Τζάκρη: Απαράδεκτη η εξαίρεση των αγροτών και των κτηνοτρόφων από τη διάταξη του ΕΦΚΑ για μειωμένες εισφορές με έκπτωση 25%

tzakri erotisi vouli

Γιατί εξαιρέθηκαν οι αγρότες από το μέτρο της καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, αρχικά για τον μήνα Φεβρουάριο και κατ’ επέκταση για τους μήνες της υγειονομικής κρίσης;

Κατέθεσα Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα,

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συμπεριληφθούν άμεσα στην ευεργετική πρόβλεψη του ΕΦΚΑ, ενώ, παράλληλα, το μέτρο πρέπει να επεκταθεί για όσο διαρκεί η πανδημία.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
1) τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και
2) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Εξαίρεση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τη διάταξη του ΕΦΚΑ για μειωμένες εισφορές Φεβρουαρίου με έκπτωση 25% και επέκταση της έκπτωσης και στους υπόλοιπους μήνες όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση»

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκύψει στον κλάδο των αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι εξαιρούνται ακόμη μια φορά από τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοιού. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ευλόγως θεωρούν ότι η Κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας αφού τους εξαιρεί από μέτρα στήριξης που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες στη χώρα.

Ειδικότερα, για ακόμη μια φορά, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν περιλαμβάνονται στα ειδοποιητήρια που ανάρτησε ο ΕΦΚΑ για το μήνα Φεβρουάριο 2020 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους, με τα οποία ενημερώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες για την υπό προϋποθέσεις ευεργετική διάταξη που προβλέπει έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου.

Για ακόμη μια φορά αγνοούνται οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επίσης πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η δραματική μείωση των εξαγωγών, η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης στα λίαν απαραίτητα, ο περιορισμός των μετακινήσεων του πληθυσμού είναι μεταξύ άλλων τα προβλήματα τα οποία έχουν επιφέρει την κατάρρευση των τιμών παραγωγού για μια σειρά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα των πλεονασμάτων που θα προκύψουν.

Επιπλέον, οι περιορισμοί στη μετακίνηση των εργατών γης που απασχολούνται στις εποχικές εργασίες παραγωγής θα οδηγήσουν σε επιπλέον απώλειες παραγωγής, παραγωγή η οποία υπάρχει κίνδυνος να παραμείνει στα δένδρα και να μη συγκομιστεί.

Κατά συνέπεια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι επίσης πλήττονται από την πανδημία COVID 19, πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία όπως και οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επιπλέον, η πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι, λόγω της πανδημίας του COVID 19, δείχνει να συνεχίζεται, γεγονός που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο έκτακτο μέτρο πρέπει να παραταθεί πέραν του μηνός Φεβρουαρίου, όπως συμβαίνει ήδη με άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι Υπουργοί:

1) Για ποιους λόγους δεν συμπεριλήφθησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην ευεργετική πρόβλεψη του ΕΦΚΑ για έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου;

2) Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να επανεξετάσουν το θέμα ώστε να συμπεριληφθούν στην εν λόγω πρόβλεψη και οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα αγρότες και κτηνοτρόφοι;

3) Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν παράταση του μέτρου μέχρι τουλάχιστον να επανακάμψει η κανονικότητα και να συμπεριληφθούν και οι επόμενοι μήνες (Μάρτιος, Απρίλιος κ.λπ.) που αποδεδειγμένα τα προβλήματα λόγω της πανδημίας εξακολουθούν να υπάρχουν;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*