Ανοίγει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα – Έρχονται ιδιωτικά ιατρεία νοσοκομειακών γιατρών

nosokomeio_edessa

Ανοίγει πλήρως σιγά – σιγά το Εθνικό Σύστημα Υγείας τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και αντίστροφα. Μετά τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή από χρήματα των ασθενών, η κυβέρνηση προωθεί και το άνοιγμα του επαγγέλματος από τους νοσοκομειακούς γιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη οι σχετικές ρυθμίσεις είναι έτοιμες και θα προωθηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ θα προβλέπουν ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές μετά το ωράριο τους.

Όπως είχε αποκαλύψει του ethnos.gr, η σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να απασχολούνται ελεύθερα στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο νοσοκομείο τους.

Οι σχετικές διατάξεις του υπουργείου Υγείας έχουν λάβει ήδη το πράσινο φως από το μέγαρο Μαξίμου, καθώς συζητήθηκαν εκτενώς στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Τι αλλάζει

Οι ανατροπές που έρχονται με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλάζουν πλήρως τον χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πρώτη κίνηση έρχεται με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή από τους ασθενείς, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στις ίδιες ρυθμίσεις προωθείται και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα με στόχο της κυβέρνησης να είναι η προσέλκυση μεγαλύτερου μέρους ιατρικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα καθώς πλέον θα μπορούν οι γιατροί να έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα. Μάλιστα σε ό,τι αφορά στο ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ η ρύθμιση του υπουργείου υγείας προβλέπει ότι θα είναι ελεύθεροι να εργάζονται όπου επιθυμούν αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Να σημειωθεί ότι παρότι θα μοιράζονται και στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα αρθεί η μονιμότητά τους στο δημόσιο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι θα μπορούν εκτός από ιδιωτικό ιατρείο να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και σε εταιρείες ως σύμβουλοι.

Βέβαια, ο υπαρκτός κίνδυνος στην περίπτωση αυτή είναι γιατροί του ΕΣΥ να προωθούν εντέχνως τους ασθενείς από το δημόσιο σύστημα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος. Άλλωστε το παρελθόν έχει δείξει ότι όσες δικλείδες ασφαλείας και να υιοθετηθούν, στο τέλος δεν γίνονται έλεγχοι με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται οι νόμοι και οι όποιες ρυθμίσεις.

Και ιδιώτες στο ΕΣΥ

Από την άλλη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει το δημόσιο σύστημα και αντίστροφα, να επιτρέψει δηλαδή σε ιδιώτες γιατρούς να πραγματοποιούν χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία ή να παρέχουν κι άλλες υπηρεσίες υγείας.

Μέχρι στιγμής αυτό που προβλέπει ο νόμος είναι ότι μπορεί ένα νοσοκομείο να συνάπτει σύμβαση με ιδιώτη γιατρό στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται οι ανάγκες με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό και εφόσον έχουν προκηρυχθεί θέσεις και έχουν βγει άγονες πάνω από δύο φορές.

Οι γιατροί με μπλοκάκι στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια αλλά είναι περιορισμένος ο αριθμός τους. Με το άνοιγμα του ΕΣΥ και στους ιδιώτες γιατρούς, η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει μία ισορροπία καθώς ήδη ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί έχουν διατυπώσει τις έντονες αντιρρήσεις τους στα απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία που θα είναι με πληρωμή από τους ασθενείς.

Για τον λόγο αυτό άμεσα αναμένεται το υπουργείο Υγείας να επιτρέψει και σε ιδιώτες να εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και η «γαλάζιοι» συνδικαλιστές έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τα απογευματινά χειρουργεία καθώς θεωρούν ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Πηγή ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*