Τη νέα ηγεσία των Ε.Δ. επέλεξε το ΚΥΣΕΑ: Ο αντιστράτηγος Δ. Χούπης αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την επιλογή νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) και νέων Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αποστρατεύεται μετά από πλήρη θητεία 4 ετών και την θέση του παίρνει σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την επιλογή νέου αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και νέων αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Ομόφωνα αποφασίστηκε:
1. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Αντιστρατήγου Δημητρίου Χούπη.
2. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΣ του Αντιστρατήγου Γεωργίου Κωστίδη.
3. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΝ του Αντιναυάρχου Δημητρίου-Ευαγγέλου Κατάρα.
4. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΑ του Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Στον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στους απερχόμενους αρχηγούς του ΓΕΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του αρχηγού ΓΕΑ, αρχηγού ΓΕΣ και αρχηγού ΓΕΝ αντίστοιχα.

Το βιογραφικό σημείωμα του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Ο αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων. Ως τεταρτοετής εύελπις (1986-1987) διετέλεσε αρχηγός Αρχιλοχίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Φοίτησε με άριστα σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, επί διετία στη ΣΤΗΑΔ (Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄), καθώς και στη Σχολή Πολέμου με διακεκριμένη φοίτηση. Εκπαιδεύτηκε σε Σχολεία Εξειδίκευσης του Οπλου και Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ – Γερμανία (Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης, Επικοινωνιών – Κρυπτογραφίας, Σχεδίασης Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων). Είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσης. Το 2012 επελέγη και φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Αμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College) (SC-121).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του μέχρι και ανώτερου αξιωματικού, υπηρέτησε σε Μονάδες Διαβιβάσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ηλεκτρονικής Επιτήρησης και Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε επί τριετία ως ομαδάρχης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Ως επιτελής υπηρέτησε σε επιτελεία Σχηματισμών, Μειζόνων Σχηματισμών και στο ΓΕΣ. Ως διοικητής υπηρέτησε επί διετία στον Λόχο ΗΠ του Δ΄ ΣΣ (Ξάνθη), διοικητής στον Λόχο ΔΒ της ΕΛΔΥΚ, Διοικητής ΔΒ της II Μ/Κ ΜΠ (Εδεσσα) και διοικητής Μονάδας στο 472 Τάγμα Επιτήρησης-Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα). Εχει υπηρετήσει επί τριετία στο Διεθνές Επιτελείο της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (2006-2009) ως επιτελής Σχεδιασμού των Επικοινωνιών της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν (ISAF), μετά την επιτυχή πιστοποίησή του ως διαχειριστή Εργων (Project Manager Practitioner) από το NATO, ως επιτελάρχη της 80 ΑΔΤΕ (Κως) (2013-2014), ΤΤμηματάρχης Τρεχουσών Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/Α1) του ΓΕΣ (2014-2015) και ως Δδιευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ (Επιχειρήσεις-Αμυντική Σχεδίαση-Εκπαίδευση), (2015-2016).

Ως ανώτατος αξιωματικός (ταξίαρχος) προήχθη το έτος 2016 και τοποθετήθηκε ως διευθυντής της Διευθύνσεως Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ (2016-2017), διοικητής Ταξιαρχίας της 80 ΑΔΤΕ (Κως) (2017-2018), υποδιοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (2018-2019) μέχρι και την προαγωγή του σε υποστράτηγο. Το έτος 2019 προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 2020 ως διοικητής Μεραρχίας της 95 ΑΔΤΕ (Διαγοριδών) και το 2021 ως διευθυντής Ε’ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών – Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ.

Την 09 Μαρτίου 2022 προήχθη σε αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε ως διοικητής της ΑΣΔΕΝ.

Την 17 Ιανουαρίου 2023, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, καθώς και με τις πτέρυγες Αλεξιπτωτιστών 5 χωρών του ΝΑΤΟ.

Είναι διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας. Διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα «Στρατηγική και Διπλωματία», στον «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων», καθώς και είναι απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου «διά βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

Ομιλεί άριστα την Αγγλική και τη Γαλλική σε επίπεδο εργασίας. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά (μία θυγατέρα κλινική διαιτολόγο και δύο γιους αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων).

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*