Τσίπρα κατά Μητσοτάκη και Μαρινάκη στη Βουλή

tsipras vouli

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «κιτρινισμό και μαύρη προπαγάνδα», ενώ παρείχε απόλυτη κάλυψη προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εργαλιοποιεί την αναπηρία του Στ. Κυμπουρόπουλου» για προεκλογικούς σκοπούς, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως δεν αποκαλύπτει το πραγματικό του σχέδιο στους πολίτες. Επιπρόσθετα επανέλαβε την πρότασή του προς τον κ. Μητοστάκη για διεξαγωγή τηλεμαχίας.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, κατά τη δευτερολογία του χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «Στέφανο Χίο της πολιτικής», εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς επίσης και στον ΣΚΑΪ.Επίσης απάντησε και για τα όσα του προσάπτει η αντιπολίτευση αναφορικά με τις διακοπές που είχε κάνει στο σκάφος του αποθανόντος εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου.

«Στέφανος Χίος της πολιτικής»

«Έχω συνειδητοποιήσει το βαθύ στρατηγικό σας αδιέξοδο κύριε Μητσοτάκη. Δεν περίμενα όμως ποτέ, πραγματικά ότι θα φτάνατε στο σημείο να παριστάνετε το Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτό το κατάντημα δεν το περίμενα ποτέ. Πιάνετε πάτο. Κύριε Μητσοτάκη, είμαι 11 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν μπήκα πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος και δεν ανήκω σε πολιτική οικογένεια που ασχολείται με την πολιτική και είναι ζάμπλουτη. Είσαι πολύ λίγος» ανέφερε σε πολύ υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του και συνέχισε κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του κ. Μητσοτάκη, αλλά και απαντώντας στα όσα του προσάπτει η αντιπολίτευση αναφορικά με τις διακοπές που έκανε στο σκάφος του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου:

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Ούτε οι μετοχές που δεν έχω. Αφήστε τις αθλιότητες, τα fake news. Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και τρία χρόνια έχω συνεργάτιδα την κ. Παναγοπούλου, σύζυγος ενός εφοπλιστή που ποτέ δεν υπήρξε διαπλεκόμενος, ενός ανθρώπου αμέμπτου ηθικής. Η σχέση μου είναι σχέση συνεργατική .Σε όλους σας ήταν γνωστό ότι το δεκαπενταύγουστο – δεν θρηνούσατε για το Μάτι ήσασταν σε ελικόπτερο και κάνατε διακοπές σε σπίτια εφοπλιστών/καναλαρχών- ήμουν διακοπές στο κότερο. Αν μου ζητούσατε φωτογραφίες, θα σας τις έδινα εγώ, αντί να χρεώνετε το παρακράτος σας για να βγάζει φωτογραφία στιγμές της προσωπικής μου ζωής. Ότι έχω, το έχω δημόσιο. Δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν έχω σπίτι του Βολταίρου, δεν χρηματοδοτεί τον προσωπικό μου προϋπολογισμό άγνωστη offshore. Ούτε όμως ανέβηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη, ο οποίος έχει επτά εφημερίδες να σας στηρίζουν και που διώκεται για ναρκωτικά».

«Πιστεύετε ότι θα κερδίσετε παριστάνοντας το Στέφανο Χίο της πολιτικής; Μας κάνετε δώρο, εμείς μιλάμε για  τους πολλούς και απαντάτε με κιτρινισμό. Μετατρέψατε την ΝΔ σε σκανδαλοθηρική εφημερίδα, έρχεστε εδώ και διαβάζετε δημοσιεύματα των Νέων και του Πρώτου Θέματος. Εγώ μίλησα για ξαναζεσταμένο φαγητό, για την προσπάθεια, για την επαναλαμβανόμενη τυμβορυχία για το Μάτι, με την αγαστή συνεργασία του ΣΚΑΪ, έναν εφοπλιστή που ήταν σε σύγκρουση με την οικογένειά σας. Αλλά το ξαναζεσταμένο φαγητό της τυμβορυχίας είναι ένας τρόπος ώστε να πάμε σε εκλογές με αλλαγή ατζέντας, ώστε να πάμε σε εκλογές χωρίς να συζητήσουμε για τα μεγάλα. Γίνατε κήνσορας της ηθικής – πάθατε σοκ με τα όσα είπε ο κ. Πολάκης που αντιμετώπισε επί ίσοις όροις έναν συμπολίτη μας- ενώ δεν πάθατε κανένα σοκ ηθικής για τον πρώην συνεργάτη σας που καταδικάστηκε για trafficking ανηλικών. Επιλέξατε αυτό το επίπεδο της αντιπαράθεσης και θα χρησιμοποιήσω τη φράση του πρώην αρχηγού σας: Θα σας πάω μέχρι τέλους», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Κιτρινισμός και μαύρη προπαγάνδα από τον κ. Μητσοτάκη»

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ με βασικό μου στόχο να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη» επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του και συνέχισε, στηλιτεύοντας την άρνηση του προέδρου της ΝΔ να προσέλθει σε ντιμπέιτ: «Του έχω ζητήσει να κάνουμε μια εφ όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και κυρίως, δεν ήρθα να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και τα επικοινωνιακά κόλπα. Ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα, άλλωστε σε αυτά είναι πολύ καλός. Θα αντιπαρατεθώ με το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη που προσπαθεί επιμελώς να κρύψει».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας εκ νέου έστρεψε τα πυρά του κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα έρθετε να αντιπαρατεθούμε πάνω σε όλα αυτά; Ποιος είναι ο λόγος κ. Μητσοτάκη που αρνείστε μια τηλεοπτική αναμέτρηση; Θέλετε να βάλουμε συντονιστή τον κ. Πορτοσάλτε να σας δίνει τα σκονάκια; Ελάτε!».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας για ακόμη μία φορά έδωσε πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη: «Μέχρι σήμερα κ. Μητσοτάκη ο ελληνικός λαός δεν έχει ακούσει μια θετική πρόταση από την ΝΔ, ένα σχέδιο. Το μόνο που έχει ακούσει είναι πως δεν συμπαθείτε τον κ. Πολάκη. Η δική σας προγραμματική πρόταση αυτή είναι. Η προγραμματική σας πρόταση είναι τα κουτσομπολιά, η δολοφονία χαρακτήρων, η λάσπη και ο κιτρινισμός. Δεν πάτε στις εκλογές με την Πολακιάδα, επειδή δεν έχετε σχέδιο. Δεν θα σας αδικήσω. Πάτε στις εκλογές με την Πολακιάδα γιατί θέλετε να κρύψετε από τον ελληνικό λαό το σχέδιό σας. Αλλά ο λαός γνωρίζει το σχέδιό σας, εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014. Έρχεστε εδώ και μας κουνάτε μια τροπολογία, προσπαθώντας να παραβιάσετε ανοιχτές θύρες. Όπως τότε με τις συντάξεις, που πήγατε στο Βερολίνο και ζητούσατε να περικοπούν και ερχόσασταν στην Αθήνα και καταθέτατε τροπολογίες για τη μη περικοπή τους».

Σχολιάζοντας εμμέσως τα όσα είχε πει ο κ. Πολάκης για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο κ .Τσίπρας, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «εργαλοποιεί την αναπηρία του υποψήφιου, ενόψει των ευρωεκλογών: «Σέβομαι και τιμώ τον κ. Κυμπουρόπουλο. Εσείς δεν τον τιμάτε, γιατί τον περιφέρετε σαν γλάστρα, τον χρησιμοποιείτε ως προεκλογικό εργαλείο. Εμείς αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία με ισοτιμία και σεβασμό. Είμασταν οι πρώτοι που εξειδικεύσαμε την οδηγία του ΟΗΕ για τους ΑμεΑ για την ένταξή τους στην κοινωνία. Και αυτή η ένταξη απαιτεί θετικές διακρίσεις, πράγμα που κάναμε».

«Θέλει δε θέλει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βέμπερ θα τα ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα»

Πέρα από τη στήριξη στον κ. Πολάκη, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε βάρος του υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, κάνοντας λόγο για «ανθέλληνα φίλο του κ. Μητσοτάκη». «Θέλετε να το κρύψετε ότι είναι το σχέδιο του Βαυαρού και ανθέλληνα φίλου σας του κου Βέμπερ. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Γιατί πριν προλάβετε να κρύψετε βγήκε ο κος Βέμπερ να τοποθετηθεί για το σχέδιο μας. Και ενώ εσείς ψελλίζατε ότι σας αντιγράφουμε, αυτός είπε ότι είμαστε ανεύθυνοι που δίνουμε ελαφρύνσεις στους πολλούς. Αυτός είναι ο ευρωπαίος αρχηγός σας. Να τον χαίρεστε. Έχει τις ίδιες απόψεις με εσάς» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: 

«Θέλει δε θέλει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βέμπερ θα τα ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πως για άλλη μια φορά η ΝΔ θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα τα οποία δεν πιστεύει και είναι αντίθετα στο ιδεολογικό της πρόσημο γιατί ενισχύουν τους πολλούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει πως θα εφαρμοστεί και υλοποιηθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και αν ο κ. Βέμπερ δεν είναι πρόεδρος στην Κομισιόν. (…) Ή θα ψηφίσετε τα μέτρα και θα αποσύρετε τη στήριξή σας στον κ. Βέμπερ, ή δεν θα τα ψηφίσετε. Ή παππάς – παππάς ή ζευγάς – ζευγάς»

«Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα ρίξει τη χώρα στα βράχια»

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι το σχέδιο που αφάνισε το ένα τρίτο της οικονομίας, που έριξε στον Καιάδα τους συνταξιούχους, που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, που επέβαλε εργασιακό καθεστώς ζούγκλας, που εκτίναξε την ανεργία σε πρωτοφανή ποσοστά. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα ρίξει τη χώρα στα βράχια».

«Το κρίσιμο ερώτημα που θέτω στον κ. Μητσοτάκη είναι: Εάν με το πολιτικό μας σχέδιο, θα διασφαλίσουμε την πορεία προς την κανονικότητα, προς την ανάκαμψη, τη μείωση της ανεργίας. Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία προς τα μπρος, ή θα επιστρέψουμε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Αν θα συνεχίσουμε την θετική πορεία ή θα οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε νεοφιλελεύθερος πολιτικές τύπου ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος εν’ ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης υπέρ των λίγων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Ιστορικός συμβολισμός»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Και αυτό, γιατί όπως είπε, «την ίδια μέρα που πριν από 9 χρόνια σε αυτήν εδώ την αίθουσα ψηφίζονταν η πρώτη δανειακή σύμβαση με τους πιστωτές».

Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ως υπαίτιους για τη χρεοκοπία της χώρας. «Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια μπήκαμε σε αυτήν την εποχή της σύγχρονης τραγωδίας. Και δεν μπήκαμε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομία, δεν μπήκαμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ερασιτέχνες υπουργούς μπήκαμε επειδή εσείς η παράταξή σας είχε αφήσει τη χώρα απροστάτευτη χωρίς κοινωνικό κράτος αξιοπρέπειας, δεν υλοποίησε μια πολιτική στήριξης για τους αδυνάτους», υποστήριξε και συνέχισε:

«Παραδώσατε την χώρα στους ψυχρούς τεχνοκράτες που ακρωτηριάζουν τους λαούς. Εσείς εφαρμόσατε ως το 2014 την πιο βάναυση πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε χώρα της Ε.Ε., που η χώρα έχασε το 1/4 του πλούτου της. Εσείς προκαλέσατε αυτή την κρίση και δεν κοιτάξατε να δώσετε ούτε 1 ευρώ στους φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας».

«Καταφέραμε το στόχο μας»

Απαριθμώντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας τόνισε αρχικά πως όταν συνομολόγησε τη συμφωνία, την έθεσε στην κρίση του λαού με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, και επεσήμανε: «Αναγκαστήκαμε τον Ιούλη του 2015 να κάνουμε ένα βήμα πίσω προκειμένου να κάνουμε μετά πολλά βήματα μπροστά. Ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού αμέσως μετά τη συμφωνία που φέραμε. Και την πήραμε εκ νέου την έγκριση του λαού. (…) Και σφίξαμε τα δόντια, εξισορροπήσαμε τα δημόσια οικονομικά και προσπαθήσαμε να μοιράσουμε όσο πιο δίκαια γίνεται τα βάρη. Αντιμετωπίσαμε την ανθρωπιστική κρίση, ανασυγκροτήσαμε το κοινωνικό κράτος, εξασφαλίσαμε το ιερό δικαίωμα για όλους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «παρά το καθεστώς της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που σχεδίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, καταφέραμε να ξαναφέρουμε την κανονικότητα. (…) Επιστρέψαμε στους συμπολίτες μας την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων. Σήμερα επιστρέφουμε με τους καλύτερους όρους από ποτέ στις διεθνείς αγορές. Τα πετύχαμε αυτά με πολύ κόπο. Πετύχαμε αυτό για το οποίο ζητήσαμε την εντολή του Ελληνικού λαού τον Σεπτέμβρη του 2015. Βγάλαμε την χώρα από την μνημονιακή περιπέτεια που μπήκε σαν σήμερα στις 8 Μαΐου του 2010».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «εμείς επιστρέψαμε την υπεραπόδοση της οικονομίας στους συμπολίτες μας. Για τρία συνεχόμενα χρόνια. Γιατί αυτά τα χρήματα τους ανήκουν. Γιατί οι θυσίες είναι οι κόποι τους και πρέπει να ανταμειφθούν. Και έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα πορεία αποκατάστασης των αδικιών και οργάνωσης της επόμενης μέρας για την πατρίδα μας. Είναι μια σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Γι αυτό και στην ΔΕΘ είχαμε εξαγγείλει μέτρα, από τότε και μετά αυτή η Βουλή ψηφίζει μόνο θετικά μέτρα. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, οι ελαφρύνεις στις ασφαλιστικές εισφορές, η μη περικοπή των συντάξεων, η ρύθμιση των 120 δόσεων, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όλα αυτά τα εξαγγείλαμε και έγιναν. Έτσι θα νομοθετήσουμε και τα μέτρα που εξαγγείλαμε χτες, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια στο ηλεκτρικό, την 13η σύνταξη που εσείς κι ο αρχηγός σας είχε χαρακτηρίσει ανέφικτο, την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ενισχύουμε το συνεταιριστικό μοντέλο της οικονομίας, αλλά εξαγγείλαμε και μέτρα που ενισχύουν τους κατοίκους των ορεινών περιοχών και των νησιών μας, με εκπτώσεις στο κόστος θέρμανσης αλλά και απαλλαγή τόκων στα στεγαστικά δάνεια. Θα το πιείτε κι αυτό το ποτήρια, θα ψηφίσετε ένα προς ένα αυτά τα μέτρα, θα πείτε ναι σε όλα. Εκτός αν θέλετε να πείτε όχι!».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον χρόνο ανακοίνωσης των θετικών μέτρων, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τα μέτρα δεν είναι παροχές κόλπα και δώρα. Είναι η δικαιοσύνη για όσα εκλάπησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η αρχή μιας δίκαιης αναπτυξιακής πορείας. Δεν είναι σαν τα κόλπα που είχατε συνηθίσει να κάνετε τα χρόνια της ευμάρειας, με τις προσλήψεις. Είναι μέτρα μόνιμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν αποκαλύπτει στους πολίτες το πρόγραμμά του. «Κρύβεστε για το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα. Εμείς δεν δίνουμε τρύπιες υποσχέσεις, όπως οι δικές σας για τα πλεονάσματα. Κρύβετε από τον ελληνικό λαό τα μέτρα που θέλετε να περάσατε ως αντάλλαγμα για τα πλεονάσματα».

«Ζητώ την εμπιστοσύνη των βουλευτών πάνω σε ένα σχέδιο ανάταξης που παρουσιάσαμε την Τρίτη. Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ευρωεκλογές πάνω σε αυτό το σχέδιο ανάταξης της κοινωνίας, για τους πολλούς», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*