Τζάκρη: Ο θεσμός των Λαϊκών Αγορών να υπηρετεί τα συμφέροντα των μικροπαραγωγών και μικροπωλητών

tzakri laiki1

Ο θεσμός των Λαϊκών Αγορών πρέπει να συνεχίσει να υπηρετεί τα συμφέροντα των μικροπαραγωγών και μικροπωλητών και την πρόσβαση των μικρομεσαίων νοικοκυριών σε ποιοτικά προϊόντα με προσιτές τιμές

Επισκέψεις στις λαϊκές αγορές των Γιαννιτσών, της Έδεσσας, της Αριδαίας και της Άρνισσας

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που πρόκειται να ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή, σήμερα, Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, μαζί με κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Πέλλας επισκεφθήκαμε τις λαϊκές αγορές των Γιαννιτσών, της Έδεσσας και της Αριδαίας, ενώ την Μεγάλη Τρίτη επισκεφθήκαμε την λαϊκή αγορά της Άρνισσας, όπου είχαμε συζητήσεις με τους παραγωγούς και τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτές, αλλά και με καταναλωτές.

Την ώρα που η πανδημία έχει πλήξει σε μέγιστο βαθμό τις λαϊκές αγορές, το νέο αυτό νομοσχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε χωρίς κανένα διάλογο, είναι το «κερασάκι στην τούρτα», το οποίο αν ψηφιστεί στη Βουλή, όπως έχει κατατεθεί, θα σημάνει το «θάνατο» χιλιάδων μικροπαραγωγών και μικροπωλητών, γιατί αντί να εκσυγχρονίσει το θεσμό και να διορθώσει τα κακώς κείμενα, απλά θα τον παραδώσει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ένα νομοσχέδιο που μέχρι πρότινος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης δήθεν «αγνοούσε» και ζητούσε από συναδέλφους του των άλλων πολιτικών κομμάτων να του το επιδείξουν.

Εύλογα λοιπόν η κατάθεση του νομοσχεδίου, που δεν άργησε να συμβεί, έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά και μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των μικροπαραγωγών και μικροπωλητών που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.

Οι σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, με κυριότερο, την είσοδο μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στις λαϊκές αγορές μέσω του θεσμού της πλειοδοσίας.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να επικρατήσουν εις βάρος των μικροπαραγωγών και μικροπωλητών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κοινωνικό ρόλο που είχε μέχρι σήμερα ο θεσμός των λαϊκών αγορών στη στήριξη των μικρομεσαίων νοικοκυριών και στην πρόσβαση τους σε ποιοτικά προϊόντα με προσιτές τιμές.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις διαμαρτυρίες και τις ανησυχίες όλων των παραγωγών και των μικροπωλητών που σήμερα δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, οι οποίες, ως θεσμός, πρέπει να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντά τους, αλλά και να εξυπηρετούν το καταναλωτικό κοινό στη βάση του λαϊκού χαρακτήρα τους και να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο αυτό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*