Το βιβλίο αποκτά το δικό του φορέα

Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην ίδρυση νέου φορέα, με στόχο την ενίσχυση του βιβλίου, της φιλαναγνωσίας, των εκδοτών, των βιβλιοπωλών, των μεταφραστών και των συγγραφέων.

  • Το «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» (ΕΛΙΒΙΠ), σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα, θα έχει κύριο στόχο να χαράξει μια εθνική πολιτική/στρατηγική για το βιβλίο, να αυξήσει την εξωστρεφή δυναμική του με εντονότερη παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις και να συμβάλλει ακόμα πιο αποτελεσματικά στην προώθηση των ελληνικών γραμμάτων.
  • Ο νέος φορέας, θα έχει την εξασφαλισμένη τακτική χρηματοδότηση από την Πολιτεία, αλλά και σημαντική ευελιξία ώστε να μπορεί να αντλεί πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα, καθώς σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, θα μπορεί να αντλεί πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, χορηγίες και δωρεές, ή και από την αξιοποίηση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
  • Στόχος, είναι επίσης, ο νέος φορέας να αναλάβει τη διοργάνωση της ελληνικής παρουσίας σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ενισχύοντας παράλληλα το μεταφραστικό πρόγραμμα GreekLit και τη βάση δεδομένων Biblionet.
  • Το ΕΛΙΒΙΠ θα διαθέτει ευρύ διοικητικό 11μελές συμβούλιο. Θα περιλαμβάνει πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΔΣ, αλλά και εκπροσώπους από το οικοσύστημα του βιβλίου, των εκδοτών, των βιβλιοπωλών και των συγγραφέων-μεταφραστών. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει 3 ακόμα μέλη που θα προέρχονται από τα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, ενώ θα εκπροσωπείται και η Εθνική Βιβλιοθήκη και το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού προορίζεται για να τοποθετήσει το βιβλίο στο επίκεντρο, προασπίζοντας ταυτόχρονα την ενίσχυση και διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής γλώσσας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*