Τζάκρη: Επίσκεψη στον Αρχάγγελο, την Περίκλεια και τη Νότια που επλήγησαν από το χαλάζι της 10ης-6-2020

tzakri aghaggelos

Καλώ την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα το υπόλοιπο 35% των περσινών αποζημιώσεων ως μια ένεση ρευστότητας σε όλο τον αγροτικό κόσμο.

Επισκέφτηκα τον Αρχάγγελο, την Περίκλεια και τη Νότια που χθες επλήγησαν από σφοδρές χαλαζοπτώσεις που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες.

​Πιο συγκεκριμένα επλήγησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες και κυρίως τα κεράσια, που σχεδόν κατά αποκλειστικότητα καλλιεργούνται στην περιοχή, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε καλλιέργειες πατάτας και καλαμποκιού.

​Αφού επικοινώνησα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ Βεροίας, που πραγματοποίησαν, ήδη, σήμερα προεπισκόπηση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές και από την Δευτέρα θα ανοίξουν οι αναγγελίες σε όλες τις πληγείσες Τοπικές Κοινότητες ώστε οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημίες να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις, ενώ εξατομικευμένες εκτιμήσεις από γεωπόνους – εκτιμητές οφείλουν να ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους.

​Στις συνομιλίες μου με τους αγρότες της περιοχής έγινα αποδέκτης παραπόνων για την ξαφνική αύξηση των ασφαλίστρων εν μέσω πανδημίας, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ την Μεγάλη Τρίτη, δύο μήνες μετά την απαράδεκτη μείωση της προκαταβολής των αποζημιώσεων από το 70% στο 65%, ανακοίνωσε το νέο τιμοκατάλογο των ασφαλιστικών εισφορών για το 2020, βάσει του οποίου για τα κεράσια, ενώ υπήρχαν μέχρι σήμερα τρεις κατηγορίες, η Α με 82,16 ευρώ, η Β με 61,88 ευρώ και η Γ με 32,24 ευρώ, τώρα για το 2020 για όλα τα κεράσια η ασφαλιστική εισφορά γίνεται 76,96 ευρώ το στρέμμα.

​Επιπλέον οι πληγέντες αγρότες, εκτός από την αναγκαιότητα της ύπαρξης άμεσων, αντικειμενικών και έγκαιρων εκτιμήσεων και συνεπακόλουθα αποζημιώσεων, μου επεσήμαναν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητάς τους με την άμεση καταβολή του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων για τις περσινές ζημιές, καθώς, ενώ έχουν υποβληθεί σε όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, λίγο πριν από τη συγκομιδή, σε μια χρονιά που οι τιμές για το κεράσι είναι αρκετά ικανοποιητικές, έχασαν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους και αντίστοιχα του εισοδήματός τους, με ότι συνεπάγεται αυτό για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.

​Δυστυχώς και φέτος οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν τη συγκομιδή στην περιοχή της Ανατολικής Αλμωπίας ματαίωσαν τις προσδοκίες των κερασοπαραγωγών για την αποκόμιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος από την παραγωγή τους, ιδιαίτερα φέτος που οι τιμές του κερασιού -ως σήμερα τουλάχιστον- κινούνται σε καλά επίπεδα.

Αναπόφευκτα, μοναδικό εισόδημα για πολλούς εξ αυτών θα αποτελέσουν οι αποζημιώσεις που θα λάβουν μέσω του ΕΛΓΑ, οι οποίες οφείλουν να είναι δίκαιες και αντικειμενικές και να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν στους πληγέντες παραγωγούς.

Θα βρίσκομαι δίπλα τους παρακολουθώντας από κοντά όλη την διαδικασία από το στάδιο των εκτιμήσεων, που οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα, ως την καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου με τον δήθεν συμψηφισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών -οι οποίες αυξήθηκαν απροειδοποίητα εν μέσω κορωνοϊού-με τις μελλοντικές αποζημιώσεις.
Αντί να προκρίνει την ανεξέλεγκτη και ατεκμηρίωτη είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ, να καταβάλει αμέσως το υπόλοιπο 35% των περυσινών αποζημιώσεων ως μια άμεση ένεση ρευστότητας σε αυτούς.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*