού κάπου έξω
  6. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν τερματίζουν την κλήση, παραμένουν στη γραμμή και όταν εσείς καλείται αμέσως μετά για να πείτε τι έχει συμβεί, οι ίδιοι προσποιούνται ότι απαντούν και επιβεβαιώνουν το γεγονός

Πάντως ότι από τα παραπάνω συμβεί, ακόμη και ένα άγνωστο τηλέφωνο που σας βάζει σε υποψίες για κάτι, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με το Αστυνομικό Τμήμα, δηλώνοντας το γεγονός. Το σημαντικό είναι να διαβάσετε τις οδηγίες στο φυλλάδιο της ΕΛ.ΑΣ που κυκλοφόρησε για αυτό το λόγο και να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε τηλέφωνο. Η ταυτότητα του ατόμου που σας καλεί δεν είναι πάντα αυτή που σας δηλώνει.

Σημαντικό είναι να έχετε σε ένα εμφανές σημείο τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης.

Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ και σίγουρα συγκεκριμένου συγγενικού προσώπου που θα ειδοποιήσετε σε περίπτωση ανάγκης.

Σε κάθε περίπτωση καλέστε το 100.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*