Βρετανία: Ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία – Ο μεγάλος διχασμός σε κυβέρνηση και την κοινωνία

Μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα είναι η σημερινή για τη Βρετανία, με τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποφαίνεται για το αν θα νομιμοποιηθεί στη χώρα η υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή όχι.

Το σχετικό νομοσχέδιο έφερε προς ψήφιση στο νομοθετικό σώμα η βουλευτής των Εργατικών, Κιμ Λεντμπίτερ, η οποία κάλεσε τους βουλευτές να «μειώσουν τον ανθρώπινο πόνο», καθώς θα «προσφέρει ανακούφιση στους αγαπημένους μας και σε οποιονδήποτε» βρεθεί σε τέτοια κατάσταση, κατά την οποία «βλέπει» τον θάνατο ως τη μόνη λύση απέναντι σε ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας. Τονίζει, δε, πως πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που «μειώνει τον θάνατο, αντί να τερματίζει τη ζωή».

Βρετανία: Τι προβλέπει το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σημειώνεται πως με την εισαγόμενη ρύθμιση, προβλέπεται η υποβοήθηση του θανάτου για όσους πάσχουν από ανίατη ασθένεια και έχουν λιγότερο από έξι μήνες ζωής, κατόπιν έγκρισης από δύο γιατρούς και έναν δικαστή του ανωτάτου δικαστηρίου.

Πρέπει να έχουν τη διανοητική ικανότητα να επιλέξουν το τέλος της ζωής τους και να θεωρείται ότι έχουν εκφράσει σαφή, σταθερή και ενημερωμένη επιθυμία – χωρίς εξαναγκασμό ή πίεση – να τερματίσουν τη ζωή τους.

Το «όχι» του 2015 – Η στάση του Κιρ Στάρμερ και οι αντιδράσεις στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση

Ως προς το αν θα υπερψηφιστεί, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα ηθικής, με έντονη συναισθηματική φόρτιση, ενώ παράλληλα άπτεται του χώρου των ατομικών δικαιωμάτων, δεν υπάρχει «κομματική γραμμή», με τους βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Άλλωστε, ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Κιρ Στάρμερ κράτησε μέχρι σήμερα κλειστά τα χαρτιά του, με τους υποστηρικτές της ρύθμισης πάντως να εκτιμούν πως θα το υπερψηφίσει, όπως αναφέρει ο Guardian.

Άλλωστε και το 2015, όταν είχε εισαχθεί και τότε ένα ανάλογο νομοσχέδιο, είχε ταχθεί υπέρ, χωρίς πάντως η ρύθμιση να θεσμοθετείται, καθώς «κατά» είχαν ψηφίσει 331 βουλευτές, «υπέρ» 119, ενώ 199 δεν ψήφισαν και 1 βουλευτής απείχε.

Πέραν πάντως του Βρετανού πρωθυπουργού και ανεξαρτήτως του τι θα πράξει, υπάρχει σαφές «ρήγμα» στην κυβέρνηση. Η Liz Kendall, η υπουργός Εργασίας, αλλά και ο Ed Miliband, υπουργός Ενέργειας, αναμένεται να είναι μεταξύ εκείνων που θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ο Wes Streeting, υπουργός Υγείας, και η Shabana Mahmood, υπουργός Δικαιοσύνης, έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν κατά.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής των «Τόρηδων», Κέμι Μπάντενοχ, «εξαπέλυσε πυρά» με άρθρο της στους Times, σημειώνοντας πως η ρύθμιση για την υποβοήθηση στον θάνατο έρχεται εσπευσμένα, τονίζοντας πως «δεν πιστεύει ότι υπάρχει αποτελεσματική προστασία στο νομοσχέδιο αυτό για τους ασθενείς που αισθάνονται ότι αποτελούν βάρος για τις οικογένειές τους ή πιέζονται από τις περιστάσεις. Δεν είναι σαφές πώς οι γιατροί θα εντοπίζουν την ανεντιμότητα ή τον εξαναγκασμό ή πώς τα δικαστήρια θα έχουν περιθώριο να το διερευνήσουν».

Τα ηθικά ζητήματα

Η συζήτηση για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία διχάζει βαθιά την κοινή γνώμη, αλλά και την επιστημονική κοινότητα, θέτοντας ηθικά, θρησκευτικά και κοινωνικά διλήμματα.

Οι ένθερμοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, όπως η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας και ο υπουργός Ενέργειας, υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο προσφέρει την επιλογή αυτή σε όσους για παράδειγμα υποφέρουν από αφόρητους πόνους, ενώ προβλέπει αυστηρές ποινές για την κατάχρηση του. Θεωρούν, επίσης, ότι αποτελεί τον πιο αυστηρό νόμο για την υποβοηθούμενη ευθανασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντιθέτως, οι πολέμιοι του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, καθώς και θρησκευτικοί παράγοντες, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει σε «κακό δρόμο» και να ενθαρρύνει την κατάχρηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Σημειώνεται, πάντως, πως σε σχετική δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή (22/11), τα 3/4 (το 73%) θεωρούν πως η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, κατ’αρχήν, πρέπει να είναι νόμιμη, έναντι του 13% που είναι αντίθετο. Την ίδια ώρα, βέβαια, διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σήμερα έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, με ορισμένους να υποστηρίζουν την θεσμοθέτηση της υποβοήθησης στον θάνατο, ζητώντας εκείνοι που πεθαίνουν «να έχουν επιλογή» και άλλους να διαμαρτύρονται για το ζήτημα, καλώντας τους βουλευτές «να μας βοηθήσουν να ζήσουμε».

Πού είναι νόμιμη η ιατρική υποβοήθηση στον θάνατο

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η ιατρική υποβοήθηση στο θάνατο είναι νόμιμη σε ορισμένες χώρες, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως: η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Νέα Ζηλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελβετία, ενώ έχει θεσμοθετηθεί και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και σε πέντε από τις έξι πολιτείες της Αυστραλίας.

Στην Ολλανδία, δε, οι θάνατοι από ευθανασία το 2023 ήταν 9.068, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2022, αποτελώντας το 5% του συνολικού αριθμού των θανάτων.

Πηγή

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*