ΣΥΡΙΖΑ: Ο νέος πόλεμος με τη Νέα Αριστερά και η στροφή προς τους ανεξάρτητους βουλευτές

Στο χειρότερο σημείο τους βρίσκονται οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, μετά το «όχι» της Πατησίων σε συνυπογραφή της πρότασης της Κουμουνδούρου για προανακριτική επιτροπή, που θα περιλαμβάνει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολούθησε μια αιχμηρή απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα στρέφεται σε άλλες δυνάμεις ώστε να «πιάσει» τον αριθμό των 30 βουλευτών.

Το σκεπτικό της άρνησης της Νέας Αριστεράς

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς βασίστηκε στο εξής σκεπτικό: Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως αν η ολομέλεια της Βουλής απορρίψει μια πρόταση για σύσταση προανακριτικής, τότε αυτή απορρίπτεται ως «αβάσιμη», η υπόθεση «κλείνει» και το πρόσωπο δεν θα ελεγχθεί για τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Η Νέα Αριστερά επισήμανε πως με δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα απορριφθεί και ο Κώστας Καραμανλής θα ελεγχθεί μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που προτείνει η ίδια η ΝΔ. Έτσι θα χαθεί και η δυνατότητα τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, να παραπεμφθούν σε μέλλοντα χρόνο για άλλα αδικήματα όταν θα έχει προκύψει πιο στέρεα νομικά επιχειρήματα και στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Νέα Αριστερά κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα «της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» να αποσύρουν ή να μην καταθέσουν καν άλλες δικές τους προτάσεις για σύσταση προανακριτικής. Κάλεσε, δε, συνολικά την αντιπολίτευση να μην δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ «να ξεπλύνει τις ποινικές ευθύνες Μητσοτάκη – Καραμανλή μέσω της κατάθεσης προτάσεων που θα καταψηφιστούν» και να μην βοηθήσει την κυβέρνηση, «έστω άθελά της, στο κλείσιμο της υπόθεσης».

Το κλίμα στην Πατησίων για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν να είναι εδώ και μέρες αρνητικό, καθώς πολλή ήταν τα στελέχη που απέρριπταν το σκεπτικό της Κουμουνδούρου, ενώ άφηναν να εννοηθεί πως υπήρχαν και ισχυρές απευθείας πιέσεις από στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση της Νέας Αριστεράς τελικά υπερψηφίστηκε από όλα τα μέλη του οργάνου, εκτός από τον Νίκο Μπίστη. Η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να είχε διατυπώσει αντιρρήσεις σε κομματικές συνεδριάσεις, ωστόσο υπερψήφισε και εκείνη την εισήγηση της ηγεσίας.
Η αιχμηρή απάντηση της Κουμουνδούρου

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας σεβαστή την απόφασή της, αλλά «συνιστά μια αρνητική εξέλιξη». «Το δε επιχείρημα ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί εκ των προτέρων δεν ευνοούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης από τη αντιπολίτευση το ακούμε πρώτη φορά από τη Νέα Αριστερά» προσέθεταν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας όμως μια σοβαρή αιχμή: «Είναι απορίας άξιο γιατί το συγκεκριμένο επιχείρημα εμφανίστηκε μόλις τέθηκε ζήτημα παραπομπής του κου Μητσοτάκη».

Απέρριπταν, δε, το κάλεσμα για απόσυρση των προτάσεων σημειώνοντας πως «δεν επιτρέπεται σε κανένα να μην αποτυπωθεί η πραγματική διάσταση της δικογραφίας. Είναι υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια». Όσον αφορά, δε, το επιχείρημα περί «αθώωσης» των εμπλεκομένων εάν απορριφθούν οι προτάσεις για προανακριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στελέχη κοντά στην ηγεσία σημείωναν οι συσχετισμοί είναι γνωστοί, αλλά το θέμα δεν μπορεί να μετατεθεί σε επόμενο χρόνο, όταν δηλαδή αυτοί αλλάξουν. Πρόσθεταν, δε, με την συγκεκριμένη δικογραφία έχει γεννηθεί μια μεγάλη ευκαιρία να αποδοθούν ευθύνες για την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών και το «μπάζωμα».

Σε ποιους στρέφεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιες προϋποθέσεις βάζει

Χτες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία και ακολούθως η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφασίζοντας να δημοσιοποιηθεί το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κληθούν να τοποθετηθούν και άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι βουλευτές, με στόχο η Κουμουνδούρου να καταφέρει να συλλέξει τουλάχιστον 30 υπογραφές, που θα της επιτρέψουν να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή της. Το άτυπο «κάλεσμα» αφορά και το ΚΚΕ, αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας, που βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως δεν υπάρχει διάθεση για «παζάρια» αναφορικά με την συμπερίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δικογραφία, ενώ πρόσθεταν πως δεν επιθυμούν να γίνει καμία παρασκηνιακή διαβούλευση ή «παζάρι» για το περιεχόμενο της πρότασης. Με δεδομένη την διαχρονική άρνηση του ΚΚΕ να συνυπογράψει κείμενο με άλλο κόμμα, και τον σκεπτικισμό της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το ενδιαφέρον στρέφεται στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ανάμεσα, όμως, στους ανεξάρτητους βουλευτές, βρίσκονται και έξι που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη. Πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι να μην υπάρξει διαπραγμάτευση ηγεσιών, αλλά εφόσον το επιθυμούν οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν και το «ελεύθερο» να συνδράμουν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της πιθανής συνεργασίας με τον Στέφανο Κασσελάκη, πάντως, διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στην Πολιτική Γραμματεία από την Όλγα Γεροβασίλη. Πληροφορίες που έφεραν την ίδια και τον Γιώργο Βασιλειάδη να διαφωνούν με την παραπομπή του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαψεύδονταν.

Στο φόντο το Συνέδριο και ο Τσίπρας

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά συνεδρίου (12-15 Ιουνίου) με τις αντίπαλες ομάδες να οργανώνονται. Οι εκλογές για τους αντιπροσώπους του συνεδρίου διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο και τα αποτελέσματά τους θα αναδείξουν και τον συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στις εκατέρωθεν ομάδες με φόντο τις καταστατικές αλλαγές που δίνουν τον τόνο στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Θα ακολουθήσει η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής στις 29 Ιουνίου, που θα σφραγίσει το νέο εσωκομματικό τοπίο.

Ο Σωκράτης Φάμελλος θέλει να καταγράψει στο συνέδριο ισχυρή πλειοψηφία υπέρ του ιδίου και των στελεχών που τον στηρίζουν, με στόχο να ενδυναμώσει την παρουσία του στο τιμόνι της Κουμουνδούρου. Από την άλλη ο Παύλος Πολάκης με τη συνδρομή του Νίκου Παππά θέλουν να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν σαφέστερα πως «το μισό κόμμα» ακολουθεί τον βουλευτή Χανίων, υιοθετώντας πιο συγκρουσιακή πολιτική στάση εν μέσω χαμηλών δημοσκοπικών «πτήσεων».

Στην Κουμουνδούρου, βέβαια, η σεναριολογία γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κοπάσει με ορισμένα στελέχη να θεωρούν πως η σύγκρουση που διεξάγεται αφορά και την «απόκρουση» μιας κίνησης του πρώην πρωθυπουργού. Στο φόντο αυτών των συζητήσεων, στη δημοσκόπηση της MRB για το Open, το 29,1% των πολιτών απάντησε πως μάλλον ή σίγουρα θα ψήφιζε ένα κόμμα με αρχηγό επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ποσοστό που απέχει παρασάγγας από τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως καταγράφονται στις πιο πρόσφατες έρευνες.

Σημειωτέον το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα στις 10 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει την δεύτερη ετήσια διάσκεψή του με ομιλητές μεταξύ άλλων τον εμβληματικό Μπέρνι Σάντερς, την Γιολάντα Ντίαζ (αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ισπανίας), ηγέτες και στελέχη προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης, αλλά και καθηγητές του Χάρβαρντ.

Πηγή ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*