Ρεκόρ θανάτων σε Δράμα, Σέρρες, Πέλλα, Πιερία

thanatoi korona

Ρεκόρ θανάτων από Covid, σε αριθμούς που σε αναλογία πληθυσμού φτάνουν μέχρι και στο τριπλάσιο του μέσου όρου της χώρας, καταγράφεται σε Δράμα, Σέρρες, Πέλλα, Πιερία και άλλους “κόκκινους” νομούς της βόρειας Ελλάδας.

Παρόλο που ο ΕΟΔΥ δεν ανακοινώνει επίσημα την κατανομή του αριθμού των θανάτων ανά περιοχή, τα στοιχεία που συνέλεξε η έρευνα του iatronet από τους κατά τόπους φορείς και δομές Υγείας είναι αποκαλυπτικά της δραματικής εικόνας που επικρατεί σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες που δοκιμάζονται από την επέλαση της πανδημίας. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν το μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα, αλλά και την πίεση που δέχονται οι τοπικές δομές υγείας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι υποστελεχωμένες, χωρίς εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και έχουν πεπερασμένες δυνατότητες να ανταποκριθούν σε συνθήκες μεγάλης υγειονομικής κρίσης.

Στην Πέλλα, οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν τους 60, αριθμός που αντιστοιχεί σε 45 θανάτους ανά 100.000, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού του νομού.

Τα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών εξακολουθούν να βρίσκονται στο “κόκκινο”. Στα Γιαννιτσά, που διέθεταν πριν από την κρίση 6 κλίνες ΜΕΘ, νοσηλεύονται σήμερα 14 διασωληνωμένοι ασθενείς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπο Αποστολίδη, οι 8 βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ και οι 6 σε ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Άλλες 3 κλίνες ΜΕΘ είναι καλυμμένες στο νοσοκομείο Έδεσσας. “Όλες οι κλίνες είναι γεμάτες εδώ και καιρό. Επιπλέον, κάθε μέρα υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή για διακομιδή στη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε στο iatronet ο κ. Αποστολίδης. Μεγάλη εξακολουθεί να είναι η πίεση και σε ό,τι αφορά τις κλινικές Covid, οι οποίες αριθμού συνολικά 196 κλίνες (103 στα Γιαννιτσά και 93 στην Πέλλα). Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 18% – 20% στην προσέλευση ασθενών και μικρότερη στις εισαγωγές.

“Η πίεση παραμένει υψηλή. Εκτός από το άψυχο υλικά, χρειάζεται ενίσχυση σε γιατρούς. Πολλοί συνάδελφοι είναι ασθενείς ή βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ χθες είχαμε και την πρώτη απώλεια συναδέλφου”, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, Στέλιος Καλούδης.

Παρόμοια είναι η εικόνα στην Πιερία, η οποία μετρά περισσότερους από 60 θανάτους (45 ανά 100.000 σε αναλογία πληθυσμού) αλλά και στη Δράμα και Σέρρες

Πηγή iatronet.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*