Τζάκρη: Να ενταχθούν ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν υπαλλήλους στην μη επιστρεπτέα προκαταβολή

tzakri epidomata

«Να ενταχθούν και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους στην ρύθμιση για την έκπτωση του 40% του ενοικίου για τους φοιτητές και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν υπαλλήλους στην μη επιστρεπτέα προκαταβολή».

Σε συνέχεια της λήψης έκτακτων μέτρων τα οποία επιβάλλονται λόγω της πρωτόγνωρης και κρίσιμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας COVID 19 και ιδιαίτερα για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με την οποία ρωτώ:

(1) για την πρόθεση του Υπουργείου να συμπεριλάβει τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους) στη ρύθμιση για την έκπτωση του 40% του ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και

(2) για την πρόθεση του Υπουργείου να περιλάβει στη ρύθμιση της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου και τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις (αυτοπασχολούμενους) που δεν απασχολούν υπαλλήλους, καθώς στην τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση την Παρασκευή 24 Απριλίου κατά την επικύρωση της από 30.3.2020 ΠΝΠ με τίτλο “Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού covid 19 και άλλες κατεπείγουσες ρυθμίσεις” παρά τις δεσμεύσεις και τις σχετικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνονται τελικά οι αιτούμενες ρυθμίσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης μικρών επιχειρήσεων»

«Κατά την επικύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της 24ης-4-2020 της από 30.3.2020 ΠΝΠ με τίτλο “Μέτρα αντιμετώπισης της Πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” κατατέθηκε προς ψήφιση από τον Υπουργό Οικονομικών νέα τροπολογία που αφορά στα ενοίκια των φοιτητών. Με την τροπολογία αυτή, θα διευρύνεται- και ορθώς- η «έκπτωση» του 40% του ενοικίου και για τους φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και οι γονείς τους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο το ίδιο πρόβλημα των εργαζομένων που είναι σε αναστολή σύμβασης, αντιμετωπίζουν και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων (μέχρι 5 εργαζόμενους) που υπάγονται σε κάποιον από τους ΚΑΔ που το Κράτος έχει διατάξει τη διακοπή λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η σχετική τροπολογία πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα αλλά και για λόγους αναλογικότητας, το Υπουργείο πρέπει να επανεξετάσει το θέμα και να συμπεριλάβει στη ρύθμιση και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους) που η λειτουργία της επιχείρησής τους έχει διακοπεί υποχρεωτικά από το κράτος και οι οποίοι επιβαρύνονται επίσης με ενοίκια των παιδιών τους που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας, ως ένα πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων αυτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ήδη κοστολογημένη πρόταση ώστε να δοθούν άμεσα 3 δις ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με την μορφή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σε περίπτωση που δεν προτίθεσθε να προχωρήσετε στην υλοποίηση της παραπάνω πρότασης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαία κρίνεται η τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου να ενταχθούν άμεσα και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις (αυτοπασχολούμενοι) που δεν απασχολούν υπαλλήλους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Με ποιο σκεπτικό εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση για την έκπτωση του 40% του ενοικίου για τους φοιτητές, οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων (μέχρι 5 εργαζόμενους) που λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας το κορονοϊού έχει διακοπεί υποχρεωτικά η λειτουργία των επιχειρήσεών τους;
2. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών έστω και την τελευταία στιγμή να περιλάβει στη ρύθμιση και τους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων (μέχρι 5 εργαζόμενους) που παραμένουν κλειστές λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού;
3. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στην αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δις ευρώ (μέτρο μη επιστρεπτέας προκαταβολής);
4. Σε περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να προβεί στην αποδοχή της παραπάνω πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να προχωρήσει στην τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ώστε να περιλάβει στη ρύθμιση της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις (αυτοπασχολούμενους) που δεν απασχολούν υπαλλήλους και παραμένουν κλειστές λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού»;

Η ερωτώσα βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*