Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες στην Πέλλα – Πώς ψηφίζουμε

Άνοιξαν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Πέλλα αλλά και στα 22.722 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα υποδέχονται τους εκλογείς που θα αναδείξουν τις νέες διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ στις περιπτώσεις που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 του μηνός.

Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ψηφοφορία: Οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ανοίξουν στις 7.00 π.μ. και θα παραμείνουν ανοιχτές για 12 ώρες, έως τις 7.00 μ.μ. Σε όσους δήμους και Περιφέρειες δεν συγκεντρώσει κανένας συνδυασμός το 43%+1 ψήφο, οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 15 Οκτωβρίου. «Κατώφλι» για την εκλογή έδρας στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο είναι το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Για πρώτη φορά όσοι και όσες κληρωθούν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών θα λάβουν αποζημίωση 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 για τη δεύτερη Κυριακή.

Πού ψηφίζουμε: Όλοι ψηφίζουν στον δήμο βασικής εγγραφής τους. Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν ετεροδημότες. Από την ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» στο mpp.ypes.gov.gr μπορεί να ενημερωθεί όποιος έχει αμφιβολία για το εκλογικό τμήμα όπου θα ψηφίσει. Πληροφορίες δίνουν επίσης και τα ΚΕΠ καθώς και τα δημοτολόγια των δήμων.

Απαραίτητα έγγραφα: Ψηφίζουμε με την αστυνομική μας ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης και το βιβλιάριο υγείας. Σε όσους/όσες έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία, θα πρέπει ο δήμος ή κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία να τους εκδώσει πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να ψηφίσουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

■ Οι κάλπες: Κατά την είσοδο στο εκλογικό τμήμα γίνεται αναγνώριση του εκλογέα από την εφορευτική επιτροπή και επαληθεύεται η εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο. Η δικαστική αντιπρόσωπος παραδίδει στον εκλογέα σφραγισμένο φάκελο και όλα τα ψηφοδέλτια. Ο εκλογέας αποσύρεται στο παραβάν, όπου βάζει το ψηφοδέλτιο της επιλογής του στον φάκελο. Στη δεύτερη κάλπη που υπάρχει εντός του εκλογικού καταστήματος ψηφίζουμε για τις περιφερειακές εκλογές.

■ ΑμεΑ: Ειδικά για τα ΑμεΑ από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 έχουν δημιουργηθεί χώροι στο ισόγειο του εκλογικού κέντρου, με παραβάν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Στο κατάστημα ψηφοφορίας επιτρέπεται η είσο- δος σκύλων βοηθείας ΑμεΑ.

■ Πολίτες χωρών ΕΕ: Δικαίωμα ψήφου έχουν και οι πολίτες των 26 χωρών της ΕΕ, εφόσον είναι πάνω από 17 ετών, είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν προνοήσει να εγγραφούν στις ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 30 Ιου- νίου 2023.

Σταυροί: Σε δήμους που έχουν μέχρι 30.000 κατοίκους οι σταυροί προτίμησης είναι έως 3 και 4 σε δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων. Το ίδιο και στις περιφερειακές εκλογές, οι σταυροί προτίμησης κυμαίνονται από 1 έως 4.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*