Bloomberg: Oι Γερμανοί είναι φτωχοί σαν τους Έλληνες – Η κοινωνική αρμονία έχει δώσει τη θέση της στην αγανάκτηση και τον διχασμό

Oι Γερμανοί είναι… φτωχοί σαν τους Έλληνες, κατά το Bloomberg, παρά το γεγονός πως η Γερμανία σε όλη τη μεταπολεμική ιστορία της περηφανευόταν ότι ήταν φάρος ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας. Ωστόσο, πλέον, η γερμανική οικονομία είναι στάσιμη και η κοινωνική αρμονία έχει δώσει τη θέση της στην αγανάκτηση και τον διχασμό.

«Οι Γερμανοί είναι ένα… κλικ πλουσιότεροι από τους Έλληνες»

Σύμφωνα το Bloomberg, η άνιση κατανομή πλούτου στη Γερμανία έχει υποεκτιμηθεί: Το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών κατέχει μέση καθαρή περιουσία αξίας πάνω από 725.000 ευρώ και ελέγχει περισσότερο από τον μισό πλούτο της χώρας, ενώ η περιουσία του φτωχότερου 40% δεν ξεπερνά τα 44.000 ευρώ, όπως απέδειξε έρευνα της Bundesbank το 2021.

Μάλιστα, το μέσο γερμανικό νοικοκυριό διαθέτει μόλις ελάχιστο πλούτο παραπάνω από το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, καταλαμβάνοντας στην έκτη θέση από τον… πάτο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, στα 106.206 ευρώ, σοκαριστικά χαμηλότερα σε σχέση με την κυρίαρχη θέση της Γερμανίας σε ρόλο οδηγού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ακολουθούν στην πέμπτη θέση από το τέλος της κατάταξης, οι Έλληνες με μέση περιουσία 97.748 ευρώ.

«Πρέπει να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα»

Σε συνδυασμό με τον πιεστικό πληθωρισμό και την απώλεια φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, η οικονομική επισφάλεια κάνει τους Γερμανούς να νιώθουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο απειλείται και ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει μυρωδιά.

Μακροπρόθεσμα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα, που επιβαρύνει την εργασία, και να προωθήσει μια ευρύτερη αναδιανομή κεφαλαίων, γράφει το Bloomberg.

Οργισμένοι αγρότες έχουν αποκλείσει δρόμους σε όλη τη χώρα

Οργισμένοι αγρότες έχουν αποκλείσει δρόμους σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων. Η Γερμανική Ένωση Αγροτών, η οποία διαμαρτύρεται για τα σχέδια κατάργησης της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την προσεχή εβδομάδα, αλλά με δράσεις πιο περιορισμένης κλίμακας.

Μαζί τους έχουν στοιχηθεί υποστηρικτές της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που κατηγορούν την υποδοχή μεταναστών ως υπαίτια για τα δημοσιονομικά και οικονομικά δεινά.

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του AfD στη Γερμανία

Μαζί με τους αγρότες έχουν στοιχηθεί υποστηρικτές της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που κατηγορούν την υποδοχή μεταναστών ως υπαίτια για τα δημοσιονομικά και οικονομικά δεινά. Μάλιστα σε τελευταίες έρευνες σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού λέει ότι θα ψήφιζε AfD εάν γίνονταν εκλογές σήμερα.

Οι εκ των πραγμάτων δύσκολες συναινέσεις εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων οδηγούν συχνά σε διαμάχες και συμβιβασμούς που δεν ικανοποιούν κανέναν.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά του ακροδεξιού κόμματος του Alternative für Deutschland (AfD). Συνολικά, σημειώθηκαν περίπου 100 διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία από την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων και στο Βερολίνο την Κυριακή. Πολιτικοί, εκκλησίες και προπονητές της Μπουντεσλίγκα κάλεσαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει κατά του AfD.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη γερμανική κοινωνία, όταν μέλη του κόμματος του AfD συμμετείχαν σε συναντήσεις με νεοναζί και άλλους εξτρεμιστές για να συζητήσουν τη μαζική απέλαση μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των Γερμανών πολιτών διαφορετικής καταγωγής.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στις συνομιλίες που έγιναν κοντά στο Πότσνταμ ήταν και ο ηγέτης αυστριακού κόμματος, Μάρτιν Σέλνερ. Το κόμμα του ασπάζεται τη θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» που υποστηρίζει ότι υπάρχει συνωμοσία από μη λευκούς μετανάστες για την αντικατάσταση του «γηγενή» λευκού πληθυσμού της Ευρώπης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*