Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συνιστούν την επαναλειτουργία των σχολείων

High_School usa

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εξέδωσαν χθες Παρασκευή νέες οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων στις ΗΠΑ, συνιστώντας τη γενικευμένη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων ως βασικές στρατηγικές για την αποφυγή της εξάπλωσης της covid-19.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασαν τα CDC -στις οποίες περιλαμβάνεται καθαρισμός των χώρων του σχολείου, προσωπική υγιεινή και ιχνηλάτηση επαφών– έχουν στόχο να προσφέρουν έναν οδικό χάρτη στις σχολικές περιφέρειες ώστε οι 55 εκατομμύρια μαθητές στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στις τάξεις τους χωρίς να δημιουργηθούν εστίες κορονοϊού.

“ Εκτιμούμε ότι με τις στρατηγικές που προτείνουμε, εφόσον γίνουν σεβαστές, θα υπάρξει περιορισμένη ή και καθόλου μετάδοση (της covid-19) στα σχολεία”, δήλωσε η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Βαλένσκι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η υπηρεσία δεν δίνει εντολή για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Παράλληλα τα CDC εκτίμησαν ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, αν και συνέστησε στις αμερικανικές πολιτείες να δώσουν προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της covid-19.

Η Βαλένσκι σχολίασε ότι αν και τα παιδιά μολύνονται από κορονοϊό, “ λιγότερο από το 10% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 με 17 ετών”.

“ Οι μαθητές δεν αποτελούν βασική πηγή έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2 για τους ενήλικες στα σχολεία”, πρόσθεσε η ίδια. “ Τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιο συχνή η μετάδοση (του κορονοϊού) μεταξύ μελών του προσωπικού των σχολείων, απ’ ό,τι η μετάδοση από τους μαθητές στους εκπαιδευτικούς, από τους εκπαιδευτικούς στους μαθητές ή μεταξύ των μαθητών”.

Ευέλικτη προσέγγιση

Μόλις το 44% των σχολικών περιφερειών στις ΗΠΑ έκαναν μαθήματα δια ζώσης τον Δεκέμβριο και το 31% βασίζονταν στην τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με το Center for Reinventing Public Education, το οποίο εξέτασε 477 από τις σχεδόν 13.000 σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ. Άλλες σχολικές περιφέρειες χρησιμοποιούσαν έναν συνδυασμό των δύο μοντέλων, με τους μαθητές να παρακολουθούν δια ζώσης μαθήματα κάποιες ημέρες την εβδομάδα.

Η επαναλειτουργία των σχολείων έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των συνδικάτων των εκπαιδευτικών, που ανησυχούν για την ασφάλεια των μελών τους, και τις σχολικές περιφέρειες σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Καθώς η κατάσταση στις διάφορες πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ είναι διαφορετική σε ό,τι αφορά την επιδημία του κορονοϊού, τα CDC προτείνουν μια ευέλικτη προσέγγιση στην επαναλειτουργία των σχολείων.

Στις περιοχές όπου η θετικότητα είναι κάτω του 5% και όπου έχουν καταγραφεί λιγότερα από εννέα κρούσματα covid-19 ανά 100.000 τις τελευταίες επτά ημέρες, τα σχολεία μπορούν να επαναλειτουργήσουν κανονικά και να χαλαρώσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, εφόσον όλοι φορούν μάσκα, επεσήμανε η Βαλένσκι.

Σε περιοχές με μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού, τα CDC συνιστούν οι μαθητές να έχουν απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου μέσα στις τάξεις και τη διενέργεια τεστ στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων κάθε εβδομάδα.

Τα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν δια ζώσης μαθήματα, τουλάχιστον κάποιες ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα δια ζώσης μαθήματα -κυρίως στα δημοτικά σχολεία – δεν συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να επαναλειτουργήσουν τα περισσότερα σχολεία των βαθμίδων από το νηπιαγωγείο ως το γυμνάσιο τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.

Χθες ο Μπάιντεν εξήρε τις συστάσεις των CDC και υπογράμμισε τα προβλήματα που προκαλεί το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων, μεταξύ άλλων στην ψυχική υγεία των παιδιών αλλά και στην επιστροφή των γονέων στην εργασία τους.

“ Θυσιάσαμε τόσα πολλά την περσινή χρονιά. Όμως η επιστήμη μάς λέει ότι αν στηρίξουμε τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τις κοινότητες με τους πόρους που χρειάζονται, τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν νωρίτερα στα σχολεία με ασφάλεια σε περισσότερες περιοχές της χώρας”, τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Πηγή ΑΠΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*