Σκόπια: Δημοτικοί σύμβουλοι αφαιρούν το «Βόρεια» από το «Μακεδονία»

nato skopia

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με το κόμμα «Αριστερά» τόσο στον δήμο του Στίπ, όσο και στον δήμο του Αεροντρόμ υπέγραψαν πανηγυρικές δηλώσεις που αναγράφουν το όνομα της χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αγνοώντας τη συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Τι ισχυρίζονται

Σε δήλωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι αγωνιζόμαστε για ολοένα και πιο μαζική χρήση της συνταγματικής ονομασίας που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα του 1991, το οποίο είναι τυπικά νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή η αλλαγή του ονόματος μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2018 είναι αντισυνταγματική και ενάντια στην εκφρασμένη βούληση των πολιτών.

Οι σύμβουλοι επικαλούνται το άρθρο 38 του Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναφέρει ότι «θα σέβονται το Σύνταγμα, τον νόμο, τους κανονισμούς του συμβουλίου και θα προστατεύουν τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Εξαιτίας των παραπάνω, ένταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Στιπ, καθώς 9 δημοτικοί σύμβουλοι από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος SDSM αρνήθηκαν να υπογράψουν τις πανηγυρικές δηλώσεις και αποχώρησαν από την ιδρυτική συνεδρίαση.
Αντίθετα, οι σύμβουλοι του SDSM στο Αεροντρόμ υπέγραψαν τις πανηγυρικές δηλώσεις με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά με το φαινόμενο αυτό στις καταστατικές συνεδριάσεις των συμβουλίων του δήμου Στιπ και Αεροντρόμ, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για αυτές τις ενέργειες των δήμων που βλάπτουν, όπως σημειώνει, τη διεθνή φήμη του κράτους και καλούν τους συμβούλους να σεβαστούν το Σύνταγμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί για συνεπή εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας υπόψη ότι «η μη τήρηση του Συντάγματος και των κυρωμένων διεθνών συμφωνιών βλάπτει σοβαρά τη διεθνή φήμη της χώρας και υπονομεύει την έννομη τάξη της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας».

«…από τον Ιανουάριο του 2019, η συνταγματική ονομασία του κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και όλα τα κρατικά όργανα και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να σέβονται το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και να εναρμονίζουν όλες τις πράξεις που εγκρίνονται από το Σύνταγμα.

Δηλαδή, όπου αναφέρεται το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας στους νόμους και τους καταστατικούς χάρτες των κρατικών οργάνων και μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης δήλωσης, από την ημέρα έναρξης ισχύος των παραπάνω πράξεων να χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*