Συναγερμός στο Μαξίμου από τα μπλόκα των αγροτών – Σκληραίνουν τη στάση τους οι Θεσσαλοί αγρότες

Ο κατεστραμμένος κάμπος της Θεσσαλίας, ο πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός και οι περικοπές στα ύψη των αποζημιώσεων δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα με την κυβέρνηση να γνωρίζει καλά πως τώρα ξεκινούν τα δύσκολα.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου καθώς διευρύνεται ο χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων και η κυβέρνηση περιορίζεται σε εκφράσεις συμπάθειας. Ο πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός και η ιδιαιτερότητα του θεσσαλικού κάμπου που επλήγη από τη θεομηνία βουλιάζοντας στις λάσπες αγροτικές καλλιέργειες και προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές στην κτηνοτροφία διαφοροποιούν την κατάσταση σε σχέση με τις κινητοποιήσεις άλλων ετών αυξάνοντας την πίεση στην πολιτική ηγεσία του τόπου.

Με τα σύννεφα να πυκνώνουν επικίνδυνα και την ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο να αυξάνεται πληροφορίες θέλουν την Κυριακή να συγκαλείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν βρεθεί σε μειονεκτική θέση, πως δεν έχουν δοθεί όλες οι αποζημιώσεις αλλά και πως η νέα αγροτική πολιτική της Ευρώπης έχει βγάλει στους δρόμους τους συναδέλφους τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη και γνωρίζοντας καλά πως το θέμα μόλις άνοιξε προετοιμάζονται για τα δύσκολα που είναι μπροστά.

Η Θεσσαλία δίνει τον τόνο

Στην αντίπερα όχθη, οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και απειλούν με μπλόκα στην Εθνική και στον κόμβο Ε-65. Τα τρακτέρ συνεχώς αυξάνονται στον Πλατύκαμπο στον κόμβο πριν την ΠΑΘΕ, στον Αλμυρό σε παράδρομο της ΠΑΘΕ, στο Ζάρκο παράπλευρα στην Εθνική Λάρισας- Τρικάλων- Ιωαννίνων και στο Ριζόμυλο στην παλιά ΕΟ Βόλου- Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσής του εκτός από τα πάγια αιτήματά τους ζητούν πλέον να συναντηθούν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς βλέπουν πως ναυάγησε η συνάντηση που ζητούσαν πριν τις γιορτές με κλιμάκιο υπουργών.

Στη Λαμία, με μπάλες από άχυρο έκλεισαν οι αγρότες την πόρτα του κτιρίου της περιφέρειας. Αφού έφτασαν στο κέντρο της πόλης με τα τρακτέρ τους. Η μηχανοκίνητη πορεία κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη και αποχώρησαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στις επάλξεις η Δυτική Μακεδονία

Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχώρησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Δυτική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το κλάδο τους και «απειλούν – όπως λένε – τη βιωσιμότητα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, με τα τρακτέρ τους σε παράταξη, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη της Κοζάνης, όπου οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Κοκκαλιάρη, ενώ στην συνέχεια απέκλεισαν για μισή ώρα το κτίριο της Περιφέρειας όπου είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη.

Τα θέματα που σχετίζονται με τις ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και φαίνεται ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων.

Τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων

Πανηπειρωτική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν οι αγρότες των Ιωαννίνων, της Άρτας ,της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά έκαναν αρχικά προσυγκεντρώσεις στις εισόδους της πόλης των Ιωαννίνων και στην συνέχεια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο.

Από τα βασικά τους αιτήματα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανα Kwh για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Agrotica

Ραντεβού στην Agrotica δίνουν οι αγρότες της Επανομής με την αστυνομία να δημιουργεί φραγμό προκειμένου να μην προχωρήσουν προς την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Περαίας. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής από την πλατεία της Επανομής με στόχο να προσεγγίσουν τον κόμβο αεροδρομίου, ωστόσο η αστυνομία τους εμπόδισε. Οι αγρότες καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη να έρθει στην Επανομή προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματά τους.

την Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης, στη λεωφόρο των κύκνων και έχουν προαναγγείλει για την Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της περιφέρειας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη.

Ο Δημήτρης Μόσχος, αγροκτηνοτρόφος από την Πολυκάρπη, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά από συνεννόηση, όλοι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με λεωφορεία θα μεταβούν στην παναγροτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Πηγή in.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*