Τζάκρη: Στόχος οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών να φτάσουν το 25% του ΑΕΠ μέχρι το 2024

tzakri seve

Στόχος οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών να φτάσουν το 25% του ΑΕΠ μέχρι το 2024, σε σχέση με το 18% που βρίσκονται σήμερα.

Συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γιώργο ΚωνσταντόπουλοΩς Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, αρμόδια για το Εξωτερικό Εμπόριο συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, στα γραφεία του ΣΕΒΕ στην Θεσσαλονίκη, και είχαμε μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση για θέματα που αφορούν το εξωτερικό εμπόριο και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι εξαγωγές αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, διότι παρέχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούμε χωρίς όρια σε αγορές πολύ μεγαλύτερες από την εσωτερική δική μας εγχώρια αγορά.

Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο, αφενός, «εκπαιδεύονται» στο να γίνουν ολοένα και πιο ανταγωνιστικές, αφετέρου οδηγούν ή «παρασύρουν» και άλλες επιχειρήσεις στο να εμπορεύονται διεθνώς – χαρακτηριστικά που καθιστούν την εγχώρια οικονομία αποτελεσματικότερη και ανθεκτικότερη.Επίσης, στην τρέχουσα παγκοσμιοποίηση, οι εξαγωγές κάθε χώρας αντισταθμίζουν τις αναπόφευκτες εισαγωγές της βοηθώντας στη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.Στις εξαγωγές εντοπίζονται τα εξής προβλήματα:

Παρά την αύξηση στις εξαγωγές που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια το μερίδιο συμμετοχής τους στο ΑΕΠ (περίπου 18%) της χώρας είναι πολύ χαμηλό συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (σχεδόν στο μισό).

Το 80% των εξαγωγών πραγματοποιείται από το 20% των εξαγωγικών επιχειρήσεων

Εξάγουμε περισσότερο υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες τουρισμού) και λιγότερο αγαθά (πρωτογενής και δευτερογενής τομέας), ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη συμβαίνει το αντίστροφο

Η συμμετοχή των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στις εξαγωγές είναι πολύ μικρή, ενώ μεγάλη βαρύτητα έχουν οι κλάδοι αγροτικών προϊόντων και προϊόντων χαμηλής ή μέσης τεχνολογίας

Υπάρχει υψηλή εξάρτηση των εξαγωγών από εισαγωγές (πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα) που κυμαίνεται από 30% έως και 50% της αξίας εξαγωγών)

Καθοριστικό ρόλο στις εξαγωγές προϊόντων έχουν τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών

Το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι εξαιρετικά μικρό.Ο κ. Κωνσταντόπουλος εντοπίζει ως αιτία για το μικρό ποσοστό με το οποίο συμμετέχουν οι εξαγωγές στο ΑΕΠ της χώρας τον ανταγωνισμό που υφίστανται οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις από άλλες επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας εξαιτίας των υψηλών προδιαγραφών που απαιτούνται από τα δίκτυα διανομής. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον περιορίζεται επιπλέον κυρίως για τα βιομηχανικά προϊόντα από τις συνεχείς αυξήσεις του κόστους των πρώτων υλών αλλά και των ναύλων μεταφοράς των τελικών προϊόντων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα π.χ. έχουν αυξηθεί από 12 ως 15 φορές τα ναύλα της ναυσιπλοΐας, γεγονός που προκαλεί πληθωρισμό ενώ υπάρχει ανάγκη να συγκρατηθούν οι τιμές των ελληνικών προϊόντων σε ανταγωνιστικά επίπεδα.Γενικά ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, η ναυσιπλοΐα, συμβάλει υπό αυτές τις συνθήκες στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ακόμη ότι στα τρόφιμα, στα οποία οι εξαγωγές κατά την διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας αυξήθηκαν, η χώρα μας θα υποστεί πιέσεις τα επόμενα χρόνια από τις χώρες ακόμη και της Βόρειας Αφρικής που αναπτύσσονται σταδιακά και διατηρούν ισχυρό πλεονέκτημα, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής.

Συμφωνήσαμε ότι τεράστια δυνατότητα για το μεγάλωμα «της πίτας» των εξαγωγών αποτελεί η αύξηση της συμμετοχής των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε αυτές.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει καθοριστικά η ανάπτυξη του “THESSINTEC”, του Τεχνολογικού Πάρκου στον Δήμο Θερμαϊκού, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα δώσει την ευκαιρία στην ανάπτυξη συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.Όσον αφορά τις εξαγωγές πρόβλημα εντοπίζεται ακόμη και στις τεράστιες περιφερειακές ανισότητες. Για παράδειγμα, από τα 33,407 δις ευρώ που είναι η συνολική αξία των εξαγωγών της χώρας, τα 17,825 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, εξάγονται από την Περιφέρεια Αττικής και τα 5,251 δις ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η συμμετοχή των εξαγωγών Περιφερειών όπως η Δυτική Μακεδονία, το Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο είναι πολύ χαμηλή.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση που θα οδηγήσει στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και την πράσινη μετάβαση όλων των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστούν αυτές περισσότερο ανταγωνιστικές.

Το Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών, το οποίο εκπονήθηκε με την τεχνική βοήθεια του Γερμανικού Οργανισμού GIZ ώστε να αναπτυχθεί μια Μεθοδολογία Προσδιορισμού Αγορών Εξαγωγικών Ευκαιριών για την Ελληνική Οικονομία, την οποία προετοίμασε το ΚΕΠΕ και παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2018 με στόχο να προσδιοριστούν με ένα πιο ασφαλή τρόπο υποψήφιες αγορές εξαγωγών. Στο πλαίσιο της ίδιας τεχνικής βοήθειας διαμορφώθηκαν τα ακόλουθα Σχέδια:(1) Σχέδιο για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου – αποτελεί υποσύνολο της Ενιαίας Θυρίδας των Τελωνείων (Υπουργείο Οικονομικών)(2) Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).(3) Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εφοδιαστική Αλυσίδα (Υπουργείο Μεταφορών& Υποδομών).

Ωστόσο τα συγκεκριμένα Σχέδια Δράσης παρέμειναν ανενεργά και αναξιοποίητα από την σημερινή κυβέρνηση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*