Τα σκοτεινά σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ – Οι καρατομήσεις και το πάρτι εκατομμυρίων

opekepe pliromes

Την αποκατάσταση της σχέσης του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους παραγωγούς αλλά και με την ΕΕ έχει θέσει ως μείζονα προτεραιότητα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον απόηχο του δημοσιεύματος του περιοδικού Politico, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ελέγχει δεκάδες υποθέσεις στις οποίες Έλληνες πολίτες λαβαν αγροτικά κονδύλια
της ΕΕ από το 2017 για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει, στερώντας από τους αγρότες τα χρήματα που δικαιούνταν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας υπενθύμισε ότι η εντολή του προς τη νέα διοίκηση του οργανισμού είναι να προχωρήσει με όσο το δυνατόν ταχύτερα βήματα στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα.

Τι λέει το Politico;

Το δημοσίευμα ωστόσο επανέφερε στο προσκήνιο ένα πολυσυζητημένο για χρόνια θέμα. Τι λέει το Politico; Σημειώνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε διοίκηση έξι φορές τα τελευταία πέντε χρόνια και όσοι προσπάθησαν να καθαρίσουν το χάος απομακρύνθηκαν γρήγορα.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στον Γρηγόρη Βάρρα, ο οποίος αποφάσισε το 2020 να μπλοκάρει 3.500 ΑΦΜ που συνδέονται με ύποπτες αιτήσεις, προκειμένου να τις ελέγξει σωστά. Τρεις υποθέσεις στάλθηκαν στους Έλληνες εισαγγελείς. Η EPPO δραστηριοποιήθηκε αργότερα σε αυτή την έρευνα.

«Πάγωσε» η παραίτηση

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2020, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ζήτησε την παραίτηση του κ. Βάρρακαι η έρευνα «πάγωσε». Τρία στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσαν ότι ο κ. Βάρρας αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω της έρευνας, όπως ανέφεραν τότε και ελληνικά ΜΜΕ. Ο κ. Βορίδης το αρνείται. «Ποτέ δεν είπα τίποτα στον Βάρρα για την έρευνα, ούτε θα μπορούσα να το κάνω, καθώς δεν είχα την εξουσία να το κάνω», είπε στο Politico και συνέχισε: «Αυτό ασκείται αποκλειστικά από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Το 2023 ένας άλλος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕ-ΠΕ, ο Ευάγγελος Σημανδράκος, μπλόκαρε6.000 ΑΦΜ που ήταν ύποπτοι για ανακριβείς δηλώσεις.

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε την παραίτησή του καταγγέλλοντας προβλήματα με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κ. Σημανδράκος στην αρχή αρνήθηκε ισχυριζόμενος ότι η πίεση οφειλόταν στη συνεχιζόμενη έρευνα. Τελικά υπέβαλε την παραίτησή του και αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του, τον Κυριάκο Μπαμπασίδη.

Τι λέει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνουν ότι «οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μια υπόθεση του σήμερα, δεν ακουμπούν την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ούτε καν την παρούσα κυβέρνηση. Τα προβλήματα έρχονται από πιο παλιά και γνωρίζετε ότι όσο κανείς τα αφήνει
τόσο γιγαντώνονται».

Όπως υπογραμμίζεται σχετικά, η παρούσα πολιτική ηγεσία έχει αναλάβει μια σοβαρή υποχρέωση τόσο απέναντι στον πρωθυπουργό όσο και απέναντι στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή στους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους: να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να τον καταστήσει λειτουργικό και αξιόπιστο.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης«Στόχος μας είναι ο οργανισμός που διαχειρίζεται τους κοινοτικούς πόρους να το πράττει με απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη. Έτσι θα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από τους δικαιούχους παραγωγούς», λένε οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μπροστά στα χρόνια προβλήματα και με την προτροπή της ΕΕ, έθεσε υπό την επιτήρησή της τον οργανισμό από τον Σεπτέμβριο και μετά υλοποιώντας ένα σχέδιο δράσης για τη σταδιακή αλλά σε βάθος εξυγίανση του οργανισμού και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Γνωρίζουμε ότι πολλές υποθέσεις βρίσκονται στη δικαιοσύνη και, ως εκ τούτου, δεν επιδέχονται οποιονδήποτε σχολιασμό.Το πιθανότερο είναι ενώπιον της δικαιοσύνης να οδηγηθούν κι άλλες, καθώς η σαφής οδηγία του υπουργού Κώστα Τσιάρα είναι ο πλήρης, ενδελεχής και σε βάθος έλεγχος κάθε καταγγελίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη ηγεσία του οργανισμού, κάνοντας φιλότιμες προσπάθειες, προχώρησε πολλές από αυτές τις υποθέσεις, ενώ πραγματοποίησε 11 πληρωμές από τον Οκτώβριο και μετά με τα ελάχιστα δυνατά λάθη με βάση τις λειτουργικές δυνατότητες που έχει ο οργανισμός. Η ριζική ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως απαιτούν και νέα πρόσωπα, ικανά και έτοιμα να αναλάβουν αυτό το φορτίο.

Ομαλή ροή κοινοτικών πόρων

«Η νέα ηγεσία, αφού ενημερωθεί επαρκώς, θα επανακαθορίσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και ως προς τον ρόλο συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων και θα υποβάλει τις εισηγήσεις της προς την αρμόδια αρχή. Εκτός από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη σχέση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους παραγωγούς, πρέπει να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη με την ΕΕ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί η ομαλή ροή κοινοτικών πόρων προς τους αγρότες. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί η νέα διοίκηση, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 3 Φεβρουαρίου», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Σύλλογος Εργαζομένων

Στο θέμα παρενέβη και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ (ΠΣΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ), ο οποίος σχολιάζοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα υποστηρίζει ότι κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν την αξιοπιστία και τη λειτουργία του οργανισμού, αφήνοντας αιχμές για στοχευμένη προσπάθεια απαξίωσης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως κεντρικός φορέας διαχείρισης και ελέγχου των κοινοτικών ενισχύσεων, διαχειρίζεται ετησίως ποσά που ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ με αποδέκτες περίπου 640.000 δικαιούχους. Παράλληλα,διενεργεί ελέγχους σε 6 εκατομμύρια δηλωμένες εκτάσεις αγροτεμαχίων, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των διαδικασιών.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων υπογραμμίζει ότι ο οργανισμός δεν αποφασίζει για τις πολιτικές στον αγροτικό τομέα, αλλά εφαρμόζει το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο. «Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αποφασίζει τις πολιτικές που επιλέγονται στον αγροτικό τομέα, αλλά καλείται να εφαρμόσει όσα νομοθετούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, διαψεύδοντας κάθε υπόνοια για εμπλοκή του σε σκοτεινές πρακτικές.

Ακόμη ο σύλλογος θέτει τα εξής ερωτήματα: «Ποιος άραγε έχει να κερδίσει από την απαξίωση και μια ενδεχόμενη άρση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ; Ποια ιδιωτικά ή οικονομικά συμφέροντα θέλουν να διαχειριστούν τις ενισχύσεις των Ελλήνων αγροτών και να καθοδηγήσουν την αγροτική πολιτική για εξυπηρέτηση συμφερόντων;».

Πηγή political.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*