Τζάκρη: Ερώτηση για το πλαστό πιστοποιητικό «Αυθεντικότητας Ελληνικού Γιαουρτιού» στην Ιαπωνία»

tzakri
Ερώτηση για το πλαστό πιστοποιητικό «Αυθεντικότητας Ελληνικού Γιαουρτιού» στην Ιαπωνία»
Τον Απρίλιο του 2018 ο τότε Έλληνας Πρέσβης στο Τόκιο «κατασκεύασε» πλαστό πιστοποιητικό «Αυθεντικότητας Ελληνικού Γιαουρτιού», με το οποίο γνωστή ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία παρασκεύασε «ελληνικό γιαούρτι» στην Ιαπωνία με την ελληνική σημαία στο λογότυπο της συσκευασίας.
Σε συνέχεια των παραπάνω, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος είχε ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα και να αποδοθούν ευθύνες.
Επειδή δεν είναι σαφές πως εξελίχθηκε έκτοτε η υπόθεση και ιδίως αν έχουν αποδοθεί πλήρως ευθύνες και αν έχει προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον, κατέθεσα Ερώτηση, μαζί με 25 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ρωτάμε:
(1) Αν έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που διατάχτηκε το 2019 επί Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου σχετικά με την παράνομη πιστοποίηση της αυθεντικότητας του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία και αν ναι τι προβλέπει το σχετικό πόρισμα,
(2) ποιες είναι οι ενέργειες της ελληνικής διοίκησης (ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΞ) για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία,
(3) Αν το ΥΠΑΑΤ έχει ενεργήσει σχετικά ώστε το ελληνικό γιαούρτι να προστατευτεί έναντι προσπαθειών παραπλάνησης και σφετερισμού στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως,
(4) αν η αρμόδια υπηρεσία ΟΕΥ στην ελληνική πρεσβεία στην Ιαπωνία παρακολουθεί την εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης καθώς και ποια είναι τα πλέον νεότερα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της «ιαπωνοποίησης» του ελληνικού γιαουρτιού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: Τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ελληνικό γιαούρτι στην Ιαπωνία»
Τον Απρίλιο του 2018, ο τότε Έλληνας Πρέσβης στο Τόκιο «κατασκεύασε» πλαστό πιστοποιητικό «Αυθεντικότητας Ελληνικού Γιαουρτιού», το οποίο παρέδωσε σε γνωστή ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία, χωρίς να ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και χωρίς να λάβει άδεια από τον πολιτικό του προϊστάμενο το Υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον το εν λόγω θέμα αγνοούσε εντελώς ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων).
Η ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία στη συνέχεια, παρασκεύασε «ελληνικό γιαούρτι» «Μade in Japan» τα οποία είχαν στο λογότυπο και την ελληνική σημαία.
Η ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία «βάφτισε» τα γιαούρτια της «ελληνικά», έτσι ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικά στους καταναλωτές τους και με στόχο να ξεπεράσουν το 1 δισ. € που συνήθως επιτύγχαναν ετησίως, καθώς η Ελλάδα φημίζεται για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός αγοράς το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι από την ιαπωνική αγορά, προκαλώντας οικονομική ζημιά στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες.
Τον Ιανουάριο του 2019 μόλις λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπει η ιαπωνική νομοθεσία και μετά από μεγάλες πιέσεις, το αρμόδιο Γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο κατέθεσε ένσταση κατά της δημοσίευσης στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της Ιαπωνίας του εμπορικού σήματος «the Greek Yogurt», με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία κατοχύρωσης στην ιαπωνική αγορά του εν λόγω εμπορικού σήματος το οποίο έφερε τον όρο «Greek» και να σβηστεί η φράση «η τοποθέτηση της σημαίας και η αυθεντικότητά της έχει εγκριθεί από την πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιαπωνία».
Ωστόσο, το προϊόν εξακολούθησε να κυκλοφορεί κανονικά στην ιαπωνική αγορά και η εν λόγω γαλακτοβιομηχανία κατέθεσε αίτηση στο ιαπωνικό δημόσιο να καταχωρήσει το σήμα «Greek yoghurt».
Και δεν ήταν η μοναδική αφού πληροφορίες από το μακρινό Τόκιο αναφέρουν πως ξαφνικά εμφανίστηκαν δεκάδες ιαπωνικές εταιρίες οι οποίες ζητούν από το φορέα κατοχύρωσης σημάτων της Ιαπωνίας να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα γιαουρτιού που αναφέρουν τη λέξη «Greek».
Σε συνέχεια των παραπάνω, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος είχε ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα και να αποδοθούν ευθύνες.
Επειδή δεν είναι σαφές πως έκτοτε εξελίχθηκε η υπόθεση και ιδίως αν έχουν αποδοθεί πλήρως ευθύνες και αν έχει προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον.
Επειδή από την 1η Φεβρουαρίου του 2019 εφαρμόζεται η Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ) ΕΕ-Ιαπωνίας, μια συμφωνία που υπογράφηκε για να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων, των γεωργών και των επιχειρήσεων τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ιαπωνία και με στόχο να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω.
Επειδή η εξωστρέφεια, η εμπιστοσύνη και η δέσμευση στους καθιερωμένους κανόνες θα συμβάλλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στο εμπόριο.
Επειδή ο όρος «ελληνικό» στο λογότυπο όλων γενικά των προϊόντων, όπως και στην προκειμένη περίπτωση για το γιαούρτι είναι σαφής αναφορά καταγωγής, που σημαίνει ότι το εν λόγω προϊόν παράγεται στην Ελλάδα, εμπεριέχει συγκεκριμένα συστατικά γάλακτος που ορίζει η ελληνική νομοθεσία και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική κληρονομιά και παράδοση.
Επειδή η διάθεση στην αγορά της Ιαπωνίας προϊόντων με την ονομασία «the Greek Yogurt» που παρασκευάζεται στην Ιαπωνία (made in Japan), είναι σαφής προσπάθεια εκμετάλλευσης της φήμης του ελληνικού γιαουρτιού αλλά και παραπλάνησης του μέσου καταναλωτή ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει συνδέσει με το ελληνικό γιαούρτι.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που διατάχτηκε το 2019 επί Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου σχετικά με την παράνομη πιστοποίηση της αυθεντικότητας του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία; Αν ναι τι προβλέπει το σχετικό πόρισμα;
2. Ποιες είναι οι ενέργειες της ελληνικής διοίκησης (ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΞ) για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία;
3. Το ΥΠΑΑΤ έχει ενεργήσει σχετικά ώστε το ελληνικό γιαούρτι να προστατευτεί έναντι προσπαθειών παραπλάνησης και σφετερισμού στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως;
4. Η αρμόδια υπηρεσία ΟΕΥ στην ελληνική πρεσβεία στην Ιαπωνία παρακολουθεί την εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης; Ποια είναι τα πλέον νεότερα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της «ιαπωνοποίησης» του ελληνικού γιαουρτιού;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*