Βομβαρδισμοί στη Γάζα: Επιδρομή στη Χαν Γιουνές – Τουλάχιστον 15 νεκροί και νέο χτύπημα στην Τζαμπαλίγια

ουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα μετά από αεροπορική επιδρομή που έπληξε ένα σπίτι στην Χαν Γιούνες, όπως δήλωσαν μέλη του υγειονομικού προσωπικού από το νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας.

Εντωμεταξύ βομβαρδίστηκε ξανά ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeera, με τα ισραηλινά πυρά να πετυχαίνουν σχολείο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οι κάτοικοι.Το σχολείο διευθύνεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο ο αριθμός θα μεγαλώσει δραματικά.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν τη Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας και τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Δυτική Όχθη.

Την ίδια στιγμή, στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησε και ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τα θύματα του βομβαρδισμού στο σχολείο της Τζαμπαλίγια. Η προέλευση και η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αύξησαν τον αριθμό των νεκρών χθες, σε περισσότερους από 12.000 νεκρούς, με τους 5.000 από αυτούς να είναι παιδιά.

Ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστους τους αριθμούς αυτούς, παρά το γεγονός ότι τώρα αναθεωρούνται συνεχώς προς τα επάνω εξαιτίας των δυσκολιών συλλογής πληροφοριών.

Εκκενώνεται το νοσοκομείο αλ Σίφα – Αγωνία για τραυματίες και βρέφη που δεν μπορούν να μετακινηθούν

Την ίδια ώρα, ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν το αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο κατελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ο ισραηλινός στρατός προσέφεραν αντικρουόμενες εκδοχές σχετικά με το τι προκάλεσε τη μαζική έξοδο από το νοσοκομείο.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας λένε ότι έλαβαν εντολή εκκένωσης από τον στρατό το πρωί του Σαββάτου, ενώ ο στρατός δήλωσε ότι προσέφερε ασφαλή διέλευση σε όσους ήλπιζαν να φύγουν και πως ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του διοικητή του νοσοκομείου.

Αγωνία και τους τραυματίες και τα βρέφη που έμειναν πίσω

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνση «120 τραυματιών» και πρόωρων βρεφών.

Γιατροί παρέμειναν στο νοσοκομείο για να φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς, διευκρίνισαν υπεύθυνοι του νοσοκομείου στο AFP, χωρίς να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό των βρεφών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο.

«Είμαστε σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό για το θέμα τους», σημείωσε επίσης το υπουργείο Υγείας της Χαμάς,.

Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το νοσοκομείο, γιατροί, ασθενείς και τραυματίες, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, κάποιοι πολύ αδύναμοι, προχωρούσαν προς την κατεύθυνση της αρτηρίας Σαλαχεντίν, που οδηγεί προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Περικυκλωμένο από στρατό το νοσοκομείο

Σε αυτήν τη ζώνη ο ισραηλινός στρατός θέλει να μετακινηθούν οι 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι του βορείου τμήματος του μικρού παλαιστινιακού θύλακα, όπου εστιάζονται μέχρι τώρα οι χερσαίες μάχες κατά της Χαμάς. Σήμερα άνοιξε διάδρομο που οδηγεί προς την αρτηρία Σαλαχεντίν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*