Τζάκρη: “Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που ανοίγει τον δρόμο ιδιωτικοποίησης του νερού”

Συναντήσεις με τις διοικήσεις και τους υπαλλήλους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πέλλας, Αριδαίας και Σκύδρας
Μετά την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου ΥΠΕΝ: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και άλλες διατάξεις» συναντήθηκα χθες και σήμερα με τις διοικήσεις και τους υπαλλήλους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πέλλας, Αριδαίας και Σκύδρας τους οποίους ενημέρωσα για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα κατά τις συναντήσεις είπα τα εξής:
«Η κυβέρνηση βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές προσπαθεί βίαια να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στα συμφέροντα που την στήριξαν ιδιωτικοποιώντας τα πάντα.
Και φυσικά, εδώ δεν μιλάμε για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που ήταν μια ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας. Εδώ μιλάμε για την δυνητική εκχώρηση σε ιδιώτες του θεμελιώδους δημοσίου αγαθού που είναι το νερό.
Γιατί πράγματι, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ, ανοίγει ένα τέτοιο παράθυρο.
Όταν συγκροτείται μια ρυθμιστική αρχή τότε αυτή η αρχή έχει την δυνατότητα να παρέμβει μέσα από την διαπίστωση της μη βιωσιμότητας των δημοτικών οργανισμών ύδρευσης. Και να δημιουργήσει το υπόβαθρο μεταφοράς της αρμοδιότητας διαχείρισης του χρέους τους, του καθορισμού των τιμολογίων νερού και εν τέλει τον τρόπο είσπραξης των οφειλών από το νερό σε κάποιον ιδιωτικό φορέα.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απειλεί την συστημική ευστάθεια του συστήματος υδροδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και για αυτό το θεωρώ όχι απλώς νεοφιλελεύθερη εμμονή αλλά εσπευσμένη εξόφληση κάποιου πολιτικού γραμματίου του κ. Μητσοτάκη.
Έχουμε χρέος να θωρακίσουμε όχι μόνο αυτό καθεαυτό το δημόσιο αγαθό, αλλά και τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης για να μην καταλήξουν διακρατούμενα χαρτοφυλάκια κάποιου fund με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις εργασιακές σχέσεις και για το κόστος του δημόσιου αγαθού που λέγεται νερό».
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι μου μετέφεραν την ανησυχία τους για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του παραπάνω νόμου του ΥΠΕΝ που συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και επεσήμαναν πως όχι μόνο δεν ήταν αναγκαία η ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά θα έπρεπε η κυβέρνηση να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή:
Α) την πραγματοποίηση προσλήψεων για την ενίσχυση των ΔΕΥΑ με προσωπικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αποστελέχωσης και
Β) Την μείωση του κόστους ενέργειας στην λειτουργία των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών.
Δηλαδή τον εξορθολογισμό και την στήριξη για την διατήρηση του κοινωφελούς χαρακτήρα των ΔΕΥΑ προς όφελος πάντα των πολιτών.
Τέλος, μετέφερα τη δέσμευση για την κατάργηση του νομοσχεδίου από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*