Βακτήρια του εντέρου που χωνεύουν φυτικές ίνες ευδοκιμούν στο έντερο όσων πηγαίνουν μία ή δύο φορές την ημέρα τουαλέτα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine. Από την άλλη σε άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά διάρροια ή δυσκοιλιότητα ευδοκιμούν βακτήρια που σχετίζονται με τον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα ή τη ζύμωση των πρωτεϊνών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι άτομα νεαρής ηλικίας, γυναίκες και οι συμμετέχοντες με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος παρουσίαζαν λιγότερο συχνές κινήσεις του εντέρου.
Οι 4 κατηγορίες ανάλογα με τη συχνότητα
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 1.400 υγιείς ενήλικες που είχαν συμμετάσχει το 2015-219 σε πρόγραμμα για την ευεξία της εταιρείας Arivale. Τους κατηγοριοποίησαν σε 4 ομάδες ανάλογα με τη συχνότητα κινήσεων του εντέρου: δυσκοιλιότητα (μία ή δύο κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα), χαμηλή-κανονική (τρεις έως έξι εβδομαδιαίως), υψηλή-κανονική (μία έως τρεις την ημέρα) και διάρροια.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ τις συχνότητας που πηγαίνει κανείς τουαλέτα και των μεταβολίτων του αίματος καθώς και των χημικών ουσιών, του πλάσματος του αίματος.
Αυξημένες συγκεντρώσεις τοξικών πρωτεϊνών σε άτομα με δυσκοιλιότητα και διάρροια
Μάλιστα, τα υποπροϊόντα της πρωτεϊνικής ζύμωσης, όπως η θειική p-κρεσόλη και το θειικό ινδοξύλιο, που είναι γνωστό ότι προκαλούν νεφρική βλάβη, ήταν εμπλουτισμένα στους συμμετέχοντες με δυσκοιλιότητα.
Τα επίπεδα θειικού ινδοξυλίου στο αίμα συσχετίστηκαν επίσης με μειωμένη νεφρική λειτουργία, ενώ οι χημικές ουσίες που συνδέονται με ηπατική βλάβη ήταν υψηλότερες σε άτομα με διάρροια, τα οποία είχαν επίσης περισσότερες φλεγμονές.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι υπάρχει μία αιτιώδης σχέση μεταξύ της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου, του εντερικού μικροβιακού μεταβολισμού και της βλάβης των οργάνων.
«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό τη σχέση μεταξύ δυσκοιλιότητας και των χρόνιων νεφρικών παθήσεων αλλά οι πιθανοί μηχανισμοί δεν έχουν γίνει καλά κατανοητοί», δήλωσε ο Δρ Kyle Staller, διευθυντής του Εργαστηρίου Γαστρεντερικής Κινητικότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να μας δώσει ένα δρόμο για να διερευνήσουμε τη σχέση αυτή με την πάροδο του χρόνου και να μάθουμε αν τα άτομα με χαμηλή συχνότητα κινήσεων του εντέρου παράγουν περισσότερους δυνητικά τοξικούς μεταβολίτες και στη συνέχεια αναπτύσσουν νεφρική νόσο», πρόσθεσε.
Πηγή: ethnos.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο