Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για δήλωση μισθωτηρίων και διορθώσεις στο Ε9

Η κλεψύδρα αδειάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ανοιχτούς «λογαριασμούς» με την Εφορία. Οσοι δεν έχουν δηλώσει τα μισθωτήρια που έχουν λήξει ή έχουν ξεχάσει να δηλώσουν τις αλλαγές σε ενεργά μισθωτήρια αλλά και όσοι διαπίστωσαν στο «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους που ανέβασαν τον φόρο έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 για:

Να δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022. Οπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα τη δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Οι λογιστές

Σύμφωνα με τους λογιστές:

 • Χιλιάδες μισθωτήρια που έχουν λήξει εμφανίζονται «ανοιχτά» στο σύστημα Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας και η διαδικασία λύσης, στον πραγματικό χρόνο, των παλαιών μισθωτηρίων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
 • Κατά την επεξεργασία των στοιχείων που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα εμφανίζονται πολλές περιπτώσεις τροποποιήσεων (παράταση διάρκειας, αυξήσεις μισθωμάτων κ.λπ.) που οι φορολογούμενοι δεν έχουν ορθά αποτυπώσει (αναφέρονται στις σημειώσεις που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά μισθωτήρια) στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται λανθασμένα στοιχεία στην προσυμπλήρωση του εντύπου Ε2.

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των λογιστών (ΠΟΦΕΕ) με επιστολή τους προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ ζητούν τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας ενημέρωσης λύσης – τροποποίησης των μισθωτηρίων έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

Να υποβάλουν εμπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 σε περίπτωση που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE:

 • Επιλέγετε το έτος για το οποίο θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέγετε τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
 • Μπορείτε να εισαγάγετε ή να μεταβάλετε ή να διαγράψετε το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώνετε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης προβαίνετε σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
 • Εάν μεταβάλετε ακίνητο, θα τροποποιήσετε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία.
 • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψετε τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
 • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και  ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
 • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
 • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε αποθηκεύεται προσωρινά.
 • Οταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγχετε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
 • Επιλέγετε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμείτε μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*