Ακατάλληλο νερό, αφόρητη δυσοσμία και ο Αυγενάκης στην ΕΡΤ λέει: «Διαχειρίσιμη η εικόνα στη Θεσσαλία, εξαιρετικός συντονισμός»

Σπίτια, χωράφια, περιουσίες, έχουν καταστραφεί, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο απολογισμό 16 άνθρωποι στην Θεσσαλία έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία.

Σε συναγερμό είναι οι Αρχές και οι κάτοικοι και πέριξ της λίμνης Κάρλα, η στάθμη της οποίας έχει ανέβει επικίνδυνα ξεπερνώντας τα 6,5 μέτρα. Την ίδια ώρα, βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Καρδίτσας και οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας θυμίζουν βάλτο.

Νεκροταφείο ζώων ο κάμπος

Νεκρά ζώα, τόνοι σκουπιδιών μέσα στη λάσπη και χιλιάδες στρέμματα και σπίτια κάτω από μολυσμένα λιμνάζοντα νερά συνθέτουν το σκηνικό της φρίκης στη Θεσσαλία. Ειδικότερα στους δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθεας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης, και Φαρκαδόνας το νερό είναι ακατάλληλο προς χρήση. Αντίθετα κατάλληλο είναι στους Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικέων και Μετεώρων.

Ακατάλληλο νερό

Η έλλειψη νερού και η ακαταλληλότητά του σε πολλές περιοχές κάνει ακόμη πιο δύσκολη την υπόθεση της τήρησης των κανόνων υγιεινής. Ειδικότερα στους δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθεας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης, και Φαρκαδόνας το νερό είναι ακατάλληλο προς χρήση. Αντίθετα κατάλληλο είναι στους Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικέων και Μετεώρων.

Στο μεταξύ όσο πέφτει η στάθμη του νερού τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία καθώς κουφάρια ζώων έχουν ανακατευθεί με λάσπη και φερτά υλικά και βρίσκονται ακόμη και μέσα σε σπίτια μαζί με κατεστραμμένες συσκευές και έπιπλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ μέχρι το πρωί της Πέμπτης έχουν δηλωθεί 49.050 νεκρά αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Μέχρι τώρα έχει γίνει διαχείριση για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά. Εργολάβοι κάνουν αγώνα δρόμου για την υγειονομική ταφή και καύση τους.

Στον κόσμο του ο Αυγενάκης: «Διαχειρίσιμη η εικόνα στη Θεσσαλία – Υπάρχει εξαιρετικός συντονισμός» (vid)

Από τα λεγόμενά του όμως φαίνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είτε δεν πλήρη εικόνα της τραγικής κατάστασης είτε προσπαθεί να την ωραιοποιήσει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Λευτέρης Αυγενάκης επιχείρησε να δώσει μία… νότα αισιοδοξίας, χαρακτηρίζοντας την εικόνα διαχειρίσιμη. Σημείωσε παράλληλα ότι απαιτείται χρόνος και επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο θα δοθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι σιγά σιγά αποκαθίσταται η επαφή, η πρόσβαση σε όλα τα χωριά. Έχουμε μια καλύτερη επικοινωνία πλέον μεταξύ οικισμών, έχουμε ζητήματα και με την διανομή των ζωοτροφών, αλλά εξελίσσεται με τη βοήθεια του στρατού και τους ευχαριστούμε. Έχουμε κάποια θεματάκια με το νερό. Πλέον η εικόνα είναι διαχειρίσιμη».

«Εξαιρετικός συντονισμός μεταξύ όλων των δυνάμεων»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε λόγο και για εξαιρετικό συντονισμό μεταξύ όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στην Θεσσαλία, παρότι μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του φαινομένου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι τεράστια.

«Έχουμε επαφή, εικόνα, έχουμε επικοινωνία με όλους τους οικισμούς, με όλους τους νομούς. Υπάρχει ένας εξαιρετικός συντονισμός μεταξύ όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στις περιοχές αλλά και του συντονιστικού. Όλα είναι σε ένα καλύτερο δρόμο, σίγουρα όμως θα πάρει χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Κακά τα ψέματα, ήταν βαρύ το χτύπημα και πολλοί δεν το περίμεναν. Ο αιφνιδιασμός είναι ο χειρότερος εχθρός μας», πρόσθεσε. Όσον αφορά στον φλέγον ζήτημα με τα νεκρά ζώα, τόνισε ότι αρμόδια για να τα συλλέξει είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους δήμους.

«Η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά έντονη και κάποιοι δεν έχουν βρει ακόμα τον βηματισμό τους. Αλλά εδώ είμαστε με τη βοήθεια όλων να τα καταφέρουμε και με τους μικρότερους δημάρχους, οι οποίοι έχουν τέτοια ζητήματα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από χθες το απόγευμα λειτουργεί και η ΒΙΠΕ Λάρισας, οπότε και εκεί προχωράει η καύση. Είναι μια μεγάλη μονάδα. Μπορεί να εξυπηρετήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό όλη αυτή την προσπάθεια της καύσης των νεκρών ζώων, οπότε είμαστε σαφώς περισσότερο ήρεμοι, αλλά δεν θα σταματήσουμε φυσικά την προσπάθειά μας».

Πηγή: topontiki.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*