Σεφεριάδου – Καραγλοανίδου Αγγελική – Υφαντά στον αργαλειό για περισσότερα από 60 χρόνια

Ασχολείται με τη υφαντική τέχνη από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Η κ. Αγγελική είναι σήμερα 85 ετών και έμεινε ορφανή κι από τους δυο γονείς της όταν ήταν μόλις 9 χρονών. Παρόλα αυτά δεν έχει τίποτα αρνητικό να σου πει για εκείνα τα χρόνια. Τα περιγράφει με αγάπη και επισημαίνει πως δεν της έλειψε τίποτα. Πολύ γρήγορα μόλις στα 14της χρόνια βρέθηκε στην Παιδόπολη Λάρισας κι από εκεί στην Επαγγελματική σχολή Αθήνας.

Η ίδια περιγράφει τα χρόνια αυτά γεμάτα δημιουργία, εφόσον αμέσως έδειξε την αγάπη της στην Υφαντική τέχνη. Ήταν μάλιστα τόσο το ταλέντο της που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, άρχισε να διδάσκει στην Οικοκυρική Σχολή ως εκπαιδεύτρια.

«Είναι αλήθεια πως ήμουν πάντα καλλιτεχνική φύση» δηλώνει και συμπληρώνει «αν δεν ύφαινα θα έγραφα. Δεν ξέρω αν είχα πρόγονο που ήταν καλλιτέχνης, κανείς όμως από τους γύρω μου δεν ασχολούταν με κάτι καλλιτεχνικό. Δεν υπήρχε και παράδοση εκεί που ζούσα στο να υφαίνουν οι γυναίκες. Αργαλειοί υπήρχαν εφόσον έτσι φτιάχναμε σεντόνια και σκεπάσματα εκείνα τα χρόνια».

Βρεθήκαμε να συνομιλούμε στην διάρκεια της έκθεση που πραγματοποίησε για λίγες ημέρες στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών με έργα μικρών διαστάσεων, εφόσον οι μεγάλες κατασκευές της δεν μπορούσαν να εκτεθούν στο χώρο. Μαζί με τις δυο εγγονές της η 85χρονη κ. Αγγελική γεμάτη χαμόγελο και ενέργεια μου μίλησε για την αγάπη της. Την τέχνη της υφαντικής.

«Όλοι οι πίνακες με την τέχνη της υφαντικής δουλεύονται πάνω σε φωτογραφίες» περιγράφει η ίδια και λάμπει περήφανη για το αποτέλεσμα επισημαίνοντας «πως η φωτογραφία του έργου που θέλω, τυπώνεται σε milimetre χαρτίκαι μετά δουλεύεται στον αργαλειό. Αποτυπώνω πίνακες ζωγραφικής, αλλά μου αρέσουν και οι παιδικές ζωγραφιές. Χρειάζεται πολλή εμπειρία, πολύ χρόνο και φυσικά πολλή αγάπη… Ένα έργο μπορεί να κρατήσει και 3 μήνες, ενώ όλα δουλεύονται με λεπτή κλωστή σαν κέντημα».

Η κ. Αγγελική Σερεφιάδου-Καραογλανίδουδεν έχει αγαπημένο έργο. Θεωρεί πως όταν τελειώνεις έναν πίνακα, ένα δημιούργημά σου, το αγαπάς πολύ, όπως αγαπάς όλα σου τα έργα, το αφήνεις πίσω και ξεκινάς πάντα κάτι καινούργιο.

Γι’ αυτήν η Υφαντική είναι η ίδια της η ζωή και ο αργαλειός στο σπίτι της είναι ένα κομμάτι ολόκληρης της ζωής της.

Παρά τα χρόνια της η δουλειά της βρίσκεται στο facebook το οποίο με ευκολία διαχειρίζεται και φυσικά διαθέτει προσωπικό μπλογκ για την παρουσίαση της δουλειάς της: yfantastonargaleio.blogspot.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*