Τρόμος για την επιδημία πνευμονίας της Κίνας – Σαρώνει στην Ευρώπη τις ηλικίες από 15 έως 24 ετών

Μνήμες Δεκεμβρίου 2019 αρχίζουν να ξυπνούν οι αναφορές για ανησυχητική έξαρση αναπνευστικών νοσημάτων σε παιδιά στην Κίνα και εξάπλωση του φαινομένου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδεχομένως πρόκειται μόνο για ξέσπασμα αναπνευστικών ιών μετά την καθυστερημένη άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στην Κίνα. Εύλογη είναι όμως η ανησυχία μήπως πρόκειται για απαρχή νέας επιδημίας, αντίστοιχης της μυστηριώδους πνευμονίας που ξεκίνησε προ τεσσάρων ετών, περίπου τέτοια εποχή, από την κινεζική πόλη Γουχάν, για να εξελιχθεί λίγους μήνες αργότερα στην πανδημία της COVID-19.

Πνευμονία: Αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των παιδιών στην Ευρώπη

Τα κρούσματα πνευμονίας μεταξύ των παιδιών αυξάνονται στην Ευρώπη, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα αναπνευστικών ασθενειών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent», τώρα η Ολλανδία και η Δανία έχουν αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η Ινδία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με επικάλυψη γνωστών παθογόνων παραγόντων και όχι με νέους ιούς, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον πρώτο χειμώνα της μετά την άρση των περιορισμών για την COVID-19. Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα που συνδέονται με ιούς όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή ο RSV, ο αδενοϊός, καθώς και βακτήρια όπως το mycoplasma pneumoniae, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο.

Κοινή βακτηριακή λοίμωξη

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της Κίνας, το ξέσπασμα θα μπορούσε να συνδέεται με το μυκόπλασμα πνευμονίας, γνωστό και ως «περιπατητική πνευμονία», μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει παιδιά και κυκλοφορεί από τον Μάιο. Αυτή την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε επίσημο αίτημα για δεδομένα ασθενειών σχετικά με ασθένειες του αναπνευστικού και ανέφερε συρροές πνευμονίας σε παιδιά μετά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών με πνευμονία αυξήθηκε σε 130 ανά 100.000 παιδιά την εβδομάδα έως τις 26 Νοεμβρίου, ανέφερε το Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας (NIVEL). Στο αποκορύφωμά του πέρυσι υπήρχαν 58 ανά 100.000 παιδιά.

Οι γενικοί ιατροί έχουν επίσης δει περισσότερες περιπτώσεις πνευμονίας στην ομάδα νέων ηλικίας 15-24 ετών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα πάντα με τον «Independent», το Statens Serum Institut της Δανίας ανέφερε επίσης ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Δανών βρέθηκε θετικός σε πνευμονία, καθώς τα κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί σε πέντε εβδομάδες από 168 περιπτώσεις σε 541.

Η ανώτερη ερευνήτρια στο SSI Hanne-Dorthe Emborg δήλωσε: «Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε αξιοσημείωτα και τώρα βλέπουμε σημαντικά περισσότερα κρούσματα από το συνηθισμένο και υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση σε ολόκληρη τη χώρα».
Μυκόπλασμα: Αντοχή έως και 90% στα διαθέσιμα φάρμακα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ότι πήρε από τις Αρχές της Κίνας, αυξητική είναι η τάση των εξωνοσοκομειακών παιδιατρικών επισκέψεων και των νοσηλειών λόγω πνευμονίας από μυκόπλασμα από τον περασμένο Μάιο και λόγω αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, αδενοϊού και γρίπης από τον Οκτώβριο. Ο Οργανισμός υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστα ή νέα παθογόνα. Ωστόσο η έλλειψη διαφάνειας που χαρακτήρισε αναφορές της Κίνας για την πανδημία κορωνοϊού γεννά εύλογη καχυποψία. Το μυκόπλασμα έχει προηγούμενο στην Κίνα, προκαλώντας άτυπη ή περιπατητική πνευμονία, με συμπτώματα χαμηλό πυρετό, κόπωση και πονοκέφαλο. Γενικά θεωρείται ήπια πνευμονία, που δεν απαιτεί νοσηλεία, όμως έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντοχή έως και 90% στα διαθέσιμα φάρμακα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*