Τζάκρη: Ολοκληρωτική καταστροφή της πρώιμης παραγωγής κερασιών από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Π.Ε. Πέλλας

tzakri
Ολοκληρωτική καταστροφή της πρώιμης παραγωγής κερασιών από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην Π.Ε. Πέλλας
 Επιστολή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ άμεσα τις εκτιμήσεις
Σήμερα, Παρασκευή 12/5, απέστειλα επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία κοινοποιώ και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με την οποία τον ενημερώνω για την ολοσχερή καταστροφή των πρώιμων κερασιών στην ΠΕ Πέλλας, εξαιτίας των συνεχών και έντονων πρόσφατων βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην αναμενόμενη τοπική παραγωγή όλων των πεδινών περιοχών όλων των πεδινών περιοχών της ΠΕ Πέλλας κι αν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα και του ορεινού και ημιορεινού όγκου της Έδεσσας.
Στην επιστολή μου σημειώνω ότι έχω γίνει αποδέκτης της έντονης ανησυχίας και της απόγνωσης των αγροτών της Πέλλας, καθώς βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται από την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών και το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς η μειωμένη παραγωγή επιβαρύνεται σημαντικά από το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Ζήτησα δε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία, δηλαδή τις προεπισκοπήσεις σε όλες τις τοπικές κοινότητες και το άνοιγμα των αναγγελιών προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι δηλώσεις των αγροτών που έχουν υποστεί ζημίες στην παραγωγή τους, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Γιαννιτσά 12/5/23
Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κοιν: Πρόεδρο ΕΛΓΑ
ΘΕΜΑ: «Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν ολοσχερώς την πρώιμη παραγωγή κερασιών της Πέλλας»
Κύριε Υπουργέ,
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν στην ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής των πρώιμων κερασιών στην ΠΕ Πέλλας. Η ολική καταστροφή αφορά στις πρώιμες ποικιλίες των κερασιών που βρίσκονται στις πεδινές περιοχές του Δήμου Πέλλας, Σκύδρας, Αλμωπίας και Έδεσσας κι αν συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Δήμου Έδεσσας, στις οποίες η καλλιέργεια του κερασιού είναι πιο όψιμη.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έσκισαν την σάρκα του καρπού και τα κεράσια είναι μη εμπορεύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος για τους αγρότες, καθώς σε καλές περιόδους η τιμή πώλησης των πρώιμων κερασιών μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα.
Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και μάλιστα αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα τότε θα υπάρξουν προβλήματα και στις μεσοπρώιμες ποικιλίες. Συνεχίζω να γίνομαι αποδέκτης της έντονης ανησυχίας και της απόγνωσης, των αγροτών της περιοχής μου της Πέλλας, καθώς βλέπουν για μια ακόμη φορά τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται από την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών και υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους καθώς η μειωμένη παραγωγή επιβαρύνεται σημαντικά από το
αυξημένο κόστος παραγωγής.
Είναι η 6 η συνεχόμενη χρονιά που οι αγρότες της Πέλλας- καλλιεργητές δενδρωδών καλλιεργειών (στην προκειμένη περίπτωση των κερασιών), χάνουν την
παραγωγή τους εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, με το εισόδημα τους διαρκώς να μειώνεται.
Ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες για να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι προεπισκοπήσεις, να ανοίξουν οι αναγγελίες και να γίνουν οι δηλώσεις των παραγωγών που θα σημάνουν την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μου,
Με εκτίμηση
Θεοδώρα Τζάκρη
Υποψήφια Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*