ΑΑΔΕ: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται το χρέος ανεπίδεκτο είσπραξης, πότε διαγράφεται οριστικά

xrei

Η διαδικασία για να χαρακτηριστεί μια οφειλή ανείσπρακτη από την ΑΑΔΕ δεν είναι απλή, οι ελεγκτές εξαντλούν όλα τα περιθώρια μέχρι να αποφασιστεί ότι το Δημόσιο θα σταματήσει να διεκδικεί τα χρήματα.

Στη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτες είσπραξης» θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Στόχος είναι να υπάρχει σαφείς εικόνα για το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς αυτή την στιγμή εκτιμάται ότι οι συνολικές οφειλές οι οποίες δεν μπορούν να εισπραχθούν ξεπερνούν κατά πολύ τα 24,8 δισ. ευρώ που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία καθορίζεται η νέα διαδικασία διάκρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.

Η διαδικασία βέβαια δεν είναι απλή, καθώς πριν μια οφειλή χαρακτηριστεί ανείσπρακτη οι ελεγκτές εξαντλούν όλα τα περιθώρια μέχρι να αποφασιστεί ότι το Δημόσιο θα σταματήσει να διεκδικεί τα χρήματα. Η διαδικασία προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο προκειμένου να εξακριβωθεί ότι οι οφειλέτες δεν έχουν στη κατοχή τους κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας και ότι έχουν ασκηθεί εναντίον τους όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια, τότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα καταχωρηθούν στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης και μετά την πάροδο δεκαετίας θα διαγραφούν.

Ωστόσο, για τους οφειλέτες η διαδικασία αυτή έως τον χαρακτηρισμού του χρέους ως «ανεπίδεκτο είσπραξης» σημαίνει ότι δεν μπορούν να λάβουν αποδεικτικό φορολογική ενημερότητας ούτε άλλο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ενώ θα είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Παρά το χαρακτηρισμό της οφειλής, το Δημόσιο διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμού της και μετά την καταχώρησή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης, ενώ οφειλή που έχει καταχωρηθεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 109 δις. ευρώ από τα οποία τα 24,8 δις. ευρώ έχουν χαρακτηρισθεί ανεπίδεκτα είσπραξης, πράγμα που σημαίνει ότι το στοκ περιορίζεται στα 84,2 δις. ευρώ αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κατεβάζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορούν να αποπληρωθούν στη ζώνη των 20-25 δις. ευρώ.

Πηγή dikaiologitika.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*