Στάση αναμονής για την εξέλιξη της παραγωγής πυρηνόκαρπων τηρούν οι αγρότες των παραγωγικών περιοχών της χώρας, οι οποίοι μετά τις σοβαρές καταστροφές από τους ανοιξιάτικους παγετούς μέχρι και τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στις επόμενες ποσότητες των μεσοπρώιμων και όψιμων ποικιλιών.
Μεγάλες παραγωγικές περιοχές όπως η Πέλλα, η Νάουσα και η Βέροια μετρούν απώλειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, ενώ χάθηκε σχεδόν όλη η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών.
Έτσι, η μέχρι τώρα παραγωγή πρώιμων ποικιλιών, που έχει συγκομιστεί είναι μικρή καθώς ο ανοιξιάτικος παγετός, οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και το χαλάζι έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα, που θα κατευθυνθούν στο εμπόριο.
Ούτε ένα κιλό κεράσια
Ήδη, οι παραγωγοί κερασιών των πρώιμων ποικιλιών μετρούν μόνο ζημιές και απώλειες, αφού οι ποσότητες που κατάφεραν να συγκομίσουν ήταν ελάχιστες. Οι ελπίδες τους έχουν στραφεί προς τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες ποικιλίες, τις οποίες και θα συγκομίσουν το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αγροτικός Συνεταιρισμός στην Ημαθία, που πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχε παραλάβει σχεδόν 250 τόνους κεράσια φέτος δεν παρέλαβε ούτε ένα κιλό.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι παραγωγοί δεν μπαίνουν καν στους οπωρώνες για συλλογή, καθώς η μικρή σοδειά, που ίσως καταφέρουν να συγκομίσουν δεν θα καλύψει ούτε το κόστος των εργατών γης, οι οποίοι και φέτος είναι λιγοστοί.
Πλημμυρισμένα 15.000 στρέμματα στη Πέλλα
Στην Πέλλα, η σφοδρή χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας άφησε πίσω της ολοκληρωτική καταστροφή σε φρούτα σε μία έκταση περίπου 15.000 στρέμματα, όπου σε αυτή καλλιεργούνται κυρίως οπωροφόρα δένδρα.
Οι ζημιές είναι καθολικές ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι στο στάδιο της συγκομιδής ή πριν από αυτή.
Προβλήματα δημιούργησαν ακόμη, οι ανοιξιάτικοι παγετοί, οι οποίοι επηρέασαν κατά τόπους τα πυρηνόκαρπα σε διάφορα βλαστικά στάδια, από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση.
Καιρού επιτρέποντος
Πάντως όπως όλα δείχνουν, θα αναθεωρηθεί η αρχική πρόβλεψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία έδινε για την Ελλάδα μικρή μείωση της παραγωγής των επιτραπέζιων ροδάκινων στους 334.340 τόνους έναντι 353.300 τόνων το 2022 σημειώνοντας μείωση κατά 5%.
Αντίστοιχα, η πρόβλεψη για τα συμπύρηνα ροδάκινα ήταν ότι θα ήταν μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τους 331.500 τόνους.
Έτσι, καιρού επιτρέποντος, οι αγρότες ευελπιστούν ότι όταν θα έρθει η ώρα για την συγκομιδή μεσοπρώιμων και όψιμων ποικιλιών των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), η οποία αναμένεται από τα μέσα έως τα τέλη του Ιουνίου, θα καταφέρουν να σώσουν την χρονιά.
Άσχημο ξεκίνημα για τη Νάουσα
Με πολλά προβλήματα ξεκινά η συγκομιδή των πρώιμων ροδάκινων στη Νάουσα. Από τον ανοιξιάτικο παγετό, η παραγωγή στα πρώιμα αναμένεται έως και 40% μειωμένη, ενώ οι ζημιές που υπάρχουν εντοπίζονται κατά τόπους. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα νεκταρίνια, στα οποία υπάρχουν προβλήματα μειωμένης παραγωγής λόγω παγετού. Ταυτόχρονα, από τις έντονες βροχοπτώσεις πολλές ποικιλίες οι οποίες έχουν σκίσει. Το ίδιο συμβαίνει με τα βερίκοκα. Το 50% των καρπών των πρώιμων ποικιλιών είναι σκισμένα.
Μεγαλύτερη η ζημιά στα κεράσια, όπου σε διάφορες περιοχές χάθηκαν κατά 100% οι πρώιμες ποικιλίες.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού για το κεράσι, στις λιγοστές πρώτες ποσότητες της περασμένης βδομάδας, η τιμή ξεκίνησε τα 4 ευρώ/κιλό, ενώ τις τελευταίες ημέρες η τιμή έφτασε στα 2 με 2,5 ευρώ/κιλό. Οι πρώτες παρτίδες με τα πρώιμα ροδάκινα έπιασαν το 1,20 με 1,30 ευρώ/κιλό.
Κάντε το πρώτο σχόλιο