Τζάκρη: Συνάντησή μου με την επιτροπή αγροτών και καλλιεργητών βερίκοκων και δαμάσκηνων

Την Κυριακή 21 Απριλίου συναντήθηκα με την επιτροπή αγροτών και καλλιεργητών βερίκοκων και δαμάσκηνων, οι οποίοι μου μετέφεραν τα πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.
Αναφέρθηκαν στο υψηλό κόστος παραγωγής, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στις πολιτικές αποφάσεις (ρωσικό εμπάργκο, πόλεμος στην Ουκρανία) που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση της παραγωγής τους και οδηγούν στη συρρίκνωση το αγροτικό εισόδημα.
Αναφέρθηκαν στην τραγική πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-27 αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η βασική ενίσχυση ήταν μικρότερη μέχρι και κατά 50% σε σχέση με το 2022 (που ήταν η τελευταία χρονιά της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου).
Επιπλέον, σημείωσαν ότι ακόμη δεν έχουν χορηγηθεί η αναδιανεμητική ενίσχυση, τα οικολογικά σχήματα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις (που αντιστοιχούν σε συνολικές ενισχύσεις περίπου 845 εκ. €), ενισχύσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά στη βασική ενίσχυση.Αυτές οι ενισχύσεις αναμένονται περί το Πάσχα, ωστόσο όσον αφορά στα οικολογικά σχήματα το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό αφού μια σειρά δημοσιευμάτων αναφέρουν για οριζόντιες μειώσεις λόγω υπέρβασης του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκ. € κατά 550 εκ. € περίπου.
Επιπρόσθετα, σε όλα αυτά οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στη μειωμένη φετινή παραγωγή που έχει παρατηρηθεί πρωτίστως στις υπερ-πρώιμες και πρώιμες ποικιλίες των βερικόκων και δαμάσκηνων εξαιτίας των φαινομένων κλιματικής κρίσης και κλιματολογικής αστάθειας.
Οι αγρότες ζητούν ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» με το οποίο θα είναι δυνατή η αποζημίωση των καλλιεργειών από τις ζημιές λόγω της κλιματικής κρίσης και της κλιματολογικής αστάθειας, τις οποίες δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ.
Παρόλα αυτά ζητούν άμεσα την αναγγελία ζημιάς για το σύνολο των καλλιεργειών σε βερίκοκα και δαμάσκηνα, άμεση καταγραφή των ζημιών μετά το πέρας των δηλώσεων και άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στην αποστολή και πληρωμή των δηλώσεων.
Από την πλευρά μου συμφώνησα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος και τους ενημέρωσa ότι έχω ήδη καταθέσει Ερωτήσεις προς τον κ. Αυγενάκη ζητώντας απαντήσεις τόσο για τα λάθη που έγιναν κατά τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης του 2023 όσο και για τα οικολογικά σχήματα αλλά και για τη μειωμένη παραγωγή που έχει ήδη παρατηρηθεί στις υπερ-πρώιμες και πρώιμες ποικιλίες των βερικόκων και δαμάσκηνων.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στις ζημιές στις καλλιέργειες τις οποίες δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ, ανέφερα ότι πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ιδιαίτερη μνεία έκανα στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα καλύπτει, μεταξύ άλλων, την απώλεια παραγωγής εξαιτίας αντίξοων καιρικών φαινομένων οφειλόμενων στην κλιματική κρίση που εκδηλώνεται όλο και πιο συχνά και όλο με πιο ακραίο τρόπο τα τελευταία χρόνια, τον οποίο όμως, ακόμα τον περιμένουμε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*