Θεσσαλονίκη: Future lab για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Το όραμα τους για για την πόλη της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα την επικείμενη λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες στο Future Lab που διοργάνωσαν πρόσφατα η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης,  η Έδρα UNESCO on Futures Research (Ελλάδα), σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Visual Literacy (Κύπρος).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Future Lab έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας σχεδιασμού και ίδρυσης του Μουσείου, με εργαλεία και μεθοδολογίες του τομέα της στρατηγικής προόρασης (strategic foresight). Είχε ως στόχο την διερεύνηση του μελλοντικού ρόλου του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το 2043, 100 χρόνια μετά τις εκτοπίσεις των Εβραίων της πόλης, μέσω της πλοήγησης σε διαφορετικά πιθανά μέλλοντα του Μουσείου και της πόλης της Θεσσαλονίκης. Οι συνολικά 55  συμμετέχοντες, από διάφορους φορείς της πόλης, τα πανεπιστήμια, μουσεία αλλά και απλοί πολίτες, αναζήτησαν τις τάσεις και τις δυνάμεις αλλαγής, συνέθεσαν 7 διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και τελικά οραματίστηκαν το περιεχόμενο και τους επισκέπτες του μουσείου.

To «Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ελλάδος» αποτελεί μια πρωτοβουλία ίδρυσης ενός μουσείου που στόχο έχει να φέρει στο επίκεντρο την πολυπολιτισμική φύση της Θεσσαλονίκης αλλά και την μακραίωνη παρουσία όλων των Εβραϊκών Κοινοτήτων που λειτουργούσαν στην Ελλάδα, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα επώδυνα βιώματα των Ελλήνων Εβραίων την περίοδο του Ολοκαυτώματος. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο της σημερινής κοινωνίας, αλλά κυρίως στις ανάγκες του μέλλοντος και θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές, ενισχύοντας τη συλλογική μνήμη.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*