ΣΥΡΙΖΑ: Φόβοι για έκτροπα και πρωτοφανείς σκηνές στο συνέδριο, με φόντο το αγεφύρωτο χάσμα στο κόμμα

Οι φόβοι αρκετών στην Κουμουνδούρου για έκτροπα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπονται σε βεβαιότητα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε χτες σε συγκέντρωση των υποστηρικτών του έξω από τον χώρο του συνεδρίου, ενώ κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι «μαγειρεύει» τα αποτελέσματα των συνέδρων. Στον αντίποδα η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά του πρώην προέδρου, ενώ η πλειοψηφία ξεκαθαρίζει ότι «η Αριστερά θα προστατέψει τις διαδικασίες της».

Σε συγκέντρωση καλεί ο Κασσελάκης, νίπτει τας χείρας του για επεισόδια

Τα όσα προμηνύεται να συμβούν αύριο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοφανή, ακόμα και για την ιστορία των διασπάσεων των κομμάτων της Αριστεράς. Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν επικεφαλής μιας υπολογίσιμης ομάδας μελών και στελεχών να καλεί σε συγκέντρωση έξω από το χώρο όπου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί συνέδριο του κόμματος. Οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων εβδομάδων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανελέητες, όπως και οι εκατέρωθεν δηλώσεις. Ωστόσο πρώτη φορά στα χρονικά τα εκατέρωθεν στρατόπεδα θα βρεθούν αντιμέτωπα με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε (ΣΚΑΙ) πως «θα είμαστε εκεί παρόντες, δημοκρατικά και όσοι έχουν αποκλειστεί θα είναι ήρεμα και φανερά απέξω απ’ το μπουζουξίδικο». Πρόσθεσε πως «η δικιά μου προτροπή είναι μια ξεκάθαρη διαμαρτυρία έξω από τον χώρο», ωστόσο σε ερώτημα εάν θα γίνει απόπειρα για βίαιη εισβολή των υποστηρικτών του στο χώρο είπε χαρακτηριστικά: «Δεν δίνω εγώ την εντολή και ακολουθούν, ο καθένας έχει την δικιά του κρίση».

Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ξεκάθαρη: Έξω από το Gazi Hall στην Ιερά Οδό αναμένεται να είναι συγκεντρωμένοι κάποιες εκατοντάδες οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, που θα αποδοκιμάζουν όσους και όσες της πλειοψηφίας προσέρχονται για να εισέλθουν στο χώρο. Το εάν θα υπάρξει απόπειρας εισόδου τους στις εγκαταστάσεις, δεν είναι βέβαιο, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να νίπτει τας χείρας του.

Ενέσεις έντασης από τον Κασσελάκη στους υποστηρικτές του

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει πάντως με κάθε ευκαιρία να υποδαυλίζει το κλίμα έντασης. Εχτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας κατηγόρησε ουσιαστικά με ανάρτησή του την πλειοψηφία πως νοθεύει τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς «παντού σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο, τα αποτελέσματα των εκλογών (συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ψηφισάντων) βγαίνουν την ίδια νύχτα (μέχρι την επόμενη μέρα είναι καταμετρημένο το 100%). Αυτό συμβαίνει ΚΑΙ για λόγους εγκυρότητας των εκλογών. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν μαγειρεύονται τέσσερις μέρες».

Η επισήμανση του Στέφανου Κασσελάκη περί νοθείας προκάλεσε οργή σε στελέχη της απέναντι πλευράς, που σε συζητήσεις τους υπενθύμιζαν πως τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών δεν ανακοινώθηκαν ποτέ με δική του προτροπή. Σημείωναν, δε, πως «η Επιτροπή Νομιμοποίησης δεν κατάφερε να προχωρήσει στις εργασίες της, επειδή οι Μωραΐτης και Κασιμάτη είχαν “κολλήσει” τη διαδικασία για την Φωκίδα επί τέσσερις ώρες» και έπειτα «προχωρούσαν σε διαρροές γεμάτες ψέματα περί 180 αποκλεισμών συνέδρων». Υπενθυμίζεται πως τελικά τα δύο αυτά στελέχη αποπέμφθηκαν από την επιτροπή με απόφαση της ΚΟΕΣ.

Στόχος, όμως, του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι να προκληθεί αντίδραση της Κουμουνδούρου, αλλά να δοθεί «ένεση» στο κοινό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με υποστηρικτές του η παρέμβασή του κάθε άλλο παρά «πυροσβεστική» ήταν. Ζήτησε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το χώρο του συνεδρίου και επανέλαβε τις κατηγορίες για αθρόους αποκλεισμούς αντιπροσώπων.

Επιθέσεις και αντεγκλήσεις στην χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν ήταν ήρεμη, ενώ η απόφαση ελήφθη με πέντε ψήφους «κατά», αυτές της Θεοδώρας Τζάκρη, της Ρένας Δούρου, του Παναγιώτη Ρήγα, του Νίκου Σκορίνη και της Ολυμπίας Τελιγιορίδου. Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε την παραίτηση της γραμματέα του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και της υπεύθυνης Οργανωτικού, Ελένης Συμεωνίδου, ενώ προκλήθηκε και αντιπαράθεση με την Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμματέας της Κ.Ο. αποκάλεσε στελέχη της πλειοψηφίας «εσείς η γραφειοκρατία που είστε η ηγεσία του κόμματος». Η αντιπρόεδρος της Βουλής παρενέβη λέγοντας «εσύ που είσαι μέλος του ίδιου οργάνου είσαι ή δεν είσαι γραφειοκρατία;» προσθέτοντας, «σε ενημερώνω, αφού ισχυρίζεσαι ότι είσαι μέλος της εκλεγμένης Π.Γ. όπως και εμείς, ότι δεν έχεις δικαίωμα να στοχοποιείς όλους μας οριζοντίως ούτε να προσβάλεις και να στοχοποιείς επίσης την εκλεγμένη γραμματέα του κόμματος και την Ελένη Συμεωνίδου, επίσης μέλος εκλεγμένο της Π.Γ.». Η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε πως «αν αυτό μπορούσε να γίνει θεσμικά, η πρώτη που δεν θα έπρεπε να είναι μέλος εδώ μέσα είσαι εσύ με όσες ύβρεις έχεις εξαπολύσει όλο αυτό τον καιρό».

Από την πλευρά της η Ράνια Σβίγκου επισήμανε πως «η προαναγγελία αντισυγκεντρώσεων και η δημιουργία κλίματος έντασης πρέπει να μας βρει όλους και όλες απέναντι. Το ίδιο και ο διχασμός της βάσης του κόμματος και τα σκορ συνέδρων που ανακοινωθήκαν». Αναφέρθηκε μάλιστα σε «προσωπική στοχοποίησή» της και σημείωσε, «θα έπρεπε να γνωρίζουν κάποιοι ότι ούτε εκβιάζομαι και ούτε φοβάμαι».

Η Πολιτική Γραμματεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντεπιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας πως «κανένα σχέδιο που εξυπηρετεί τη διάλυση και την απαξίωση εκ των έσω, δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει» και πως «οι αντισυγκεντρώσεις, όπως προαναγγέλθηκαν σήμερα με δημόσιες δηλώσεις, ανήκουν, ως μέθοδοι, στους αντιπάλους και τους πολέμιους της Αριστεράς». Χαρακτήρισε «δόλιες» της αναφορές περί αποκλεισμών συνέδρων και επισήμανε πως «η απαξίωση του κόμματος είναι επιθυμία του κ. Μητσοτάκη και των κέντρων που στέκονται στο πλάι του και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες».

Στο μεταξύ ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε χτες με την Ράνια Σβίγκου και της ζήτησε να μεταφέρει προς την Π.Γ. πρόταση για συνάντηση των υποψηφίων προέδρων (Φάμελλου, Πολάκη, Φαραντούρη και Γκλέτσου) με την ίδια και με όσα στελέχη κρίνει η ΠΓ, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΚΟ και ο επικεφαλής της ευρωομάδας. Το σκεπτικό του Σωκράτη Φάμελλου αφορούσε τον στόχο «να δηλώσουμε την ενότητα και την προστασία του κόμματος στην επίθεση που δέχεται και να βρούμε διέξοδο που θα υπηρετήσουμε όλοι και όλες μαζί στη συνέχεια»

Ποιοι βουλευτές ετοιμάζονται να φύγουν μαζί με τον Κασσελάκη

Η απόφαση για αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και των βουλευτών που στέκονται στο πλάι του φαίνεται να είναι ειλημμένη. Ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, σε χθεσινή του ανάρτηση ανέφερε πως «Ναι, θα την παραδώσω [την έδρα] στον ΣΥΡΙΖΑ των αρχών και αξιών με τον οποίο συστρατεύτηκα. Όχι, δεν θα την παραδώσω στον ΣΥΡΙΖΑ των ολίγων, της αδιαλλαξίας, των αποκλεισμών και της ασέβειας στη βούληση του λαού».

Στο ίδιο κλίμα με τον Αλ. Αυλωνίτη, φέρονται να είναι επίσης η Ραλλία Χρηστίδου και Πέτρος Παππάς, ενώ εξετάζουν την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου και Γιάννης Σαρακιώτης.

Αν ισχύσει το σενάριο αποχώρησης πέντε βουλευτών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να χάσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αυτή τη στιγμή έχει τέσσερις βουλευτές περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*