Τουρκία: Ιστορική ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Τριπλή και συντριπτική ήττα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χθεσινές δηµοτικές εκλογές, καθώς έχασε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σµύρνη, δήμοι οι οποίοι παρέμειναν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης.

Με περισσότερο από 98% της ενσωμάτωσης, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κερδίζει με μεγάλη διαφορά στη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Τουρκίας. Ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος της Άγκυρας, διατήρησε τη θέση του με εκπληκτική διαφορά σχεδον 30 πόντων έναντι του αντιπάλου του, ενώ με 11 μονάδες προηγείται και ο υποψήφιος του CHP στη Σμύρνη.

Σε κάθε περίπτωση, ο θρίαµβος της αντιπολίτευσης δηµιουργεί πιθανότατα νέα δεδοµένα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ο Εκρέμ Ιμάμογλου, με τη νέα νίκη που πέτυχε, καθιερώνεται πλέον ως το αντίπαλο δέος του Ερντογάν και ανοίγει διάπλατα ο δρόµος για να είναι ο επικρατέστερος από τους προεδρικούς υποψηφίους του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος στις εκλογές 2028.

Τουρκία: Ιστορική ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές 

Μάλιστα, ως ιστορική περιγράφουν τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης την ήττα του κόμματος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, με μεγαλύτερη αυτή στην Κωνσταντινούπολη από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα αποτελέσει τεράστια ώθηση στην δημοφιλία του Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κέρδισε με πάνω από 11 μονάδες διαφορά τον εκλεκτό του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, ενώ οι δημοσκοπήσεις μιλούσαν για μάχη ψήφο-ψήφο στις εκλογές της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης» γράφει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ήττα Ερντογάν αποδίδεται στην κατάσταση της οικονομίας: Από τη μια ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και από την άλλη τα υψηλότερα κόστη δανεισμού από τη στιγμή που ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας ανήλθε στην εξουσία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Τούρκοι γύρισαν την πλάτη στο ΑΚΡ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά η ήττα για το κόμμα του Ερντογάν ήταν δραματικότερη στις αστικές περιοχές. «Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι τιμώρησαν το ΑΚΡ και τους υποψηφίους του για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν» δήλωσε ο διευθυντής ευρωπαϊκών θεμάτων του Eurasia Group, Εμρέ Πεκερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ερντογάν δεν είναι πλέον αλώβητος απέναντι στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την οικονομία την οποία παρέκαμψε τον Μάιο του 2023 για να κερδίσει την επανεκλογή του».

Το ΑΚΡ κέρδισε τον δημαρχιακό θώκο σε 24 πόλεις, από τις 39 που κατείχε το 2019. Συνολικά, το CHP κέρδισε τους 36 δήμους από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu, κάνοντας εισβολή σε πολλά προπύργια του κόμματος του Ερντογάν. Κέρδισε το 37% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με το 36% του κόμματος του προέδρου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του CHP από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο δεκαετίες.

Η ανάλυση του Bloomberg αποδίδει, ακόμη, μέρος της ήττας του Ερντογάν στην απόφαση του ισλαμιστικού κόμματος Ευημερίας να κατεβάσει δικούς του υποψήφιους, βάζοντας έτσι ένα τέλος στη συμμαχία του με το ΑΚΡ. Οι υποψήφιοι του Κόμματος Ευημερίας, που επέκρινε την οικονομική πολιτική Ερντογάν αλλά και την συνέχιση του εμπορίου με το Ισραήλ, συγκέντρωσαν περισσότερο από το 6% των ψήφων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Teneo, Βολφάνγκο Πίκολι, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απίθανο να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσα στον Ερντογάν και την ομάδα των κορυφαίων υπευθύνων οικονομικής πολιτικής με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ. Όπως εξηγεί ο Πίκολι, ο κύριος κίνδυνος βάσει του πολιτικού προγράμματος Σιμσέκ, το οποίο προβλέπει πειθαρχία στον δημόσιο προϋπολογισμό και υψηλά επιτόκια για την τιθάσευση του πληθωρισμού, είναι ότι ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τους μισθούς των συνταξιούχων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Καθοριστική η ψήφος των Κούρδων

Παράλληλα, καθοριστική αποδείχθηκε για ακόµη µια φορά η ψήφος των Κούρδων, που αποτελούν το 10% του εκλογικού σώµατος στην Κωνσταντινούπολη. Το φιλοκουρδικό κόµµα της Τουρκίας DEM στήριξε τον Ιµάµογλου στις δηµοτικές εκλογές, λειτουργώντας ως καταλύτης στη διαµόρφωση του τελικού αποτελέσµατος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*