Στο α’ εξάμηνο του 2023 η δράση της ΠΚΜ από το νέο ΕΣΠΑ για τις ΜμΕ

Την προκήρυξη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, της πρώτης μεγάλης δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, με προϋπολογισμό ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα παραπάνω ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην εκδήλωση της Περιφέρειας «Επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία – Αποτελέσματα και οφέλη από την ολοκλήρωση των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 – Σχεδιασμός Δράσεων του ΕΣΠΑ 2021 – 2027». 

Ο ίδιος τόνισε ότι αμέσως μετά, ο στόχος της Περιφέρειας είναι να εξειδικευτούν όλες οι υπόλοιπες δράσεις που εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό σχέδιο και αφορούν σε start up επιχειρήσεις, στη διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις, αλλά και την ανάπτυξη και αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι έχουν διασφαλιστεί πόροι περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μαζί με τους πόρους από τα εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα και την ιδιωτική οικονομία, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Στόχος μας είναι οι πόροι αυτοί να πιάσουν τόπο, να πετύχουμε βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα φτάσει σε κάθε σπίτι, αλλά και σε κάθε επιχείρηση» πρόσθεσε.

Όπως, άλλωστε, τόνισε, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχουν διασφαλιστεί 190 εκατομμύρια ευρώ για:
-Την ανάπτυξη και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς.
-Την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών από επιχειρήσεις.
-Την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς οργανισμούς και φυσικά για τους πολίτες και τους φορείς.
-Την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια στην απορρόφηση των κονδυλίων στην ΕΕ. «Καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το νέο εταιρικό σύμφωνο περιφερειακής ανάπτυξης και οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι μόνο με το ΕΣΠΑ 21-27 είναι 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 20,9 προέρχονται από την ενωσιακή συμμετοχή και 5,3 δισεκατομμύρια είναι η εθνική συνεισφορά» πρόσθεσε. 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*