Αθλητές στα Γιαννιτσά προπονούνται σε ποτάμι και φέρνουν παγκόσμιες διακρίσεις. Τι λέει στη «ΜτΚ» η παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας Ευαγγελία Φράγκου και ο πρόεδρος του ΝΟΓ Βασίλης Καφετζάκης.
Ποιος είπε ότι ναυτικοί όμιλοι υπάρχουν μόνο σε παραλιακές και παραλίμνιες πόλεις; Τα Γιαννιτσά, μία πεδινή πόλη στους πρόποδες του όρους Πάικο, έχει ναυτικό όμιλο από το 1979 και συμμετέχει σε διασυλλογικούς και πανελλήνιους αγώνες, με αθλητές που κερδίζουν πολλά τρόπαια και μετάλλια ακόμη και σε παγκόσμια πρωταθλήματα…
Πρόσφατο παράδειγμα η Ευαγγελία Φράγκου, η οποία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας που διεξήχθη στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, τερμάτισε τρίτη κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Σκιφ Γυναικών Κ23.
Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ναυτικού ομίλου Γιαννιτσών Βασίλης Καφετζάκης, η 20χρονη Ευαγγελία, από το Μελίσσι Γιαννιτσών όπως και πολλά άλλα παιδιά από την περιοχή έμαθαν να κωπηλατούν στα ήρεμα νερά του ποταμού Λουδία που θεωρείται ιδανικό μέρος για προπόνηση.
Αυτή την περίοδο η Ευαγγελία προπονείται εντατικά στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, ενόψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 3 έως 10 Σεπτεμβρίου, όπου θα δοθούν τα πρώτα «εισιτήρια» για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρισιού το 2024…
Ευαγγελία, πώς ξεκίνησες την κωπηλασία;
Με το άθλημα της κωπηλασίας ασχολήθηκα για πρώτη φορά το 2012. Ήμουν αθλήτρια κολύμβησης για πέντε χρόνια και ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Έτσι σε ηλικία οκτώ μόλις ετών ξεκίνησα να πηγαίνω τρεις φορές την εβδομάδα στον ναυτικό όμιλο Γιαννιτσών μαζί με την ξαδέρφη μου, η οποία ήταν αθλήτρια του ομίλου για αρκετό καιρό. Στην πραγματικότητα δε γίνονται δεκτοί τόσο νεαροί αθλητές, αλλά εφόσον ήξερα κολύμπι, κάτι το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για να γίνεις μέλος της ομάδας, έγινε μία μικρή εξαίρεση…
Ποιες ήταν οι πρώτες σου διακρίσεις;
Οι πρώτες μου διακρίσεις ήταν μερικά χρόνια αργότερα, γιατί όπως προείπα ασχολήθηκα με την κωπηλασία νωρίτερα από το φυσιολογικό. Λογικό και επόμενο ήταν να μην υπάρχουν αγώνες για εμένα, οπότε έκανα υπομονή μέχρι να μεγαλώσω λίγο και να μπορέσω να λάβω μέρος έστω και σε διασυλλογικούς αγώνες σε μικρές αποστάσεις των 500 μέτρων, όπως προβλέπεται για τους πιο μικρούς αθλητές.
Πού κάνεις προπονήσεις αυτό το διάστημα;
Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στα προπονητικά κοινόβια της εθνικής ομάδας που λαμβάνουν χώρο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, στο Μαραθώνα. Συνήθως η αναλογία είναι 3-5 εβδομάδες με την ομάδα και μία εβδομάδα επιστροφή στο σπίτι, ακολουθώντας πάντα το προπονητικό πρόγραμμα που μας έχουν δώσει από το κοινόβιο. Εξαίρεση αποτελούν το τέλος της σεζόν που είναι συνήθως Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, που τότε έχουμε τρεις εβδομάδες στο σπίτι και τα Χριστούγεννα που έχουμε δύο εβδομάδες με τους δικούς μας ανθρώπους…
Θα προλάβεις να κάνεις διακοπές;
Φέτος θα κάνω διακοπές, όσο μπορώ βέβαια, γιατί η προπόνηση δεν μπορεί να σταματήσει. Μετά το τελευταίο πρωτάθλημα που είναι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, θα πάω ένα μικρό ταξίδι τεσσάρων ημερών, ίσα-ίσα για να ηρεμήσω και στη συνέχεια θα επιστρέψω στο σπίτι για να ξεκινήσω τις προπονήσεις μου. Από ’κει και πέρα υπάρχει η λύση, μετά από συνεννόηση των ομίλων, να προπονούμαστε στο χώρο άλλων σωματείων στην Ελλάδα. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μικρές εκδρομές εντός της χώρας και να μην χάνουμε τη ροή της προπόνησης ούτε μία μέρα.
Το χάλκινο μετάλλιο στη Φιλιππούπολη το περίμενες;
Η φετινή χρονιά μέχρι στιγμής ήταν πολύ δύσκολη, γεμάτη κοινόβια της εθνικής ομάδας στην Αθήνα. Η απόδοσή μου ήταν εμφανέστατα βελτιωμένη, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να περιμένω και να έχω σίγουρο ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι πάρα πολλοί, όπως ο καιρός, κάποια λάθος ρύθμιση στο σκάφος και φυσικά οι αντίπαλοι και η δουλειά που έχουν κάνει και αυτοί μέσα στη χρονιά. Συνεπώς, βήμα-βήμα, κούρσα με την κούρσα, το πίστευα όλο και περισσότερο.
Εσείς πρόεδρε, οι παράγοντες του ναυτικού ομίλου Γιαννιτσών, το περιμένατε;
Βασίλης Καφετζάκης: Με δεδομένο ότι η Ευαγγελία έχει δουλέψει πολύ σκληρά όλη την χρονιά αλλά και τη μοναδική της ικανότητα να καταφέρνει να πιάνει τη μέγιστη απόδοση της στον τελικό σε κάθε μεγάλη διοργάνωση ,ναι το περιμέναμε όλοι στον Ναυτικό Όμιλο Γιαννιτσών.
Τεράστια επιτυχία σε ένα δύσκολο και απαιτητικό αγώνισμα όπως είναι το μονό σκιφ που αγωνίστηκε η Ευαγγελία.
Πώς τα καταφέρατε; Οι εγκαταστάσεις στο Λουδία είναι ιδανικές για τις προπονήσεις σας;
Ευαγγελία Φράγκου: Οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου Γιαννιτσών δε θα έλεγα πως είναι ότι νεότερο από άποψη εξοπλισμού. Δυστυχώς το άθλημα είναι πολύ ακριβό και δεν υπάρχουν τα χρήματα ή οι χορηγίες που απαιτούνται. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι του ομίλου βοηθούν όσο περισσότερο γίνεται και τρέχουν ώστε να έχουμε όσα περισσότερα γίνεται και να κυλάει η προπόνηση με τον κατάλληλο τρόπο. Το θετικό και πιο σημαντικό από όλα είναι οι καιρικές συνθήκες στο ποτάμι που υπάρχουν, οι οποίες είναι ιδανικές, σε αντίθεση με άλλους ομίλους που δυσκολεύονται να προπονηθούν σε μεγάλες λίμνες και θάλασσες εξαιτίας του έντονου κυματισμού.
Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τα Γιαννιτσά, που είναι μία πόλη πεδινή, διαθέτει και ναυτικό όμιλο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία του ομίλου. Πότε και πως ιδρύθηκε;
Βασίλης Καφετζάκης: Ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών «Ο Λουδίας» ιδρύθηκε το 1979 από μία παρέα ανθρώπων του αθλητισμού που προέβλεψαν τις δυνατότητες του ποταμού Λουδία ως κωπηλατικό κέντρο. Η προσπάθεια αυτή έδωσε μία άλλη πνοή στα αθλητικά δεδομένα της περιοχής και έφερε σε επαφή με τη κωπηλασία παιδιά που δεν είχαν σχέση με τον υγρό στίβο, δημιουργώντας έναν πυρήνα ναυταθλητισμού πράγμα αδιανόητο τότε, για μία μη παραθαλάσσια ή παραλίμνια περιοχή. Το 1983 συμμετέχει για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας όπου αθλητής μας κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο και αυτό αποτέλεσε την αρχή να έρθουν δεκάδες πανελλήνια και διασυλλογικά όπως και μετάλλια και διακρίσεις αθλητών μας σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα .Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του Ομίλου και τη δραστηριότητα του τμήματος κωπηλασίας ενεργοποιείται και τμήμα Κανόε-Καγιάκ Σπριντ (ήρεμα νερά) με πολλές διακρίσεις σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες.
Δηλαδή εκτός από την Ευαγγελία, είχατε κι άλλους πρωταθλητές από τον ναυτικό όμιλο Γιαννιτσών;
Βασίλης Καφετζάκης: Βέβαια, εκτός από την Ευαγγελία που είναι η κορυφαία μας αθλήτρια, ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών έχει και άλλους πρωταθλητές σε όλες τις ηλιακές κατηγορίες. Ευχής έργο είναι να ακολουθήσουν κι άλλοι τις επιτυχίες της Ευαγγελίας…
Τι πρέπει να γίνει για να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις στον ποταμό Λουδία για να κάνετε καλύτερες προπονήσεις αλλά και να προσελκύσουν περισσότερους νέους;
Βασίλης Καφετζάκης: Από την ίδρυσή του ο Όμιλος έχει ένα εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει σε κάθε κίνηση εξέλιξης που κάνει. Είναι το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού το οποίο επιτέλους πηγαίνει προς οριστική λύση. Το φθινόπωρο ελπίζουμε θα τελειώσει και τυπικά ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε διάφορα προγράμματα που θα «τρέξουν» σύντομα και να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις μας. Η θετική έκβαση του ιδιοκτησιακού θα βοηθήσει επίσης στην αναβάθμιση της περιοχής του Κωπηλατοδρομίου του Λουδία και θα προσελκύσει πολύ περισσότερο κόσμο από την ευρύτερη περιοχή της Πέλλας.
Ευαγγελία, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου; Δε θεωρώ πως υπάρχει κάποιο μυστικό. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν είναι ούτε το ταλέντο, ούτε τα προσόντα. Σίγουρα σε φτάνουν μέχρι ένα επίπεδο και στην αρχή είναι πιο εύκολο να πετύχεις κάποια πράγματα αν τα διαθέτεις αυτά, αλλά στην τελική, για να κάνεις το ένα βήμα παραπάνω και να ανέβεις ένα σκαλί πιο πάνω, πρέπει να το θες και να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις πράγματα. Αν δεν το πάρεις απόφαση, αν δεν κλείσεις τα αυτιά σου και τα μάτια σου να συγκεντρωθείς μόνο σε αυτό, δεν γίνεται. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κρίνουν, θα σε θεωρήσουν τρελό για τη ζωή που κάνεις, αλλά όταν εσύ ξέρεις τι είναι αυτό που θες, δίνεις τα πάντα για να το πετύχεις. Απαραίτητα στοιχεία είναι το καθαρό μυαλό και πάντα η στήριξη ανθρώπων, κυρίως στο ψυχολογικό τομέα, γιατί οι φορές που θα θέλεις να τα παρατήσεις δυστυχώς θα είναι πολλές, μιας και ο δρόμος προς την επιτυχία θα είναι πάντα δύσκολος.
Έχεις άλλα αδέλφια που ασχολούνται με τον αθλητισμό;
Έχω δύο μικρότερα αδέρφια τα οποία ασχολούνται κι αυτά με την κωπηλασία. Ξεκίνησαν στην ίδια ηλικία με εμένα γιατί ήθελαν πολύ να δοκιμάσουν και να δουν τι είναι αυτό που με κάνει και φεύγω τόσες ώρες από το σπίτι. Εννοείται πως αρχικά ήταν απλώς μία ενασχόληση τα απογεύματα, αλλά στη συνέχεια ήταν κάτι καθημερινό που κατανάλωνε πολλές ώρες. Σιγά-σιγά ο μεσαίος μου αδερφός μπήκε κι αυτός στην αγωνιστική ομάδα του ομίλου και στη συνέχεια ακολουθεί ο μικρότερος, ο οποίος μόλις ξεκίνησε να παίρνει μέρος στου πρώτους του αγώνες και να διακρίνεται στην κατηγορία του.
Στην Ελλάδα οι μαθητές είναι πρωταθλητές στην παχυσαρκία. Τι θα έλεγες στα παιδιά που δεν αθλούνται και είναι καθηλωμένα όλη μέρα μπροστά σε μία οθόνη;
Ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει όπως γνωρίσουμε όλοι έναν υγιή τρόπο ζωής, να διατηρήσει το σώμα σε καλή κατάσταση και φυσική και ψυχική, αλλά για μένα αυτό που προσφέρει ο αθλητισμός και θεωρώ πιο σημαντικό από όλα είναι ο χαρακτήρας. Πειθαρχία, σεβασμός στους προπονητές, στους άλλους αθλητές, στην προσπάθεια των άλλων αθλητών, αίσθημα ομαδικότητας, συνεργασία με άλλους ανθρώπους που ίσως έχουν μεγαλώσει διαφορετικά ή έχουν άλλο χαρακτήρα, πρόγραμμα καθημερινό και γενικά σωστή κατανομή χρόνου. Τα οφέλη είναι απίστευτα πολλά. Ένα ακόμα είναι οι γνωριμίες και οι φιλίες που θα προκύψουν μέσα από τον αθλητισμό. Θα μάθεις να επιμένεις και να αντέχεις στις αντίξοες συνθήκες χωρίς να τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία που θα εμφανιστεί μπροστά σου. Ιδίως τα παιδιά που ξεκινούν από μικρή ηλικία κάποιο άθλημα μαθαίνουν να ελέγχουν τη συναρμογή των άκρων τους, αναπτύσσονται μαθαίνοντας να κρατάνε τη θέση του σώματός τους και να τρώνε σωστά και πολλά γεύματα μέσα στη μέρα. Και σίγουρα δεν έχω αναφερθεί ούτε στα μισά απ’ όσα μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός, όμως δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου σήμερα και τον άνθρωπο που θα ήμουν χωρίς αυτόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με άλλαξε και με έκανε πιο δυνατή.
Σήμερα πόσους αθλητές έχει ο ναυτικός όμιλος Γιαννιτσών και κάθε πότε κάνετε προπονήσεις;
Βασίλης Καφετζάκης: Αυτή την στιγμή ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών έχει περίπου 40 αθλητές διαφόρων ηλικιών. Επίσης υπάρχει ξεχωριστό τμήμα αποκλειστικά και μόνο ενηλίκων που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Οι προπονήσεις γίνονται καθημερινά στις 4 το απόγευμα και το Σαββατοκύριακο ξεκινάμε από τις 8 το πρωί… Φυσικά υπάρχουν διαφορετικά τμήματα ανάλογα με την ηλικία .
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ευαγγελία Φράγκου: Δε θα ήθελα να πω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο ακριβώς, γιατί πολλές φορές η ζωή τα φέρνει τελείως διαφορετικά. Ωστόσο, ο επόμενος αγώνας είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, τον Σεπτέμβριο στο Βελιγράδι. Το πρωτάθλημα αυτό θα δώσει την πρώτη ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κερδίσουν ένα «εισιτήριο» και να προκριθούν στην Ολυμπιάδα που θα γίνει στο Παρίσι, το 2024.
Βασίλης Καφετζάκης: Η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Κωπηλατοδρομίου μας είναι ο βασικός στόχος του Ομίλου. Ο Λουδίας είναι από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για προπόνηση κωπηλασίας και κανόε-καγιάκ και η αξιοποίηση του όπως μόνο εμείς ξέρουμε θα φέρει και τεράστια οφέλη και στην τοπική κοινωνία. Ελπίζουμε η πολιτεία να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να κινηθεί γρήγορα. Δεν θα ανεχθούμε οτιδήποτε μπορεί να στερήσει την μεγάλη ευκαιρία εξέλιξης που διαγράφεται για τον Ναυτικό Όμιλο Γιαννιτσών.
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 20.08.2023
Κάντε το πρώτο σχόλιο