Το βιβλίο της Έφης Παυλίδου, παρουσιάζεται το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Πέλλας στα Γιαννιτσά

Το βιβλίο «Εκπαίδευση και εθνογλωσσική ενσωμάτωση ξενόφωνων πληθυσμών στην Ελλάδα την περίοδο 1912-1940» της Έφης Παυλίδου, παρουσιάζεται το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Πέλλας στα Γιαννιτσά.

Την εκπαιδευτική πολιτική της Ελλάδας στην ενσωμάτωση ξενόφωνων πληθυσμών την περίοδο 1912-1940 παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο της η συγγραφέας Έφη Παυλίδου, Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 6μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πέλλας. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Ψυχαγωγικός Σύλλογος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η ίδια η συγγραφέας, ενώ την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας. Η μελέτη διατριβής της κ. Παυλίδου επιδιώκει να παρουσιάσει μέσα από μια ενδιαφέρουσα έρευνα, που έχει άμεση σχέση με την περιοχή μας και την ευρύτερη χώρα που δέχτηκε ξενόφωνο πληθυσμό, την στενή σχέση ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην ιδεολογία του ελληνικού εθνικισμού, κατά την επιδίωξη του τελευταίου να επιτύχει την πολυπόθητη εθνική ομοιογένεια.

Ειδικότερα, επιχειρείται η συγκριτική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο το ελληνικό κράτος αξιοποίησε το σχολείο για την καλλιέργεια ή/και επιβολή της ελληνικής εθνικής ταυτότητας στους ξενόφωνους πολίτες του, συγκεκριμένα στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, στους σλαβόφωνους της Δυτικής Μακεδονίας, στους ρουμανίζοντες Κουτσόβλαχους της Ηπείρου και της Μακεδονίας και στους Τσάμηδες της Θεσπρωτίας, προκειμένου να τους ενσωματώσει/αφομοιώσει στον εθνικό κορμό. Με αναφορές στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου 1912-1940, μελετώνται οι ιδιαίτερες συνθήκες που επέδρασαν στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής για καθεμιά μειονοτική ομάδα χωριστά, ώστε να φανούν οι ομοιότητες και οι αντιφάσεις της. Επίσης, διερευνάται η σχέση εξάρτησης της εκπαιδευτικής πολιτικής από την εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*